You are here

Στα €165 εκατ. το κόστος μειωμένου ΦΠΑ ακινήτων

11/10/2021 07:16

Το ποσό των €165 εκατ. αναμένεται να επιστραφεί το 2022, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 5% για την απόκτηση κτιρίου που προορίζεται για κύριος και μόνιμος χώρος διαμονής στη Δημοκρατία.

Σύμφωνα με στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού του 2022, ο μέγιστος αριθμός φορολογουμένων που κάνουν χρήση της συγκεκριμένης φορολογικής δαπάνης, ανέρχεται σε 3.726 περιπτώσεις. Τα στοιχεία βασίζονται σε δεδομένα του 2018 για τη χρήση του μειωμένου συντελεστή.

Η φορολογική δαπάνη των 165 εκατ. όπως διευκρινίζεται, υπολογίστηκε ως η διαφορά που προκύπτει μεταξύ του φόρου που αναλογεί όταν χρησιμοποιηθεί ο κανονικός συντελεστής ΦΠΑ 19% επί της φορολογητέας αξίας και του φόρου όταν χρησιμοποιηθεί ο μειωμένος συντελεστής 5%.

Υπενθυμίζεται ότι ο τρόπος εφαρμογής του πλαισίου του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ ακινήτων, έφερε την Κύπρο αντιμέτωπη με ευρωπαϊκές κυρώσεις καθώς σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κυπριακή νομοθεσία έχει ένα ευρύ πεδίο εφαρμογής και δεν προβλέπει περιορισμούς.

Αυτό οδήγησε την ΕΕ στο συμπέρασμα ότι το μέτρο υπερβαίνει τον στόχο της κοινωνικής πολιτικής, που θα πρέπει να χαρακτηρίζει την εν λόγω νομοθεσία.

Φωνές στο εσωτερικό, είχε προκαλέσει η εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ ακινήτων και στις περιπτώσεις απόκτησης πολυτελών κατοικιών από αλλοδαπούς επενδυτές, στο πλαίσιο των αιτήσεών τους για πολιτογράφηση μέσω του κυπριακού επενδυτικού προγράμματος.

Το υπουργείο Οικονομικών, είχε υποστηρίξει, ότι η Κύπρος βρίσκεται σε πλήρη συμμόρφωση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει πρόταση νόμου ενώπιον της βουλής για περιορισμό των δικαιούχων του μειωμένου ΦΠΑ, κάτι στο οποίο είχε εκφράσει διαφωνίες το υπουργείο Οικονομικών, προτάσσοντας τη δυσκολία ελέγχου της εγκυρότητας των στοιχείων που θα κατατίθενται από ενδιαφερόμενους, σε σχέση με την αξία της κατοικίας.

Της Μαρίας Χαμπή