You are here

Κλείνει την Τρίτη το φορολογικό (3)

21/06/2002 14:15
Δηλώσεις Τ. Κληρίδη – Μ. Κυπριανού

Ικανοποιημένη η αντιπολίτευση από τη φορολογική μεταρρύθμιση


Την ικανοποίηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενο της φορολογικής μεταρρύθμισης, εξέφρασε ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού.

«Υπάρχει ανάγκη συγκερασμού θέσεων, συμβιβασμών, συναίνεσης και κοινής συνισταμένης για να επιτευχθούν οι βασικοί στόχοι που είναι», υπέδειξε ο κ. Κυπριανού, «η εναρμόνιση με το Κοινοτικό Κεκτημένο και η απλοποίηση και ο εκσυγχρονισμός του φορολογικού συστήματος με ενίσχυση των κοινωνικών μέτρων. Φαίνεται ότι είμαστε ικανοποιημένοι όλοι».

Εξήγησε ότι δόθηκε άμεση προτεραιότητα στα κοινωνικά μέτρα εν σχέση με τις κοινωνικές ελαφρύνσεις. «Για σκοπούς ευνόητους, προχωρήσαμε πρώτα στα κοινωνικά μέτρα για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη οικονομική ανάγκη» είπε ο κ. Κυπριανού, προσθέτοντας ότι οι ελαφρύνσεις στο φόρο εισοδήματος θα δοθούν τον επόμενο και μεθεπόμενο χρόνο.

Αναφερόμενος στη συνεδρία της υπο-επιτροπής Οικονομικών - στην οποία εκπροσωπούνται τα τέσσερα κοινοβουλευτικά κόμματα – ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι εξετάσθηκαν τα νομοσχέδια όπως κατατέθηκαν από την κυβέρνηση για να ελεγχθούν οι αριθμοί και οι συμφωνίες και κατά δεύτερον για να συμπληρωθούν τα κενά.

Όπως είπε η επιτροπή Οικονομικών, έχει εγκρίνει κατά 90% τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης ενώ παραμένουν κάποιες μικρές εκκρεμότητες.

Για τα κοινωνικά μέτρα η πολιτική έχει συμφωνηθεί αλλά χρειαζόμαστε κάποια στοιχεία από το υπουργείο Εργασίας, θα συμπληρωθεί στο μεσοδιάστημα για να είναι έτοιμα τα κείμενα μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και κάποια άλλα μέτρα που μπορεί να μην χρειασθεί καν νομοθετική ρύθμιση από τη βουλή και να διευθετηθούν με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης, απαντώντας στην ερώτηση κατά πόσον, οι αυξήσεις θα φέρουν και ισόποσες ελαφρύνσεις, ήταν απόλυτος ότι επιτυγχάνεται λαμβάνοντας υπόψη ότι οι προτάσεις έχουν εφαρμογή άλλες από το 2002, άλλες από το 2003 και ορισμένες το 2004. «Μέσα σε αυτό φάσμα των τριών χρόνων και εξελικτικά σίγουρα υπάρχουν ελαφρύνσεις για ειδικά για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη συνεδρία, είπε ότι ακόμη δεν ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τα νομοθετήματα περιλαμβανομένων και των αντισταθμιστικών κοινωνικών μέτρων, ενώ εξηγώντας την αναγκαιότητα παρουσίας του υπουργού Εργασίας, ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο κ. Μουσιούττας έχει αναλάβει την υποβολή εισηγήσεων ή διαφοροποιήσεων στο θέμα των συντάξεων και των κοινωνικών παροχών. Διευκρινίζοντας ότι δεν θα αφορούν τα ποσά, αλλά κάποιες άλλες ρυθμίσεις που έχουν διαμορφωθεί μετά από εισηγήσεις του Αναλογιστή του ΤΚΑ.

Ο υπουργός Οικονομικών επεσήμανε ότι οι δύο πλευρές διατηρούν τη μηδενική βάση της φορολογικής μεταρρύθμισης, προσθέτοντας ότι «λίγα εκατομμύρια πάνω ή κάτω και μιλούμε για μονό αριθμό, δεν είναι κάτι που θα μας επηρεάσει αφού η φορολογική μεταρρύθμιση αφορά και το 2002 και το 2003 και το 2004».

Του Κυριάκου Κυριακίδη