You are here

«Κουτσουρεμένες» οι παροχές το 2002 ομολογεί ο Τ. Κληρίδης

28/06/2002 14:19
«Κουτσουρεμένες» θα είναι οι αλλαγές το 2002, αναφορικά με τις φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές, παραδέχεται ο υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

Ο υπουργός εξήγησε ότι ο πολίτης θα νοιώσει τις παροχές αυτές στη «τσέπη» του από το 2003 και μετά, αφού λόγω της πίεσης του χρόνου κάποιες διαφοροποιήσεις που υπεβλήθησαν τη τελευταία στιγμή, έχει ως αποτέλεσμα να τεθούν σε πλήρη εφαρμογή το 2003.

Όλοι οι πολίτες θα «νοιώσουν» κάποιες αυξήσεις και κάποιες μειώσεις, είπε ο υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι ο πολίτης «τις ελαφρύνσεις και την ανακατανομή του εισοδήματος του θα τα νοιώσει τα επόμενα δυο με δυόμισι χρόνια και αυτό γιατί η φορολογική μεταρρύθμιση όπως θα ψηφιστεί στην ολότητα της την ερχόμενη Δευτέρα, θα του δώσει φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές, ορισμένες εκ των οποίων αρχίζουν από 1η Ιουλίου, ενώ άλλες θα αρχίσουν το 2003. Και το όλο σύστημα (πακέτο) θα ολοκληρωθεί το 2004 όπου θα έχουμε» είπε, «τον υψηλότερο συντελεστή για τα φυσικά πρόσωπα του 30%, με εισοδήματα των 30 χιλιάδων λιρών».

Εκπληρώνονται οι στόχοι που είχε θέσει προ οκταμήνου η κυβέρνηση, είπε, επισημαίνοντας ότι μέσα από την φορολογική μεταρρύθμιση έγιναν «δυο μεγάλα άλματα» τα οποία ο κ. Κληρίδης χαρακτήρισε ιστορικά «στην εξέλιξη της φορολογίας φυσικών προσώπων, των εταιριών, αλλά και της κοινωνικής πολιτικής» τα οποία θα εφαρμοστούν πλήρως και θα γίνουν κατανοητές από όλους τους πολίτες το 2004.

Ο υπουργός εξέφρασε την ευαρέσκεια του για τη στάση των κομμάτων, προσθέτοντας ότι «κάποια κόμματα είχαν περισσότερο εποικοδομητική στάση από άλλα» αλλά στο τέλος, είπε, οι ιδέες που ρίχθηκαν στο τραπέζι των διαβουλεύσεων δεν είχαν στόχο τον αποκλεισμό προτάσεων που η κυβέρνηση είχε προηγούμενα υποβάλει. «Θα μπορούσε το αποτέλεσμα να ήταν καλύτερο, αυτό το παραδέχομαι δεν είναι κάτι το οποίο είναι το ιδανικό και δεν μπορεί να καλυτερεύσει» τόνισε ο Τάκης Κληρίδης, προσθέτοντας όμως, ότι «είναι μια μεγάλη αρχή και θα πρέπει να νοιώθουμε όλοι υπερήφανοι για το τι έχουμε επιτύχει».

Του Κυριάκου Κυριακίδη