You are here

Σχεδόν 200 χιλ. φορολογούμενοι υπέβαλαν δήλωση για 2019

24/11/2020 07:28

Σχεδόν 200 χιλ. φορολογούμενοι προχώρησαν μέχρι στιγμής σε οριστική υποβολή δήλωσης για το φορολογικό έτος 2019, σύμφωνα με τον βοηθό έφορο φορολογίας Σωτήρη Μαρκίδη.

Για άλλες 20 χιλ. περίπου δηλώσεις, οι φορολογούμενοι την επεξεργάστηκαν και την έχουν σε προσωρινή παραλαβή.

Ο κ. Μαρκίδης προτρέπει τους φορολογουμένους να μην περιμένουν τις τελευταίες 2-3 μέρες για υποβολή της δήλωσης και να προχωρήσουν να κάνουν την υποβολή.

Ο κ. βοηθός έφορος φορολογίας τονίζει στη StockWatch ότι η προσωρινή παραλαβή δεν συνεπάγεται οριστική υποβολή της δήλωσης και σε αυτήν την περίπτωση εάν δεν προχωρήσουν με οριστική υποβολή μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου θα θεωρείται εκπρόθεσμη δήλωση και θα υπόκειται στο πρόστιμο των €100 για μη έγκαιρη υποβολή της αίτησης.

Φέτος έχουν προστεθεί περαιτέρω αυτοματισμοί στη δήλωση για διευκόλυνση των φορολογουμένων και περιορισμό των λαθών. Ειδικότερα για τους συνταξιούχους και τους λήπτες εισοδημάτων από τις υπηρεσίες κοινωνικών ασφαλίσεων, υπάρχουν προσυμπληρωμένα πεδία με βάση τα στοιχεία που τηρούνται στις υπηρεσίες ΤΚΑ άρα δεν απαιτείται οποιοδήποτε πιστοποιητικό ή βεβαίωση.

Φέτος είναι η πρώτη φορά που η έκπτωση του εισοδήματος για εισφορές που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι σε ταμεία υγείας, σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ΓεΣΥ, ασφάλιστρα ζωής και Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, είναι στο ένα πέμπτο αντί στο ένα έκτο που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια.

Υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων έχουν οι εργαζόμενοι με απολαβές άνω των €19500.

Για το φορολογικό έτος 2018, υπέβαλαν δηλώσεις 290 χιλ. φορολογούμενοι.

Της Γεωργίας Χαννή