You are here

Σκέψεις για τη φορολόγηση του FinTech

20/02/2023 07:28

Η ανάγκη να συνυπολογιστεί η εξέλιξη και ανάπτυξη των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών (FS) και κατά συνέπεια η ανάγκη για επικαιροποίηση των κανόνων φορολόγησης απασχολεί τους εμπλεκόμενους φορείς τόσο στην Κύπρο όσο και τους αρμόδιους παράγοντες από πλευράς Κομισιόν.

Το ζήτημα συζητήθηκε στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου φορολογίας με τον αντιπρόεδρο της επιτροπής ΦΠΑ του ΣΕΛΚ, Γιώργο Λιασή, να αναφέρεται στην πτυχή του Φ.Π.Α. και στο πώς επηρεάζει τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες. Αναφερόμενος σε παραδείγματα άλλων χωρών όπως της Αγγλίας, της Πολωνίας και της Γαλλίας, σημείωσε ότι η αναδιαμόρφωση του συστήματος Φ.Π.Α σε αυτό το πεδίο χρήζει προσοχής.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου έγινε αναφορά στην ανάπτυξη γενικά του Fintech, η οποία οδήγησε την Ευρώπη να πάρει μέτρα προστασίας περιλαμβανομένης της μεταχείρισης του Φ.Π.Α. ώστε το χρηματοοικονομικό σύστημά της να παραμείνει ανταγωνιστικό.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία για την εφαρμογή ΦΠΑ σε υπηρεσίες Fintech, το ΦΠΑ αφορά συναλλαγές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη διαπραγμάτευση, σχετικά με καταθέσεις και τρεχούμενους λογαριασμούς, πληρωμές, μεταφορές, χρέη, επιταγές και άλλα μέσα.

Ακόμη, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπογράμμισε σημαντικές αρχές του Φ.Π.Α. όπως η αυστηρή ερμηνεία των εξαιρέσεων και η έμφαση στη φύση της υπηρεσίας, ώστε να εξακριβωθεί ο χειρισμός Φ.Π.Α. στις σύνθετες χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τον κ. Λιασή αν και υπάρχουν εξαγγελίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο για επικαιροποίηση της πρακτικής εφαρμογής Φ.Π.Α. επί χρηματοοικονομικών υπηρεσιών , το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού Covid-19, ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η συνεχιζόμενη αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων ανέστειλε την όποια πρωτοβουλία αναβάθμισης, αφήνοντας σε στασιμότητα τον τομέα.

Τι μπορεί να γίνει στο κυπριακό σύστημα

Όπως αναφέρθηκε, υπάρχουν πολιτικές Φ.Π.Α. που μπορεί να υιοθετήσει στο δικό της φορολογικό σύστημα η Κύπρος σε σχέση με τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, με σκοπό να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η ελκυστικότητα της χώρας.

Ο κ. Λιασής, σημείωσε ότι μέσω της ευχέρειας που παρέχει η Ευρωπαϊκή  νομοθεσία, θα πρέπει η πρακτική του Φ.Π.Α. να γίνει πιο ευέλικτη  και προσιτή στον επιχειρηματικό κόσμο.

Οι πρόνοιες για ένταξη χρηματοοικονομικών οργανισμών σε Συγκρότημα Φ.Π.Α., η επιλογή φορολόγησης τέτοιων υπηρεσιών, είναι μόνο μερικά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να τύχουν αξιολόγησης προς ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πλαισίου Φ.Π.Α. της χώρας, σημείωσε.

Με την επικείμενη ανάληψη καθηκόντων της νέας κυβέρνησης και τις ήδη εξαγγελθείσες προτάσεις Φ.Π.Α. εντός του πολυαναμενόμενου φορολογικού μετασχηματισμού  του κράτους, εκφράστηκε αισιοδοξία ότι και ο τομέας φορολόγησης (άμεσης και Φ.Π.Α.) χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα εξεταστεί προς επικαιροποίηση. 

Της Μαρίας Κυριακίδου