You are here

Ο συντηρητισμός στη φορο-ζωή του κύπριου

26/03/2004 15:39
Πιστωτικές κάρτες και διαδίκτυο, αποτελούν τα δύο νέα πεδία αποπληρωμής των οφειλών προς το Φόρο Εισοδήματος. Ωστόσο, και οι δύο τρόποι διευκόλυνσης του φορολογούμενου, όπως κάθε τι καινούργιο στη ζωή του συντηρητικού κύπριου πολίτη, δεν αναμένεται να αποδώσει τα μέγιστα αμέσως. Χαρακτηριστική είναι και η δήλωση στη StockWatch, της λειτουργού του ΤΕΠ Αίγλης Χριστούδη, σύμφωνα με την οποία οι αρχικές προβλέψεις του Τμήματος ήταν «ιδιαίτερα επιφυλακτικές και χαμηλές ως προς το ύψος των ατόμων που θα έκαναν χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος TAXISnet. Διευκρινίζει όμως ότι μεγάλο ενδιαφέρον για χρήση της ηλεκτρονικής εξόφλησης των υποχρεώσεών του, έχει επιδειχθεί από νεαρά σε ηλικία άτομα.

Σύμφωνα με τις αρχικές προβλέψεις του ΤΕΠ, χρήση της δυνατότητας για ηλεκτρονική εξόφληση των υποχρεώσεών τους αναμένεται μεταξύ 100 και 1000 ατόμων, ενώ η δυνατότητα για τον κύπριο φορολογούμενο ξεκίνησε από το Φεβρουάριο, αλλά φαίνεται να αποφεύγει τη χρήση πληρωμής μέσω διαδικτύου καταφεύγοντας στον παραδοσιακό τρόπο πληρωμής, με μετρητά και επιταγές.

Πιστωτικές...

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Εταιρείας Διαχείρισης Πιστωτικών Καρτών (JCC), ο τζίρος μέσω πιστωτικών και χρεωστικών καρτών το Μάρτιο έφθασε τις £80.000, ποσό που χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα μικρό. Οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα ηλεκτρονικών πληρωμών με τις κάρτες VISA, Mastercard και American Express.

Το δρόμο των πιστωτικών καρτών ακολούθησε πριν από 10 μέρες και ο Οργανισμός Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, ενώ όπως αναφέρεται από τη JCC, τη νέα υπηρεσία θα εφαρμόσουν το Τμήμα Οδικών Μεταφορών και το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας.

Ωστόσο υπάρχει αισιοδοξία ότι όσο περνά ο χρόνος η εξόφληση των οφειλών προς το Φόρο Εισοδήματος μέσω των καρτών θα κερδίσει έδαφος, καθώς θα εντείνεται η πληροφόρηση από την πλευρά των τραπεζών και οι πολίτες θα εξοικειώνονται με τα νέα δεδομένα.

TAXISnet

Παράλληλα, από τις 2 Απριλίου ξεκινά και η υποβολή φορολογικών δηλώσεων, μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος TAXISnet. Με το νέο σύστημα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να υποβάλλουν στο Τμήμα Εσωτερικών Προσόδων μέχρι το τέλος του μήνα, φορολογικές δηλώσεις μέσω του TAXISnet. Οι ημερομηνίες αυτές θα ισχύουν και για τους αυτοεργοδοτούμενους, ενώ στις περιπτώσεις συνεταιρισμών και εταιρειών, η προθεσμία θα παρατείνεται (όπως άλλωστε ισχύει και όταν υποβάλλονται γραπτώς τα σχετικά έντυπα) μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.

Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία του ΤΕΠ, μέχρι σήμερα υπήρξε σχετικά μικρό ενδιαφέρον για συμπλήρωση των σχετικών αιτήσεων εγγραφής στο ηλεκτρονικό σύστημα, αφού ο αριθμός αυτών που παρέλαβαν τις αιτήσεις δεν υπερβαίνει τους 100. Στο σύστημα TAXISnet μπορούν να έχουν πρόσβαση και ευχέρεια χρήσης τόσο φυσικά πρόσωπα όσο και εταιρείες.

Λύθηκε η παρεξήγηση...

Σήμερα πάντως, αναμενόταν η διόρθωση/απόσυρση επίμαχων προνοιών που περιλαμβάνονται στις πρώτες φορολογικές δηλώσεις που εστάλησαν σε φορολογούμενους και οι οποίες άφηναν ανοικτό το ενδεχόμενο για παραβίαση του τραπεζικού απορρήτου των φορολογουμένων. Συγκεκριμένα, περιλαμβάνονταν πρόνοιες, με τις οποίες ο φορολογούμενος εξουσιοδοτούσε το διευθυντή του Τμήματος να πάρει «οποιαδήποτε στοιχεία κρίνει απαραίτητα από οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία ή Αρχή για σκοπούς εξακρίβωσης των εισοδημάτων μου».

Όπως δήλωσε στη StockWatch η λειτουργός του ΤΕΠ Αίγλη Χριστούδη, η διόρθωση στο TAXISnet ήταν άμεση, ενώ από την περασμένη Τρίτη εστάλη στο Τυπογραφείο για δημοσίευση (σήμερα) στην Επίσημη Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και στον Τύπο προχθές Τετάρτη, για γνωστοποίηση στους φορολογούμενους. Πάντως, το ΥΠΟΙΚ τονίζει πως όσοι έλαβαν τις πρώτες φορολογικές δηλώσεις δεν θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη ούτε και να υπογράψουν τη σχετική παράγραφο, ενώ διαβεβαιώνει πως, όσοι έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις, η υπογραφή τους στο συγκεκριμένο σημείο δεν θα έχει δεσμευτικό χαρακτήρα.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων Γούλα Φράγκου το ΤΕΠ μπορεί να διατηρεί φορολογικά στοιχεία πολιτών και άλλα σχετικά που αφορούν τις εργασίες του Τμήματος, όχι όμως για να αποκτά το δικαίωμα πρόσβασης σε προσωπικά δεδομένα πολιτών τα οποία υπάγονται σε άλλη Αρχή και υπηρεσία.

Του Κυριάκου Κυριακίδη