You are here

Οι μισοί δεν υπέβαλαν ακόμη φορολογικές δηλώσεις

20/07/2022 12:04

Οι μισοί φορολογούμενοι δεν υπέβαλαν ακόμη τη φορολογική τους δήλωση για το 2021, παρά το γεγονός ότι η δήλωση είναι αναρτημένη στο taxisnet από τις αρχές Απριλίου.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο έφορος φορολογίας Σωτήρης Μαρκίδης, μέχρι τη Δευτέρα 18/7/2022 έχουν επεξεργαστεί τη δήλωση τους 155.000 φορολογούμενοι (140.700 μισθωτοί και 14.300 αυτοεργοδοτούμενοι), από τους οποίους οι περίπου 138.000 έχουν υποβάλει οριστικά τις δηλώσεις τους και οι 17.000 έχουν τις δηλώσεις τους σε προσωρινή παραλαβή.

Το ποσοστό ανέρχεται στο 50,5% όσων υπέβαλαν αίτηση το 2021 (273 χιλ.)

Η καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή της δήλωσης εισοδήματος ατόμου χωρίς λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2021 και για την πληρωμή του οφειλόμενου φόρου χωρίς τόκους και επιβαρύνσεις είναι η 31η Ιουλίου 2022.

Στη δήλωση από φέτος βρίσκονται προ-συμπληρωμένα εκτός από τα στοιχεία συντάξεων και αυτοεργοδοτουμένων, Φόρου Εισοδήματος που παρακρατήθηκε για συνταξιούχους και αυτοεργοδοτούμενους και ΓεΣΥ από τις Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, και τα στοιχεία συντάξεων από το γενικό λογιστήριο.

Τα εν λόγω στοιχεία επιτρέπουν τη συμπλήρωση της δήλωσης χωρίς την ανάγκη χρήσης σχετικών πιστοποιητικών από συνταξιούχους και αυτοεργοδοτούμενους από τις δημόσιες υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρκίδη, η δήλωση διατηρεί επίσης όλους τους αυτοματισμούς που έχουν εισαχθεί τα τελευταία χρόνια για την γρηγορότερη και ευκολότερη συμπλήρωση από τους φορολογούμενους. Συγκεκριμένα, είναι διαθέσιμη η ανάκτηση στοιχείων εισοδήματος, παρακρατηθέντος φόρου εισοδήματος και παρακρατηθέντος ΓεΣΥ από το Γενικό Λογιστήριο και την Υπηρεσία Κοινωνικών Ασφαλίσεων για Συνταξιούχους και Αυτοεργοδοτούμενους, γίνεται αυτόματος υπολογισμός συνόλων, και μεταφέρεται η πλειοψηφία των στοιχείων της δήλωσης στο μέρος του υπολογισμού του φόρου και υπολογίζονται τα πληρωτέα/επιστρεπτέα ποσά φόρου εισοδήματος, ΓεΣΥ και έκτακτης αμυντικής εισφοράς.

«Με τις αλλαγές που έγιναν φέτος και τα προηγούμενα χρόνια μαζί με όλους τους αυτοματισμούς, η διαδικασία υποβολής δήλωσης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι οι φορολογούμενοι έχουν εξοικειωθεί με την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ο χρόνος που απαιτείται για τη συμπλήρωση της Δήλωσης από συνταξιούχους και μισθωτούς με εισοδήματα μόνο από μισθωτές υπηρεσίες, είναι ελάχιστος», τονίζει.

Υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος ατόμου για το φορολογικό έτος 2021 έχουν μισθωτοί, συνταξιούχοι και αυτοεργοδοτούμενοι χωρίς λογαριασμούς των οποίων το μικτό ολικό εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021, υπερβαίνει το ποσό των €19.500.

Καλούνται όλοι οι φορολογούμενοι που έχουν πληρωτέο φόρο να τον διευθετήσουν είτε μέσω jccsmart (μόνο για εμπρόθεσμες πληρωμές που δεν φέρουν τόκους και επιβαρύνσεις), είτε καταχωρώντας τις οφειλές μέσω φορολογικής πύλης και πληρώνοντας μέσω internet banking.

Λήγει η προθεσμία και για άλλες αιτήσεις

Πέραν της φορολογικής δήλωσης, φέτος στις 31 Ιουλίου 2022 συμπίπτει να είναι η καταληκτική ημερομηνία της δήλωσης εισοδήματος ατόμου χωρίς λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2021 και της δήλωσης εισοδήματος εταιρείας και ατόμου με λογαριασμούς για το φορολογικό έτος 2020 μετά από παράταση που δόθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

«Προτρέπουμε τους φορολογουμένους όπως προχωρήσουν άμεσα στη συμπλήρωση και οριστική υποβολή της δήλωσης τους ώστε να αποφευχθεί το φαινόμενο υποβολής μαζικά δηλώσεων κατά τις τελευταίες ημέρες υποβολής και πιθανής δημιουργίας προβλημάτων λόγω της ίδιας καταληκτικής ημερομηνίας για μεγάλο αριθμό δηλώσεων», τονίζει ο κ. Μαρκίδης.

Επισημαίνεται ότι στόχος του Τμήματος Φορολογίας είναι η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων και των καταληκτικών ημερομηνιών, όπως προβλέπονται από την κείμενη νομοθεσία και η αποφυγή παρατάσεων, επιτυγχάνοντας υψηλά επίπεδα φορολογικής συμμόρφωσης.

Πρόοδος υποβολής δήλωσης εισοδήματος εταιρείας 2020

Μετά από την 4μηνη παράταση που δόθηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την υποβολή της Δήλωσης Εταιρείας (ΤΦ4) και Ατόμου με Λογαριασμούς (ΤΦ1 Λογ) για το φορολογικό έτος 2020, η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31/7/2022. Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί οριστικά περίπου 61.000 και λιγότερες από 500 δηλώσεις βρίσκονται σε προσωρινή παραλαβή.

Πρόοδος Υποβολής Δήλωσης Εισοδήματος Εταιρείας 2021

Από το τέλος Μαΐου 2022 έχει αναρτηθεί στο σύστημα TAXISnet η Δήλωση Εισοδήματος Εταιρείας (ΤΦ4) και Αυτοεργοδοτούμενου με Λογαριασμούς (ΤΦ1 Λογ.), για το φορολογικό έτος 2021, οι οποίες είναι διαθέσιμες για υποβολή και των οποίων η καταληκτική ημερομηνία είναι η 31η Μαρτίου 2023. Σημειώνεται ότι φέτος, για πρώτη φορά, έχει επιτευχθεί η έγκαιρη ανάρτηση των δηλώσεων, έτσι ώστε να δοθεί αρκετός χρόνος (10 μήνες από την ημερομηνία ανάρτησης και 15 μήνες από τη λήξη του φορολογικού έτους) στους φορολογούμενους να συμμορφωθούν με τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Της Γεωργίας Χαννή