You are here

Μόνο ένας στους δύο υπέβαλαν φορολογία για το 2018

18/07/2019 07:18

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένουν τα ποσοστά των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει την υποβολή δηλώσεων εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2018, μέσω του TAXISnet, λίγο πριν από την εκπνοή των προθεσμιών.

Ο βοηθός έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, απευθύνει έκκληση στο κοινό να εντατικοποιήσει τις ενέργειες του για υποβολή των δηλώσεων εισοδήματος.

Μιλώντας στη StockWatch, ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι «οι καταληκτικές ημερομηνίες για την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος ατόμου πλησιάζουν και μόλις το 50% των δηλώσεων εισοδήματος έχουν μέχρι στιγμής υποβληθεί οριστικά».

Η τελευταία ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων εισοδήματος χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για το φορολογικό έτος 2018 για μισθωτούς/συνταξιούχους είναι η 31η Ιουλίου 2019 (Τετάρτη) και για τους αυτοεργοδοτούμενους χωρίς λογαριασμούς η 30η Σεπτεμβρίου 2019 (Δευτέρα).

Οι ίδιες καταληκτικές ημερομηνίες, μετά από σχετική τροποποίηση προς διευκόλυνση των φορολογουμένων,  ισχύουν και για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου που ίσως προκύψει από τον υπολογισμό του φόρου.

Έχουν υποβάλει 50% μισθωτοί και 44% αυτοεργοδοτούμενοι

Ειδικότερα, μέχρι στιγμής έχουν επεξεργαστεί τις δηλώσεις εισοδήματος ατόμου για το φορολογικό έτος 2018 συνολικά 150,5 χιλιάδες φορολογούμενοι, από τους οποίους 136,2 χιλιάδες είναι μισθωτοί/συνταξιούχοι και 14,3 χιλιάδες αυτοεργοδοτούμενοι.

Από τις 150,5 χιλ., οι 137,2 χιλ. δηλώσεις έχουν υποβληθεί οριστικά και οι 13,3 χιλ. βρίσκονται σε προσωρινή παραλαβή.

Σε ότι αφορά τους μισθωτούς, η μέχρι τώρα έγκαιρη υποβολή δηλώσεων εισοδήματος μισθωτού/συνταξιούχου για το φορολογικό έτος 2018 περιορίζεται στο 50%.

Από τους 137,2 χιλ. μισθωτούς/συνταξιούχους, οι 124,2 χιλ. έχουν υποβάλει οριστικά τις δηλώσεις τους και οι περίπου 12 χιλ. μισθωτοί/συνταξιούχοι δεν έχουν ακόμα οριστικοποιήσει την υποβολή της δήλωσης τους η οποία βρίσκεται σε προσωρινή παραλαβή.

Κατά την περσινή διαδικασία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος ατόμου για το φορολογικό έτος 2017, σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη το ποσοστό έγκαιρης υποβολής της δήλωσης κυμάνθηκε στο 97% για τους μισθωτούς/συνταξιούχους με 240 χιλιάδες δηλώσεις έναντι των 249 χιλιάδων που υποβλήθηκαν συνολικά για το ίδιο φορολογικό έτος.

 Σε σχέση με τους αυτοεργοδοτούμενους, για το φορολογικό έτος 2018, 14,3 χιλ. έχουν επεξεργαστεί τη δήλωση εισοδήματος τους, εκ των οποίων οι 13 χιλ. την έχουν υποβάλει οριστικά και οι υπόλοιποι 1,3 χιλ. την έχουν υποβάλει προσωρινά.

Συνεπώς, φέτος το ποσοστό έγκαιρης υποβολής δήλωσης κυμαίνεται στο 44% για τους αυτοεργοδοτούμενους, μέχρι στιγμής, σημείωσε ο κ. Μαρκίδης,

Κατά την περσινή διαδικασία υποβολής της δήλωσης εισοδήματος αυτοεργοδοτούμενου για το φορολογικό έτος 2017, το ποσοστό έγκαιρης υποβολής της δήλωσης ανήλθε στο 93% για τους αυτοεργοδοτούμενους καθώς υποβλήθηκαν εντός προθεσμίας 27,5 χιλ. δηλώσεις έναντι των 29,5 χιλ. που υποβλήθηκαν συνολικά. 

Νέο πεδίο για εισφορές σε κόμματα

Ερωτηθείς σχετικά με νέο πεδίο που έχει περιληφθεί στις δηλώσεις εισοδήματος που καλούνται να συμπληρώσουν οι πολίτες και το οποίο αφορά στις «εισφορές σε κόμματα», ο κ. Μαρκίδης ανέφερε ότι το εν λόγω πεδίο έχει προστεθεί στο μέρος 5Α «εκπτώσεις/απαλλαγές» της δήλωση εισοδήματος ατόμου για το φορολογικό έτος 2018.

«Η συγκεκριμένη προσθήκη έγινε φέτος, όχι γιατί άλλαξε κάτι στο νομοθετικό πλαίσιο, αλλά μόνο για λόγους εύκολης αναφοράς», σημείωσε.

Όπως εξήγησε, η συγκεκριμένη έκπτωση προνοείται στον περί πολιτικών κομμάτων νόμο του 2012 (175(Ι)/2012) και ισχύει έκτοτε ενώ όπως είπε, απαιτούνται παραστατικά για την αποδοχή της από το Τμήμα Φορολογίας.

Της Μαρίας Χαμπή