You are here

Το ΚΙΣΟΣ καταθέτει πρόταση για φορολογική μεταρρύθμιση - Εισηγείται κατάργηση τέλους και κλιμακωτή φορολογία κεφαλαιουχικών κερδών

03/04/2001 19:13
Αιφνιδιαστική πρόταση για φορολογική μεταρρύθμιση δημοσίευσε σήμερα το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών. Την πρόταση παρουσίασε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε στο ξενοδοχείο Κλεοπάτρα, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών, Γιαννάκης Ομήρου, ο υπεύθυνος της θεματικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, καθηγητής Πάνο Πασιαρδή και ο υπεύθυνος Τύπου και Επικοινωνίας, Πάντης Παπαλοϊζου. "Παρά το γεγονός ότι αποφασίστηκε από τη Βουλή να μη συζητηθεί η Φορολογική Μεταρρύθμιση πριν από τις Βουλευτικές Εκλογές του Μαΐου", τόνισε ο κύριος Ομήρου, θεωρήθηκε σκόπιμο να δοθεί στο λαό μια πλήρης εικόνα της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του κάθε κόμματος.

Η πρόταση περιλαμβάνει δέκα επιμέρους σημεία για φορολογική μεταρρύθμιση τα οποία θα κοστίσουν συνολικά στο κράτος £75 εκατομμύρια, έξοδα που θα καλυφθούν από την σημαντική αύξηση των εσόδων του κράτους κατά το 2001, και επομένως δεν θα επηρεάσουν το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Η πρόταση περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την αύξηση του αφορολόγητου εισοδήματος και την προσαρμογή των φορολογικών κλιμάκων, την αύξηση των επιχορηγιών και των φορολογικών εκπτώσεων σε χαμηλές εισοδηματικές τάξεις και την αύξηση τις εισφοράς του εργοδότη στις κοινωνικές ασφαλίσεις προς όφελος των εργαζομένων.

Για το επίμαχο θέμα του φορολογικού πλαισίου του ΧΑΚ το ΚΙΣΟΣ προτείνει από την μια, την κατάργηση του τέλους για χρηματιστηριακές πράξεις και από την άλλη την εισαγωγή κλιμακωτής φορολογίας για κεφαλαιουχικά κέρδη ως εξής:

(α) Συντελεστής 0% για κέρδη μέχρι £6.000, 10% για κέρδη £6.001-20.000 και 20% για κέρδη άνω των £20.000

(β) Για συνυπολογισμό των ζημιών, η ετήσια φορολογία να υπολογίζεται με βάση το μέσο όρο των κερδών που πραγματοποιήθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια, και

(γ) Οι μετοχές που παραμένουν στην ιδιοκτησία του ίδιου προσώπου πάνω από τρία χρόνια να απαλλάσσονται από το φόρο.