You are here

Μείωση σε επιστροφές φόρων και καθυστερημένες οφειλές

08/08/2022 07:21

Κατακόρυφη μείωση παρουσίασαν οι επιστροφές φόρων το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ την ίδια ώρα μειώθηκαν και οι καθυστερημένες οφειλές φόρων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με στοιχεία από την ετήσια έκθεση του υπουργείου Οικονομικών κατά το 2021 έχουν επιστραφεί φόροι ύψους €374 εκατ., έναντι των €416,1 εκατ. που επιστράφηκαν κατά το 2020, ενώ σημειώνεται ότι αμφότερα τα ποσά επιστροφών συμπεριλαμβάνουν και συμψηφισμούς.

Διευκρινίζεται ότι με τροποποιητική νομοθεσία που ψηφίστηκε εντός του 2020, έχει θεσμοθετηθεί η επιστροφή φόρων μόνο στις περιπτώσεις που υπάρχει συμμόρφωση σε όλα τα είδη φόρου και με όλες της υποχρεώσεις (εγγραφής, υποβολής δηλώσεων, καταβολής φόρου) που προκύπτουν από αυτούς.

Προστίθεται ότι η εναρμονιστική κίνηση της ένταξης των κονδυλίων επιστροφών ως θετικά μεγέθη στον Προϋπολογισμό Εσόδων είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν πρακτικοί περιορισμοί που να εμποδίζουν την έγκαιρη επιστροφή τουλάχιστον του ΦΠΑ στα υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα.

Μειώθηκαν οι καθυστερημένες οφειλές φόρων

Σύμφωνα εξάλλου με στοιχεία από το Τμήμα Φορολογίας που περιλαμβάνονται στην έκθεση, το ποσό των καθυστερημένων οφειλόμενων φόρων, κατά το Δεκέμβριο 2021 ήταν €1.523,4 εκατ. συμπεριλαμβανομένων τόκων και επιβαρύνσεων, σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό των €1.713,3 εκατ. που σημειώθηκε κατά το Δεκέμβριο 2020.

Το σύνολο των φόρων που βρίσκονταν κάτω από μέτρα είσπραξης κατά το Δεκέμβριο 2021 ήταν €696,8 εκατ. σε σχέση με τα €729,5 εκατ. κατά το Δεκέμβριο 2020, ενώ το καθαρό εισπράξιμο ποσό οφειλόμενων φόρων πριν την εφαρμογή του μέτρου κατάσχεσης τραπεζικών λογαριασμών, κατά το Δεκέμβριο 2021 ήταν €774,6 εκατ. σε σχέση με τα €911,6 εκατ. που ήταν το 2020.

Το καθαρό αμέσως απαιτητό ποσό φόρου χωρίς μέτρα είσπραξης κατά την 31 Δεκεμβρίου 2021 ανερχόταν στα €773,34 εκατ.

Σημειώνεται επίσης ότι το Τμήμα Φορολογίας, δίνει μεγάλη έμφαση στην είσπραξη των καθυστερημένων οφειλόμενων φόρων, γι’ αυτό στα πλαίσια της ενοποίησης του Τμήματος, συστάθηκε εξειδικευμένη Μονάδα Διαχείρισης Χρέους και Είσπραξης Οφειλών ή οποία έχει άμεση συνεργασία με τα Επαρχιακά Γραφεία του Τμήματος.

Μεταξύ άλλων το Τμήμα εφαρμόζει ποινικές και αστικές διώξεις, έχει ενισχύσει την εφαρμογή της τοποθέτησης εμπράγματου βάρους σε ακίνητη περιουσία χωρίς δικαστική εντολή (Memo) και προβαίνει σε κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών (garnishing of bank accounts).

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα πιο κάτω ποσά παρουσιάζονται επίσης και τα ποσά που έχουν διακανονιστεί με τη διαδικασία ρύθμισης ληξιπρόθεσμων φορολογικών οφειλών, ως μη διακανονισμένα (πλάνα τα οποία δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί).

Της Ελένης Χαραλάμπους