You are here

Μπάχαλο μετά την ακύρωση διορισμού Εφόρου Φορολογίας

09/06/2021 07:36

Στον αέρα ενδέχεται να βρεθούν δεκάδες υποθέσεις που αφορούν στο τμήμα φορολογίας, επηρεάζοντας και τις εισπράξεις του τμήματος, μετά την οριστική ακύρωση του διορισμού του εφόρου φορολογίας.

Μιλώντας στη StockWatch, ο νομικός Ανδρέας Αγγελίδης ανέφερε ότι είναι άγνωστος ο αριθμός υποθέσεων που μπορεί να επηρεάζονται λόγω των αποφάσεων του Εφόρου.

«Αυτό που είναι σημαντικό είναι η παρέμβαση του Εφόρου σε αποφάσεις για απαλλαγή φορολογίας, μείωση φορολογίας ή επιβολή υψηλής φορολογίας, στους διορισμούς αλλά και στις προαγωγές», τόνισε, σημειώνοντας ότι οι «οι εξουσίες που έχει ο Έφορος είναι τεράστιες, καθώς μπορεί να κλείσει υπόθεση κατά τον τρόπο που θα κρίνει ότι είναι δίκαιος».

Σκοπιμότητες στο διορισμό

Ο κ. Αγγελίδης έκανε λόγο για κομματική συναλλαγή και σκοπιμότητες σε ότι αφορά το διορισμό πριν επτά χρόνια του Εφόρου Φορολογίας από το Υπουργικό Συμβούλιο, επισημαίνοντας ότι σύμφωνα με το Σύνταγμα, αποκλειστική αρμοδιότητα για διορισμούς του δημοσίου έχει η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ). 

Ο κ. Αγγελίδης χαρακτήρισε σκάνδαλο τον εν λόγω διορισμό αφήνοντας αιχμές για σκοπιμότητες εκ μέρους κυβέρνησης και βουλευτών.

«Η κυβέρνηση σε συνεργασία με τη Βουλή, η οποία ψήφισε το νόμο της κυβέρνησης, διόρισαν τον Έφορο Φορολογίας γνωρίζοντας ότι δεν μπορεί να δοθεί εξουσία στο Υπουργικό Συμβούλιο να διορίζει υπάλληλους του δημοσίου», ανέφερε ο κ. Αγγελίδης.

Επέκρινε παράλληλα τον νυν και τέως Γενικό Εισαγγελέα γιατί όπως είπε, δεν έπραξαν τίποτα ενώ γνώριζαν για την αντισυνταγματικότητα του διορισμού εδώ και χρόνια που εκκρεμεί η υπόθεση.

Το ιστορικό της υπόθεσης

Το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση του στις 30/3/2016, η οποία δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 8/4/2016 και είχε αναδρομική ισχύ από την 21/2/2016, διόρισε το Γιάννη Τσαγγάρη, στη θέση του Εφόρου Φορολογίας για πέντε χρόνια και τους Στέλιο Κουντούρη, Αναστασία Ακκίδου και Σωτήρη Μαρκίδη ως Βοηθούς Εφόρους για περίοδο τεσσάρων ετών.

Η νομιμότητα της πιο πάνω απόφασης αποτέλεσε αντικείμενο προσφυγών ενώπιον του Διοικητικού Δικαστηρίου το οποίο ακύρωσε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει τον Γιάννη Τσαγγάρη στη θέση του Εφόρου Φορολογίας, κρίνοντας ως αντισυνταγματική τη νομοθεσία στη βάση της οποίας εκδόθηκε η απόφαση.

Παρά το δεσμευτικό ακυρωτικό αυτό δικαστικό αποτέλεσμα, υπήρξε προσωρινός διορισμός από τον Υπουργό των ίδιων προσώπων και ακολούθως η Βουλή, ενέκρινε το σχετικό νομοσχέδιο (Τροποιητικός Νόμος 82(Ι)/2020), με το οποίο «παρατάθηκε» η θητεία των τεσσάρων, η οποία σύμφωνα με την απόφαση δεν υφίστατο πλέον, αφού είχε ήδη ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική από το Διοικητικό Δικαστήριο.

Σημειώνεται ότι εναντίον της ψήφισης της σχετικής νομοθεσίας από τη Βουλή, είχαν ταχθεί μόνο οι βουλευτές του Κινήματος Οικολόγων και η ανεξάρτητη βουλευτής Άννα Θεολόγου.

Φώναζε και η ΠΑΣΥΔΥ

Αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο κατά των διορισμών του Εφόρου Φορολογίας, Γιάννη Λαζάρου και του βοηθού Εφόρου Φορολογίας, Ιωάννη Τσαγγάρη, είχε καταθέσει η ΠΑΣΥΔΥ με τον τότε γενικό γραμματέα Γλαύκο Χατζηπέτρου, υποστηρίζοντας ότι αυτοί είναι αντισυνταγματικοί και στερούνται νομικού ερείσματος και υποδεικνύοντας ότι αποκλειστική αρμοδιότητα για διορισμούς σε θέσεις του Δημόσιου έχει η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ).  

Επισυνάπτεται η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Της Ηρώς Ευθυμίου