You are here

Στην τσιμπίδα του φόρου οι ψηφιακές πλατφόρμες

02/05/2023 14:18

Την ενίσχυση των ελέγχων και την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των φορολογικών αρχών των κρατών μελών για αντιμετώπιση των διαφυγόντων φορολογικών εσόδων από πωλήσεις που γίνονται μέσω των ηλεκτρονικών πλατφόρμων, προβλέπει νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή.

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου, με την τροποποίηση του νόμου περί διοικητικής συνεργασίας στον τομέα της φορολογίας θα διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα της ανταλλαγής πληροφορίων και θα αποφευχθεί η αδικαιολόγητη απόρριψη αιτημάτων.

Την ίδια ώρα, θα διασφαλιστεί η ασφάλεια του δικαίου για τις φορολογικές αρχές και τους φορολογούμενους, καθώς η ευρωπαϊκή οδηγία που θα ενσωματωθεί στο κυπριακό δίκαιο καθορίζει με σαφήνεια το πρότυπο της εύλογης συνάφειας

Σημειώνεται ότι η νέα ευρωπαϊκή οδηγία θα συμβάλει στην προσπάθεια των φορολογικών αρχών να αποτρέψουν τη φοροδιαφυγή και την υποβολή ανακριβών στοιχείων κατά τη χρήση των ψηφιακών πλατφόρμων.

Τα κράτη μέλη θα μπορούν να διενεργούν και από κοινού ελέγχους, ενώ θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών για τη διοικητική συνεδρία μεταξύ των φορολογικών αρχών, οι οποίοι θα ανταποκρίνονται στη ραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής οικονομίας και των διασυνοριακών συναλλαγών που προσφέρονται μέσω των ψηφιακών πλατφόρμων.

Όπως αναφέρεται, οι υφιστάμενοι κανόνες επεκτείνονται και στην ανταλλαγή πληροφοριών σε άλλα κράτη μέλη, για πωλήσεις ή μισθώσεις μέσω ηλεκτρονικών πλατφόρμων, με την επιβολή υποχρεώσεων υποβολής στοιχείων σε φορείς εκμετάλλευσης ηλεκτρονικών πλατφόρμων για τις διασυνοριακές συναλλαγές. Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση θα επιτευχθούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού με άλλες επιχειρήσεις.

Τις συγκεκριμένες υποχρεώσεις θα πρέπει να εφαρμόζουν και φορείς εκμετάλλευσης που ασκούν εμπορική δραστηριότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά δεν έχουν τη φορολογική τους κατοικία εντός της ΕΕ, ωστόσο εξαιρούνται οι κρατικές οντότητες.

Γ.Χ.