You are here

Λεπτομέρειες για την αύξηση στον ΦΠΑ

28/06/2002 17:36
Λεπτομέρειες για την εφαρμογή της αύξησης του ΦΠΑ ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία ΦΠΑ. Τις παραθέτουμε αυτούσιες για την έγκαιρη ενημέρωση των χρηστών της StockWatch:

"Η Υπηρεσία Φ.Π.Α. ανακοινώνει ότι η αύξηση του κανονικού θετικού συντελεστή Φ.Π.Α. από 10% σε 13% για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών τίθεται σε ισχύ από τη Δευτέρα 1η Ιουλίου. Διευκρινίζεται ότι η πιο πάνω αλλαγή είναι η μόνη που έχει επέλθει στην ισχύουσα περί Φ.Π.Α. Νομοθεσία.

Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που μέχρι σήμερα επιβαρύνονται με το μειωμένο θετικό συντελεστή Φ.Π.Α. 5% θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στον ίδιο συντελεστή. Πρόσθετα τα αγαθά και οι υπηρεσίες που εμπίπτουν στο μηδενικό συντελεστή Φ.Π.Α. ή εξαιρούνται από το φόρο θα εξακολουθήσουν να μην επιβαρύνονται με Φ.Π.Α.

Συνεπώς από την 1η Ιουλίου τα πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο Φ.Π.Α. - εταιρείες, αυτοτελώς εργαζόμενοι, συνεταιρισμοί κλπ - θα πρέπει να επιβαρύνουν με φορολογικό συντελεστή 13% τις συναλλαγές που πραγματοποιούν και οι οποίες μέχρι σήμερα επιβαρύνοντο με συντελεστή Φ.Π.Α. 10%.

Ωστόσο, σε περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εκδώσει και αποστείλει σε πελάτη του τιμολόγιο Φ.Π.Α. ή έλαβε πληρωμή (προκαταβολή ή ολόκληρη την αξία) για παράδοση αγαθών η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την 1η Ιουλίου ή την παροχή υπηρεσιών που θα εκτελεστούν μετά την ημερομηνία της αλλαγής στο συντελεστή, τότε μπορεί να επιβαρύνει την εν λόγω παράδοση ή παροχή με το φορολογικό συντελεστή 10%, λόγω του ότι θεωρείται, στην έκταση που καλύπτεται από το τιμολόγιο ή την πληρωμή, ότι πραγματοποιείται κατά το χρόνο έκδοσης του τιμολογίου ή κατά το χρόνο πληρωμής του σχετικού ποσού.

Στην προσπάθεια να βοηθηθούν οι φορολογούμενοι να επιβαρύνουν με το σωστό φορολογικό συντελεστή τις παραδόσεις αγαθών και τις παροχές υπηρεσιών που θα πραγματοποιούν κατά τη μεταβατική περίοδο, η Υπηρεσία Φ.Π.Α. έχει εκδώσει το ενημερωτικό έντυπο «Γενικός Οδηγός Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», το οποίο στο Παράρτημα Ε, σελίδα 159 επεξηγεί τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθείται στις περιπτώσεις που υπάρχει αλλαγή στο συντελεστή Φ.Π.Α. ή στη φορολογική μεταχείριση.
Για αντίτυπο του ενημερωτικού εντύπου «Γενικός Οδηγός Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», το οποίο διατίθεται δωρεάν, καθώς επίσης για οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες και διευκρινίσεις οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποτείνονται στα Κεντρικά Γραφεία της Υπηρεσίας Φ.Π.Α. ή στα Επαρχιακά Γραφεία της Υπηρεσίας στη Λευκωσία, Λεμεσό, Λάρνακα και Πάφο."