You are here

Προς δημοσιοποίηση αποφάσεων εφοριακού συμβουλίου αναδρομικά

05/04/2018 15:36

Δύο νομοσχέδια που καθιστούν δυνατή την δημοσιοποίηση των αποφάσεων του εφοριακού συμβουλίου με αναδρομική μάλιστα ισχύ, προωθεί η εκτελεστική εξουσία.

Τα δύο νομοσχέδια τροποποιούν τον περί φορολογίας του εισοδήματος νόμο και τον περί βεβαιώσεως και εισπράξεως νόμο, με σκοπό την ενίσχυση των καναλιών ενημέρωσης των φορολογούμενων (φυσικών και νομικών προσώπων), των επαγγελματιών που ασχολούνται με φορολογικά θέματα καθώς και των λειτουργών του τμήματος φορολογίας, όπως υποστηρίζει το υπουργείο οικονομικών.

Η δημοσιοποίηση των αποφάσεων θα έχει αναδρομική ισχύ, ώστε να καταστεί δυνατή η δημοσίευση και όλων των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί από το εφοριακό συμβούλιο, από την ημερομηνία εγκαθίδρυσής του.

Σύμφωνα με την επιστολή κατάθεσης των νομοσχεδίων, η πρόθεση του εφοριακού συμβουλίου συνάδει με το γενικότερο πνεύμα της φορολογικής δικαιοσύνης και ενισχύει παράλληλα την εμπιστοσύνη του κοινού προς το θεσμό.

Στα έγγραφα που συνοδεύουν τα δύο τροποποιητικά νομοσχέδια, αναφέρεται ότι η ρύθμιση κρίνεται αναγκαία για ενίσχυση της διαφάνειας και για λόγους λογοδοσίας της δημόσιας διοίκησης.

Προστίθεται ότι η προτεινόμενη τροποποίηση θα παρέχει ένα επιπρόσθετο εργαλείο στους φορολογούμενους, στους επαγγελματίες συμβούλους και στους λειτουργούς του Τμήματος Φορολογίας για το χειρισμό παρόμοιων περιπτώσεων.

Παράλληλα, εκφράζεται η εκτίμηση ότι η δημοσιοποίηση των αποφάσεων του εφοριακού συμβουλίου, θα υπηρετεί την αρχή της χρηστής διοίκησης και τα διοικητικά όργανα θα ασκούν τις αρμοδιότητες τους σύμφωνα με το περί δικαίου αίσθημα ώστε να αποφεύγονται αποφάσεις ανεπιεικές για τον διοικούμενο.

Όπως σημειώνεται, κατά τη διαβούλευση που έχει γίνει με εμπλεκόμενους φορείς υπήρξε καθολική θετική στάση, με την επιφύλαξη της εξεύρεσης τρόπου προστασίας ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων.

Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις που προκύπτουν για τη δημόσια υπηρεσία από τις εν λόγω ρυθμίσεις, σημειώνεται ότι η μόνη επίπτωση είναι η πρόσθετη ανάρτηση των αποφάσεων του εφοριακού συμβουλίου στην ιστοσελίδα του και τυχόν ανάλογη εκπαίδευση λειτουργών.

Μ.Χ.