You are here

Οκτώ προτάσεις ΣΕΚ για φορολογική μεταρρύθμιση

23/09/2021 12:55

Συγκροτημένη και συνολική φορολογική μεταρρύθμιση διεκδικεί η ΣΕΚ προχωρώντας σε συγκεκριμένες εισηγήσεις.

Με αφορμή τη συζήτηση που άρχισε στη βουλή για την επιβολή πράσινων φόρων, με στόχο τον περιορισμό της ρύπανσης και προστασία του περιβάλλοντος, η ΣΕΚ υπενθυμίζει πως, εδώ και αρκετό καιρό διεκδικεί μια συγκροτημένη και συνολική φορολογική μεταρρύθμιση που θα πρέπει να αποτελεί προϊόν κοινωνικού διαλόγου και διαβούλευσης και η οποία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη, με την έννοια ότι δεν θα δημιουργεί κόστος στα δημόσια ταμεία.

Λαμβάνοντας υπόψη πως, η προηγούμενη ολοκληρωμένη γενική φορομεταρρύθμιση έγινε το 2002, σήμερα η Κύπρος χρειάζεται μια πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση που θα μεταφέρει το φορολογικό βάρος από την εργασία στη ρύπανση και θα διορθώνει και θα αποκαθιστά αδικίες που δημιουργήθηκαν σε βάρος των εισοδημάτων των πολιτών από δυσβάστακτες φορολογίες που επιβλήθηκαν με ταχύτητες φωτός, κυρίως, στη διάρκεια της χρηματοοικονομικής κρίσης.

Η ΣΕΚ, (όπως αναφέρεται και σε υπόμνημα που υποβλήθηκε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας το Νοέμβριο του 2018), υποστηρίζει πως, στα πλαίσια μιας ολικής φορομεταρρύθμισης ο κοινωνικός διάλογος θα πρέπει ανάμεσα σ’ άλλα να ασχοληθεί και με τα εξής:-

  1. Με τις κλίμακες φορολογίας του εισοδήματος.  Πρέπει να διαφοροποιηθεί η φορολογία του εισοδήματος και στο σχεδιασμό των νέων φορολογικών κλιμάκων να ληφθεί υπόψη πως, οι πολίτες σήμερα εισφέρουν, (από τον Ιανουάριο του 2019), αυξημένη εισφορά στις Κοινωνικές Ασφαλίσεις και εισφορά στο ΓεΣΥ, (από τον Μάρτιο του 2019).
  2. Με τη δυνατότητα σταδιακής μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ), ο οποίος μεσούσης της χρηματοοικονομικής κρίσης – εκτάκτως – αυξήθηκε από το 15% στο 17% και στη συνέχεια στο 19%.
  3. Με τη φορολογική ελάφρυνση των καυσίμων τα οποία αποτελούν πρώτη ύλη παραγωγής στα οποία επιβάλλεται φόρος κατανάλωσης και ΦΠΑ. Περίπου τα 2/3 της τελικής τιμής σήμερα είναι φόροι.
  4. Να μελετηθεί η δυνατότητα για επαναφορά των φορολογικών εκπτώσεων, π.χ. για εξαρτώμενα τέκνα, φοιτητές, στρατιώτες, όπως υπήρχαν και στο προηγούμενο φορολογικό σύστημα.
  5. Στην αίτηση για το επίδομα τέκνου και τη φοιτητική χορηγία να δηλώνονται και να λαμβάνονται υπόψη και τα δάνεια που έχει το νοικοκυριό και όχι μόνο οι καταθέσεις. Το αίτημα αυτό υποβλήθηκε και στην προηγούμενη κυβέρνηση και δεν έγινε αποδεκτό, ενώ το επαναφέραμε στο πρόσφατο παρελθόν σε σχετική συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας κατά τη συζήτηση σχετικού θέματος.
  6. Εισαγωγή πράσινης φορολογίας, με στόχο τη μετατόπιση του φορολογικού βάρους από την εργασία στη ρύπανση.
  7. Μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής και είσπραξης των καθυστερημένων φόρων που ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ.
  8. Ποινικοποίηση της μη καταβολής του Φόρου Εισοδήματος, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το ΦΠΑ.