You are here

Ο ΔΗΣΥ υπεραμύνεται της φορολογικής μεταρρύθμισης

09/11/2001 15:40
Της φορολογικής μεταρρύθμισης της κυβέρνησης υπεραμύνθηκε ο Δημοκρατικός Συναγερμός και ο επικεφαλής του τμήματος οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής του κόμματος, Πρόδρομος Προδρόμου, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε το πρωί. Παράλληλα κατηγόρησε κυρίως το ΑΚΕΛ ότι κάνει ισοπεδωτική κριτική στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Προδρόμου χαρακτήρισε ριζοσπαστική την πρόταση του Υπουργείου Οικονομικών η οποία, όπως είπε, εκσυγχρονίζει το φορολογικό καθεστώς, ανανεώνει την κοινωνική δικαιοσύνη και εξασφαλίζει την εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Πρόσθεσε επίσης ότι η μείωση του εταιρικού φόρου δίνει λύσεις και δημιουργεί προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη των κυπριακών εταιριών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στα αντισταθμιστικά μέτρα που προβλέπονται μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση και τα οποία αφορούν κυρίως τους συνταξιούχους και τις άπορες οικογένειες.

Αναφορικά με τις αντιδράσεις του ΑΚΕΛ, ο κ. Προδρόμου παρατήρησε ότι το ΑΚΕΛ παραβλέπει το γεγονός ότι θα δοθούν και 88 εκατομμύρια λίρες, που αφορούν αντισταθμιστικά μέτρα, ως αντίδοτο από την επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ. Το ΑΚΕΛ, παρατήρησε ο κ. Προδρόμου, αφήνει απαρατήρητο ακόμη το γεγονός ότι η κυβέρνηση Κληρίδη, όταν ανάλαβε την εξουσία το αφορολόγητο εισόδημα ήταν μόνο 2000 λίρες και τώρα πάει στις 9000 λίρες.

Κάλεσε το ΑΚΕΛ να κάνει εποικοδομητική και όχι ισοπεδωτική, κατά την έκφραση του, κριτική και να αντικρίσει τη φορολογική μεταρρύθμιση ως πρόταση της κυβέρνησης η οποία αποσκοπεί στη μηδενική βάση εσόδων και δαπανών.