You are here

Πόσοι υπέβαλαν δήλωση εισοδήματος για το 2018

03/07/2019 07:43

Σε χαμηλό επίπεδο βρίσκεται ο αριθμός των φορολογουμένων που έχουν υποβάλει οριστικά τις δηλώσεις εισοδήματος τους για το έτος 2018, τη στιγμή που οι σχετικές προθεσμίες πλησιάζουν στη λήξη τους.

Σύμφωνα με στοιχεία του τμήματος φορολογίας που εξασφάλισε η StockWatch, μέχρι στιγμής έχουν επεξεργαστεί τις Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμου για το φορολογικό έτος 2018 συνολικά 107 χιλιάδες φορολογούμενοι, ωστόσο μόνο οι 96 χιλ. εξ αυτών έχουν προβεί σε οριστική υποβολή.

Σημειώνεται ότι κατά το πρώτο έτος εφαρμογής της υποχρεωτικής ηλεκτρονικής υποβολής της Δήλωσης Εισοδήματος Ατόμου 2017, ο αριθμός των δηλώσεων που υποβλήθηκαν εμπρόθεσμα ήταν γύρω στις 270 χιλιάδες, αριθμός που αναμένεται και για τις Δηλώσεις Εισοδήματος Ατόμου 2018.

Από τις 107 χιλ. που έχουν επεξεργαστεί τις δηλώσεις τους για το 2018, 96 χιλιάδες είναι Μισθωτοί και 11 χιλιάδες Αυτοεργοδοτούμενοι.

Σε ότι αφορά τους μισθωτούς, οι 86 χιλιάδες έχουν υποβάλει οριστικά τις Δηλώσεις τους ενώ 10 χιλ. έχουν τη δήλωσή τους στο στάδιο Προσωρινής Παραλαβής.

Αντίστοιχα, σε ότι αφορά τους Αυτοεργοδοτούμενους οι 10 χιλιάδες έχουν υποβάλει οριστικά τη Δήλωση τους και οι υπόλοιποι 1.000 την έχουν υποβάλει προσωρινά.

Σύμφωνα με τον βοηθό έφορο φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη, ο αριθμός μεγαλώνει περίπου κατά 3 χιλιάδες περίπου ημερησίως και όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία, αυτός ο αριθμός αναμένεται να αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό.

Εισπράξεις €7 εκ. οφειλόμενου φόρου μέχρι στιγμής

Σε ότι αφορά την είσπραξη του αντίστοιχου φόρου, τα στοιχεία καταδεικνύουν ότι μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει  περίπου 6 χιλιάδες Μισθωτοί και Αυτοεργοδοτούμενοι συνολικά ποσό €7 εκ οφειλόμενου φόρου για το 2018 με αυτοφορολογία, όπως έχει προκύψει από τον Υπολογισμό Φόρου.

Πέρυσι, μέχρι το τέλος της διαδικασίας υποβολής δηλώσεων 2017 και καταβολής φόρου γύρω στους 25 χιλιάδες φορολογούμενοι είχαν καταβάλει με αυτοφορολογία €24 εκ πρόσθετου φόρου που προέκυψε από τον Υπολογισμό Φόρου στη Δήλωση.

Πλησιάζει το τέλος της προθεσμίας για μισθωτούς

Η τελευταία ημερομηνία υποβολής των Δηλώσεων Εισοδήματος χωρίς οποιαδήποτε επιβάρυνση για το φορολογικό έτος 2018 για Μισθωτούς είναι η 31ηΙουλίου 2019 (Τετάρτη) και για τους Αυτοεργοδοτούμενους χωρίς λογαριασμούς η 30η Σεπτεμβρίου 2019 (Δευτέρα).

Οι ίδιες καταληκτικές ημερομηνίες, μετά από σχετική τροποποίηση προς διευκόλυνση των φορολογουμένων,  ισχύουν και για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου που ίσως προκύψει από τον Υπολογισμό του Φόρου. 

Το Τμήμα Φορολογίας προτρέπει τους φορολογουμένους να προχωρήσουν στην συμπλήρωση και οριστική υποβολή της Δήλωσης τους το συντομότερο δυνατόν και να μην περιμένουν να πλησιάσει η καταληκτική ημερομηνία, ώστε να επιτευχθεί και φέτος η ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων.

Βελτιώσεις στη δήλωση εισοδήματος ατόμου 2018

Με στόχο την έγκαιρη ανάρτηση και τη μείωση του χρόνου συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσης, το τμήμα φορολογίας έχει προχωρήσει σε περαιτέρω αλλαγές στη Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου  για Μισθωτούς και Αυτοεργοδοτούμενους χωρίς λογαριασμούς.

Όπως αναφέρει ο κ. Μαρκίδης, υπάρχουν αυτοματισμοί που διευκολύνουν την υποβολή της Δήλωσης, όπως προ-συμπληρωμένα πεδία (χωρίς ποσά) για όσους φορολογούμενους υπέβαλαν ηλεκτρονικά τη Δήλωση Εισοδήματος 2017.

Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα τροποποίησης των στοιχείων επικοινωνίας στο Μέρος 1 της Δήλωσης Εισοδήματος, γίνεται αυτόματος Υπολογισμός Συνόλων, μεταφέρεται η πλειοψηφία των ποσών εισοδημάτων, απαλλαγών, εκπτώσεων και αφαιρέσεων στον Υπολογισμό Φόρου και γίνεται ο αυτόματος Υπολογισμός Φόρου (επιστρεπτέου/οφειλόμενου)

Με τις πιο πάνω διευκολύνσεις καθώς και λόγω του γεγονότος ότι φέτος οι φορολογούμενοι θα είναι πιο εξοικειωμένοι με το σύστημα, ο χρόνος συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσης εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά πολύ και ότι σε περίπτωση κάποιου του οποίου το μοναδικό εισόδημα είναι ο μισθός ο χρόνος συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσης δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 με 3 λεπτά.

Η Δήλωση Εισοδήματος Ατόμου για το φορολογικό έτος 2018 είναι διαθέσιμη στο κοινό μέσω του Συστήματος TAXISnet από τον Μάρτιο 2019.  Για την υποβολή της Δήλωσης Εισοδήματος είναι αναγκαία η εγγραφή στο Σύστημα TAXISnet. 

Της Μαρίας Χαμπή