You are here

Στα σκαριά η νέα φορολογική μεταρρύθμιση

17/06/2021 07:06

Ο κύβος ερρίφθη για την αναθεώρηση του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος, μετά από σχεδόν 20 χρόνια.

Το υπουργείο οικονομικών ξεκινά τις μηχανές για έναρξη εντατικού διαλόγου με όλους τους εμπλεκόμενους παραγωγικούς φορείς και τους κοινωνικούς εταίρους, με σκοπό την εκπόνηση ενός σύγχρονου φορολογικού πλαισίου, που να συνάδει με το νέο οικονομικό μοντέλο που προωθείται και μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

«Η απόφαση είναι οριστική και ελπίζω ότι μέχρι τέλους του έτους ή αρχές του 2022 θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο και συνολικό πακέτο φορολογικής μεταρρύθμισης», τόνισε στη StockWatch ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Αναπόσπαστο μέρος της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης, σύμφωνα με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, θα είναι η εισαγωγή αντισταθμιστικών φορολογικών μέτρων για μετριασμό των επιπτώσεων που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι από την αύξηση των εισφορών στο ΤΚΑ, της αύξησης των εισφορών για το ΓεΣΥ και από την υιοθέτηση τελών που στοχεύουν στη μείωση των ρύπων.  

Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής δήλωσε στη StockWatch ότι η φορολογική μεταρρύθμιση θα πρέπει να αποσκοπεί στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος το οποίο επηρεάζει την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων και κατά συνέπεια την οικονομική ανάπτυξη. 

«Την ίδια ώρα», είπε, «θα πρέπει να δοθούν και ανάλογα αντισταθμιστικά μέτρα προς τα φυσικά πρόσωπα».

Υπομνήματα και επιστολές στον ΥΠΟΙΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch ενώπιον του υπουργού οικονομικών βρίσκονται ήδη σχετικά υπομνήματα που στάλθηκαν αρχές Ιουνίου από διάφορους παραγωγικούς φορείς καθώς και από εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Σε αυτά τονίζεται η ανάγκη αναθεώρησης του υφιστάμενου φορολογικού μοντέλου εξαιτίας όχι μόνο των διεθνών εξελίξεων αλλά και άλλων μεταβολών που επέρχονται και αφορούν κυρίως το αντικείμενο της φορολόγησης σε τομείς όπως οι πολυεθνικές εταιρείες, η πράσινη ανάπτυξη και το περιβάλλον, η καταπολέμηση του επιθετικού φορολογικού σχεδιασμού καθώς και η τεχνολογία και η ψηφιακή φορολόγηση.

Η δέσμη προτάσεων που περιλαμβάνονται στα υπομνήματα, θα αξιολογηθεί σύντομα από τεχνοκρατική ομάδα του ΥΠΟΙΚ και στη συνέχεια ο κ. Πετρίδης θα ξεκινήσει εντατικό διάλογο στο πλαίσιο της Συμβουλευτικής Οικονομικής Επιτροπής (ΣΟΕ) στην οποία συμμετέχουν επίσης οι υπουργοί εργασίας και εμπορίου, ο διοικητής της ΚΤ και εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Πέραν της ΣΟΕ ο ΥΠΟΙΚ θα έχει συνεχείς διαβουλεύσεις με το ΣΕΛΚ, το CIPA, τους συνδέσμους ξενοδόχων και επιχειρηματιών ανάπτυξης γης και άλλους παραγωγικούς φορείς.

Η τελευταία φορά που συνήλθε η ΣΟΕ ήταν στις 5 Σεπτεμβρίου του 2013, επί θητείας στο ΥΠΟΙΚ, του Χάρη Γεωργιάδη.

«Η ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση δεν είναι σημερινή και δεν είναι άλλωστε απότοκο της πρόσφατης απόφασης των G7 σε σχέση με την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 15%», παρατήρησε ο ΓΓ της ΣΕΚ Ανδρέας Μάτσας.

«Τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι επωμίζονται το αυξημένο κόστος του ΓεΣΥ, τις αυξημένες εισφορές στο ΤΚΑ και τα τέλη για μείωση των ρύπων, επομένως το κράτος θα πρέπει να δώσει ανάσες στους εργαζόμενους με την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων» πρόσθεσε ο κ. Μάτσας, ο οποίος σημείωσε πως η ΣΕΚ απέστειλε σχετική επιστολή στον υπουργό οικονομικών στις 8 Ιουνίου, ζητώντας σύγκληση της ΣΟΕ με αντικείμενο τη νέα φορολογική μεταρρύθμιση.

 Ανώτατα στελέχη των τραπεζών και μελών του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών καλωσορίζουν την απόφαση του υπουργού οικονομικών να προχωρήσει σε μετεξέλιξη, κατά την έκφραση τους, του φορολογικού συστήματος της χώρας σημειώνοντας ότι μέσω της φορολογικής μεταρρύθμισης θα επιτρέπεται μεταξύ άλλων η μείωση φόρων, κάτι το οποίο θα δώσει ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα, που ταλανίζεται από τις επιπτώσεις που προκαλεί η πανδημική κρίση.

Τι προτείνουν οι παραγωγικοί φορείς

Πέραν των αντισταθμιστικών μέτρων που προτείνονται στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού του φορολογικού συστήματος, οι πληροφορίες φέρουν τους παραγωγικούς φορείς να εισηγούνται μεταξύ άλλων:

Aύξηση της οροφής για το αφορολόγητο εισόδημα, που σήμερα είναι στις €19 χιλ.

Επαναφορά του ψηλότερου συντελεστή φορολογίας στο 30% όπως ίσχυε μέχρι το 2010.

Ο σημερινός συντελεστής είναι 35% για φορολογητέο εισόδημα πέραν των €60.000.

Μείωση της αμυντικής εισφοράς επί των τόκων από καταθέσεις στο 15%.

 Επέκταση της πρόνοιας για μειωμένη φορολόγηση διευθυντικών στελεχών διεθνών εταιρειών.

Να συνεχιστεί η παροχή του κινήτρου της έκπτωσης του 20%.    

Μείωση της εισφοράς εργοδότη στο Ταμείο Πλεονάζοντος Προσωπικού, από 1,2% επί των ασφαλιστέων αποδοχών στο 0,6%. 

Κατάργηση του περί χαρτοσήμων νόμου.

Κατάργηση του ετήσιου τέλους των €350 που καταβάλλει κάθε εταιρεία στον έφορο εταιρειών.  

Κατάργηση της αμυντικής εισφοράς επί των τόκων από καταθέσεις και φορολόγηση αυτών κάτω από πρόνοιες του περί φορολογίας του εισοδήματος νόμου με τη συμπερίληψη τους στα κέρδη των νομικών προσώπων.

Το 2002 η τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορολογική μεταρρύθμιση έγινε το 2002 επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη και θητείας στο ΥΠΟΙΚ του Τάκη Κληρίδη.

Ενδιάμεσα έγιναν κάποιες φορολογικές αλλαγές, ωστόσο, ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση δεν έγινε εδώ και σχεδόν 20 χρόνια.  

Ο νυν υπουργός οικονομικών σε ομιλία του από το βήμα της βουλής τον Δεκέμβριο του 2019 είχε εξαγγείλει την έναρξη κοινωνικού διαλόγου για την αναθεώρηση του φορολογικού συστήματος, ωστόσο η πανδημική κρίση που ξέσπασε αρχές του 2020 ανέτρεψε τους σχεδιασμούς.

Του Λεύκου Χρίστου