You are here

S.O.S.: Νέοι φόροι και αντισταθμιστικά μέτρα από 1.1.2003

30/12/2002 09:52
Τι αλλάζει και τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι καταναλωτές

Σημαντικές αλλαγές επέρχονται στο «μέτωπο» των φορολογιών Vs αντισταθμιστικών μέτρων και παροχών, με τον νέο χρόνο. Aπό την 1η Ιανουαρίου (2003) τίθεται σε εφαρμογή το ουσιαστικό μέρος της φορολογικής μεταρρύθμισης και σε πρώτη φάση θα γίνουν αισθητές, τσουχτερές αυξήσεις, λόγω της αύξησης των καταναλωτικών φόρων στα καύσιμα και του συντελεστή ΦΠA στο 15%, αλλά σε δεύτερη φάση – 2004 – όπως διαβεβαιώνουν κυβέρνηση, συμπολίτευση και αντιπολίτευση, οι πολίτες θα ανακουφισθούν από τις θετικές επιπτώσεις των αντισταθμιστικών μέτρων.

Τι αλλάζει λοιπόν, από μεθαύριο Τετάρτη (1/1/2003) και τι πρέπει να έχουν υπόψη τους οι καταναλωτές: Φόροι: Aπό 1.1.2003 αυξάνεται ο συντελεστής ΦΠA από 13% σε 15% για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών. Τα αγαθά και οι υπηρεσίες που μέχρι σήμερα επιβαρύνονται με τον μειωμένο θετικό συντελεστή ΦΠΑ 5%, θα εξακολουθήσουν να υπόκεινται στον ίδιο συντελεστή. Πρόσθετα, τα αγαθά και οι υπηρεσίες που εμπίπτουν στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ ή εξαιρούνται από τον φόρο, θα εξακολουθήσουν να μην επιβαρύνονται με ΦΠΑ.

Από 1ης Ιανουαρίου τα πρόσωπα που είναι εγγεγραμμένα στο Μητρώο ΦΠΑ -εταιρείες, αυτοτελώς εργαζόμενοι, συνεταιρισμοί κ.λπ. - θα πρέπει να επιβαρύνουν με φορολογικό συντελεστή 15% τις συναλλαγές που πραγματοποιούν και οι οποίες μέχρι σήμερα επιβαρύνονταν με συντελεστή ΦΠΑ 13%.

Ωστόσο, σε περίπτωση που οποιοδήποτε πρόσωπο έχει εκδώσει και αποστείλει σε πελάτη του τιμολόγιο ΦΠΑ ή έλαβε πληρωμή (προκαταβολή ή ολόκληρη την αξία) για παράδοση αγαθών, η οποία θα πραγματοποιηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 2003 ή την παροχή υπηρεσιών που θα εκτελεστούν μετά την ημερομηνία της αλλαγής στον συντελεστή, τότε μπορεί να επιβαρύνει την εν λόγω παράδοση ή παροχή με τον φορολογικό συντελεστή 13%, λόγω του ότι θεωρείται, στην έκταση που καλύπτεται από το τιμολόγιο ή την πληρωμή, ότι πραγματοποιείται κατά τον χρόνο έκδοσης του τιμολογίου ή κατά τον χρόνο πληρωμής του σχετικού ποσού.

- Θα ισχύσουν οι νέες αυξήσεις που ενέκρινε η Bουλή και στις οποίες συμπεριλαμβάνονται οι καταναλωτικοί φόροι με τις οποίες αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου κατά 6,5 σεντ και μειώνεται της βενζίνης κατά 1,5 σεντ.

- Aπό 1.1.2003 θα ισχύσει εταιρικός φόρος προς 10% και επίσης φόρος παρακράτησης επί των μερισμάτων προς 15%. Tο λογιζόμενο μέρισμα για σκοπούς επιβολής του φόρου θα θεωρείται το 70% του κέρδους μετά τη φορολογία. Oι υπεράκτιες εταιρείες θα υπόκεινται μόνο στον εταιρικό φόρο.

Αντισταθμιστικά μέτρα – παροχές

- Kαταργείται από 1.1.2003 ο φόρος ακίνητης (αστικής) ιδιοκτησίας. H φορολογία αυτή επιβάλλεται σε πρόσωπο δικαιούμενο να εγγραφεί ως ιδιοκτήτης ακίνητης ιδιοκτησίας επί της αξίας της ακίνητης αυτής ιδιοκτησίας κατ’ έτος.

- Aπό 1/1/2003 εισάγεται ειδική εισφορά των εργοδοτών προς 2% επί του μισθολογίου των εργοδοτουμένων τους για σκοπούς επιδότησης των συνταξιούχων και άλλων αδύνατων στρωμάτων του πληθυσμού. Tο ποσοστό αυτό ισοδυναμεί με αυτό που πληρώνουν οι εργοδότες για την άμυνα και το οποίο καταργείται από 1.1.2003.

- Σύμφωνα με τις πρόνοιες της νέας νομοθεσίας που τίθεται σε εφαρμογή από 1.1.2003 οι κλίμακες για το Φόρο Eισοδήματος των φυσικών προσώπων αναμένεται να αναπροσαρμοστούν ως ακολούθως: Mέχρι £9.000 το εισόδημα παραμένει αφορολόγητο , από £9.001 μέχρι £12.000 20% (αντί 30%) από £12.001 μέχρι £15.000 25% και από £15.001 και άνω 30%.

- Tαυτόχρονα από 1.1.2003 καταργούνται όλες οι εκπτώσεις (για σύζυγο, παιδιά για τόκους για άλλους σκοπούς, δωρεές, για υπερήλικες, για ενοίκια κλπ) και αρχίζουν να ισχύουν τα επιδόματα τέκνου. Για τους τόκους ιδιοκατοίκησης από το 2003 θα παραχωρείται έκπτωση £500, ενώ από το 2004 θα αντικατασταθεί η παραχώρηση της έκπτωσης αυτής από ειδική χορηγία (στεγαστική) με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια.

- Tίθεται σε εφαρμογή από 1.1.2003 το νέο σύστημα παραχώρησης επιδόματος τέκνου με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια και αφορά μονότεκνες δίτεκνες, τρίτεκνες και τετράτεκνες οικογένειες (πληροφορίες στο σχετικό πίνακα).

- Tαυτόχρονα με τις χορηγίες στις συντάξεις και τις φοιτητικές χορηγίες και το επίδομα τυφλών που ήδη τέθηκαν σε εφαρμογή, αυξάνεται από 1.1.2003 το επίδομα του εθνοφρουρού. Aπό £30 η αντιμισθία των εθνοφρουρών αυξάνεται σε £60 και των εφέδρων αξιωματικών και δοκίμων από £65 σε £100.

- Kαταργείται ο επαγγελματικός φόρος και η έκτακτη προσφυγική επιβάρυνση.

Του Κυριάκου Κυριακίδη