You are here

Μεγάλη αλλαγή για 200 χιλ. φορολογούμενους

21/02/2018 07:09

Το μέγεθος της αλλαγής που θα πρέπει να γίνει στα φορολογικά πράγματα της Κύπρου αναδεικνύουν στοιχεία που παραχώρησε στη βουλή το υπουργείο οικονομικών, δείχνοντας ότι από φέτος θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που υποβάλλουν φορολογικές δηλώσεις γύρω στα 214 χιλ. φυσικά πρόσωπα και 5 χιλ. επιχειρήσεις.

Χιλιάδες φορολογούμενοι που μέχρι σήμερα επέλεγαν την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος μέσω εντύπου, θα πρέπει πλέον υποχρεωτικά να υποβάλλουν ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης εισοδήματος μέσω του συστήματος Taxisnet.

Το 2017 η πλειοψηφία των φυσικών προσώπων που υπέβαλαν δήλωση εισοδήματος, συνολικά 214 χιλ., επέλεξαν την υποβολή μέσω εντύπου. Η ίδια τάση παρατηρήθηκε και τα προηγούμενα χρόνια, σε αντίθεση με το τι ισχύει στην περίπτωση των εταιρειών όπου η συντριπτική πλειοψηφία επιλέγει την υποβολή δήλωσης εισοδήματος ηλεκτρονικά.

Στοιχεία του υπουργείου οικονομικών δείχνουν ότι από το 2014 αυξάνεται σταδιακά ο αριθμός των φυσικών προσώπων που εφαρμόζουν την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων εισοδήματος.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία καταδεικνύουν τη φθίνουσα πορεία του συνολικού αριθμού δηλώσεων εισοδήματος που υποβλήθηκαν από το 2014 και εντεύθεν, δηλαδή από τότε που πραγματοποιήθηκε εκστρατεία συμμόρφωσης νομικών προσώπων με την ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων εισοδήματος.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου οικονομικών το 2014 παραλήφθηκαν συνολικά 456,9 χιλ. δηλώσεις εισοδήματος με τις 250,8 χιλ. να υποβάλλονται με έντυπο και τις 206,1 χιλ. να υποβάλλονται μέσω της υπηρεσίας Taxisnet.

Την επόμενη χρονιά παραλήφθηκαν συνολικά 433,8 χιλ. δηλώσεις (243,4 χιλ. με έντυπο και 190,4 χιλ. ηλεκτρονικά), το 2016 παραλήφθηκαν 420,1 χιλ. δηλώσεις (227,5 χιλ. με έντυπο και 192,6 ηλεκτρονικά) και το 2017 υποβλήθηκαν 398,3 χιλ. δηλώσεις (218,8 χιλ. και 179,5 χιλ. ηλεκτρονικά).

Σε ότι αφορά την πτωτική τάση στην υποβολή δηλώσεων εισοδήματος από το 2014 και μετέπειτα, το υπουργείο οικονομικών την αποδίδει στο γεγονός ότι κατά το 2014 διενεργήθηκε εκστρατεία συμμόρφωσης των νομικών προσώπων για υποβολή δηλώσεων εισοδήματος προηγούμενων ετών.

Ως εκ τούτου, υποστηρίζεται ότι το 2014 παραλήφθηκαν μαζικά δηλώσεις για φορολογικά έτη μέχρι και το 2011.

Το υπουργείο, σε απάντηση προς ερώτηση του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργου Περδίκη, επισημαίνει ότι το 2018 προγραμματίζεται νέα αντίστοιχη εκστρατεία συμμόρφωσης νομικών προσώπων.

Ο κ. Περδίκης ζητούσε ενημέρωση σε σχέση με τον αριθμό των φορολογικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί έντυπα και ηλεκτρονικά μέσω Taxisnet, από το 2014 και μετά.

Η ερώτηση του βουλευτή, προέκυψε μετά από ενημέρωση του ότι από το 2017, η ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης εισοδήματος είναι υποχρεωτική για όλους τους φορολογούμενους.

Στην απάντηση του υπουργείου οικονομικών σημειώνεται ότι η ηλεκτρονική δήλωση εισοδήματος ήταν μέχρι στιγμής υποχρεωτική για τα πρόσωπα που ετοιμάζουν εξελεγμένους λογαριασμούς, δηλαδή όλα τα νομικά πρόσωπα (εταιρείες) και φυσικά πρόσωπα που έχουν εισοδήματα πέραν των 70 χιλ. (αυτοεργοδοτούμενοι).

Προστίθεται ωστόσο, ότι σύμφωνα με πρόσφατη τροποποίηση της νομοθεσίας, το 2017 η υποχρεωτική υποβολή δήλωσης εισοδήματος έχει επεκταθεί σε όλους τους φορολογούμενους που έχουν υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος, από το φορολογικό έτος 2017.

Μ.Χ.