You are here

Καταργείται η εισφορά για την Άμυνα.... αλλά όχι τώρα

27/03/2002 16:33
Ομόφωνα η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών παρέπεμψε στην αυριανή Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση το νομοσχέδιο που προβλέπει την παράταση της ισχύος του νόμου για την καταβολή έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα μέχρι την 30ή Ιουνίου 2002, ενώ θα έπρεπε κανονικά να καταργηθεί στις 31 Μαρτίου 2002.

Αυτό δήλωσε ο βουλευτής Μάρκος Κυπριανού, ύστερα από κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής, της οποίας προεδρεύει, διευκρινίζοντας ότι δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ κυβέρνησης και Βουλής αναφορικά με το περιεχόμενο και το χρόνο υιοθέτησης των μέτρων που περιλαμβάνονται στη φορολογική μεταρρύθμιση.

Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι τα κόμματα δεν διαφωνούν στην παράταση της εισφοράς, νοουμένου ότι αυτή θα παύσει να ισχύει αμέσως μόλις δημοσιευθεί ο νόμος για αύξηση του ΦΠΑ, ακόμα και στην περίπτωση, συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, «που η ψήφιση του νόμου για τον ΦΠΑ και τη φορολογική μεταρρύθμιση ψηφιστεί, ενωρίτερα από την 30ή Ιουνίου 2002».

Όπως αναφέρθηκε σήμερα κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στη Βουλή, η καταβολή της έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα παύει να ισχύει κανονικά στις 31 Μαρτίου 2002, αφού στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης που έχει εξαγγελθεί από την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και εισήγηση για κατάργηση της έκτακτης εισφοράς, εξαιρουμένης της εισφοράς επί τόκων.

Η κατάργηση της εισφοράς γίνεται προκειμένου να αντισταθμισθεί η αύξηση της έμμεσης φορολογίας, η οποία θα προκύψει από την αύξηση του υφιστάμενου κανονικού συντελεστή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) στο ύψος του 15% που είναι το ελάχιστο ποσοστό που καθορίζει η 6η Ευρωπαϊκή Οδηγία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάργηση της νομοθεσίας για την καταβολή έκτακτης εισφοράς για την Άμυνα, θα έχει αναδρομική ισχύ από την 1/1/2002 και θα περιλαμβάνεται στην φορολογική μεταρρύθμιση.

Του Κυριάκος Κυριακίδης