You are here

Το νομοσχέδιο για κενό εφόρου φορολογίας

17/06/2021 13:59

Με στόχο να μην μένει ακέφαλο το τμήμα Φορολογίας σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο πέσει ο διορισμός του Εφόρου Φορολογίας η κυβέρνηση αποφάσισε την τροποποίηση του σχετικού νόμου.

Στη χθεσινή συνεδρία του, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την τροποποίηση του περί Τμήματος Φορολογίας Νόμου, με βάση το οποίο, σε περίπτωση που η θέση του Εφόρου Φορολογίας ή του Βοηθού Εφόρου Φορολογίας ακυρώνεται με απόφαση αρμόδιου Δικαστηρίου ή, για οποιοδήποτε λόγο κενωθεί, μέχρι την πλήρωση της θέσης, όλες οι αρμοδιότητες, εξουσίες και καθήκοντα, ασκούνται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, ή από γραπτώς εξουσιοδοτημένο από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, λειτουργό ή άλλο πρόσωπο.

Η ανανέωση της ανάθεσης από τον Υπουργό Οικονομικών, των εξουσιών, αρμοδιοτήτων και καθηκόντων στον Έφορο Φορολογίας λήγει στις 6/7/2021 και στους Βοηθούς Εφόρους Φορολογίας λήγει στις 16/8/2021 και 6/9/2021, χωρίς δυνατότητα ανανέωσης.

Γι’ αυτό, σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, καθίσταται υπό τις περιστάσεις επείγουσα και αναγκαία η εξεύρεση άμεσης λύσης που θα διασφαλίσει την εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία του Τμήματος Φορολογίας και τη διασφάλιση της είσπραξης των δημοσίων εσόδων προς την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος και παράλληλα να δοθεί το απαιτούμενο χρονικό περιθώριο στη διοίκηση να προβεί στις ενδεδειγμένες ενέργειες για συμμόρφωση με τις αποφάσεις των πρωτόδικων δικαστηρίων.

Βασικές πρόνοιες νομοσχεδίου

Στον βασικό νόμο αντικαθίστανται πρόνοιες έτσι ώστε να ισχύουν τα εξής:

(α) Σε περίπτωση που η θέση του Εφόρου Φορολογίας ακυρώνεται με απόφαση αρμόδιου Δικαστηρίου ή, για οποιαδήποτε λόγο κενωθεί, μέχρι την πλήρωση της θέσης, όλες οι αρμοδιότητες, εξουσίες και καθήκοντα που χορηγούνται από οποιαδήποτε νομοθεσία στον Έφορο Φορολογίας, ασκούνται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.

(β) Επίσης δυνάμει της παραγράφου (α) όλες οι αρμοδιότητες μπορεί να διενεργηθούν από οποιοδήποτε λειτουργό ή άλλο πρόσωπο που ενεργεί δυνάμει γραπτής εξουσιοδότησης του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.

(γ) Οποιοδήποτε πρόσωπο ή λειτουργός, ο οποίος με βάση διαταγή ή έγκριση ή εξουσιοδότηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών μετέχει στην εκτέλεση οποιασδήποτε πράξης που αφορά αρμοδιότητα η οποία στην βάση νομοθεσίας απαιτείται να εκτελεστεί από λειτουργό, θεωρείται ότι είναι αρμόδιος λειτουργός για την εκτέλεση εκείνης της πράξης ή του καθήκοντος.

(δ) Οποιοδήποτε πρόσωπο ή λειτουργός, ο οποίος ενεργεί δυνάμει των παραγράφων (β) και (γ) έχει όλες τις εξουσίες λειτουργού που αφορούν την πράξη ή το καθήκον που εκτελέστηκε ή πρόκειται να εκτελεστεί όπως αναφέρεται σε εκείνο το εδάφιο.

Παρόμοιες διατάξεις ισχύουν και για το Βοηθό Εφόρου Φορολογίας με βάση τροποποίηση του άρθρου 5 του βασικού νόμου.

Σε περίπτωση που η θέση του Βοηθού Εφόρου Φορολογίας ακυρώνεται με Απόφαση αρμόδιου 4 Δικαστηρίου ή, για οποιαδήποτε λόγο, κενωθεί μέχρι την πλήρωση της θέσης, όλες οι αρμοδιότητες, εξουσίες και καθήκοντα που χορηγούνται από οποιαδήποτε νομοθεσία στον Βοηθό Έφορο Φορολογίας, ασκούνται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών.

Επισυνάπτεται το νομοσχέδιο που θα τεθεί ενώπιον της Βουλής και η εισηγητική έκθεση.

Της Ηρώς Ευθυμίου