You are here

Στο μικροσκόπιο του φόρου οι παραβάτες μηδενικού ΦΠΑ

12/05/2023 07:12

Στην τσιμπίδα του νόμου πιάστηκε ένας αριθμός επιχειρήσεων, οι οποίες μια εβδομάδα μετά την εφαρμογή του μηδενικού ΦΠΑ σε επτά κατηγορίες βασικών προϊόντων, δεν έχουν εφαρμόσει το μέτρο.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο διευθυντής της υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου Κωνσταντίνος Καραγιώργης, τα στοιχεία των συγκεκριμένων εταιρειών έχουν αποσταλεί στην υπηρεσία ΦΠΑ, η οποία είναι η αρμόδια υπηρεσία για να επιβάλει το νόμο.

Διευκρίνισε ότι «οι καταγγελίες δεν αφορούν μεγάλες υπεραγορές, υπογραμμίζοντας ότι η πλειοψηφία των επιχειρήσεων (υπεραγορές, μπακάλικα, φούρνοι και περίπτερα) έχουν εφαρμόσει στο 100% το μέτρο παρά την πίεση του χρόνου».

Ο κ. Καραγιώργης, σχολίασε επίσης, τις καταγγελίες για αύξηση της τιμής παιδικών τροφών δέκα ημέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου διευκρινίζοντας ότι «δεν έγιναν εσκεμμένα οι αυξήσεις στις παιδικές τροφές, αλλά ακολούθησαν τις αυξήσεις που επέβαλλε η αγορά».

Εξήγησε γιατί αυξήθηκαν απότομα οι τιμές σε κάποια προϊόντα λέγοντας ότι «αφορούσε προϊόντα που ήταν σε προσφορά η οποία διακόπηκε για να εφαρμοσθεί ο μηδενικός ΦΠΑ».

Σύμφωνα με τον κ. Καραγιώργη, οι έλεγχοι θα συνεχιστούν καθ’ όλη τη διάρκεια που θα βρίσκεται σε ισχύ το διάταγμα του υπουργού Οικονομικών για μηδενικό ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.

Εντοπίσαμε υπεραγορά και φούρνο

Ο πρόεδρος του συνδέσμου καταναλωτών Μάριος Δρουσιώτης, μιλώντας στη StockWatch, είπε ότι ο σύνδεσμος κατά τη διάρκεια των επιτόπιων ελέγχων εντόπισε δύο επιχειρήσεις που δεν εφάρμοσαν το μέτρο.

«Η μια περίπτωση αφορούσε μεγάλη υπεραγορά η οποία διόρθωσε την τιμή την ίδια ημέρα και ένα φούρνο ο οποίος επίσης διόρθωσε την τιμή».

«Γενικά στο σύνδεσμο από την περασμένη Παρασκευή που τέθηκε σε ισχύ το μέτρο υποβλήθηκαν», είπε, «25 καταγγελίες». «Εξετάστηκαν ήδη οι δέκα αλλά όπως διαπιστώσαμε οι καταγγελίες αφορούσαν προϊόντα που έληγε η προσφορά τους την ημέρα που ξεκινούσε το μέτρο».

Ο κ. Δρουσιώτης, ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν υπάρχει παρανομία στην αύξηση των τιμών σε παιδικές τροφές 15 ημέρες πριν την εφαρμογή του μέτρου, διότι οι επιχειρήσεις παρέλαβαν αυξημένες τιμές από τους προμηθευτές.

Συνέστησε προς τους καταναλωτές να παρακολουθούν και να επιλέγουν τα προϊόντα με τις χαμηλότερες τιμές λέγοντας ότι σε καθεστώς ελεύθερης αγοράς οι τιμές ρυθμίζονται μέσα από τον ανταγωνισμό.

Να περιληφθεί το ρεύμα στα βασικά προϊόντα

Όσον αφορά τη διαβούλευση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ των τεχνοκρατών του Υπουργείου Οικονομικών και της υπηρεσίας Προστασίας του Καταναλωτή, για μειωμένο ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες προϊόντων και υπηρεσίες, ο κ. Δρουσιώτης είπε ότι «θα πρέπει να μειωθεί άμεσα και ο ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα διότι περιλαμβάνεται στα πιο βασικά είδη, που πλήττει όλα τα νοικοκυριά».

Τόνισε ότι «η μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα θα πρέπει να είναι επιπρόσθετη του μέτρου επιδότησης του ρεύματος που τρέχει μέχρι τέλος Ιουνίου, διότι τα τελευταία 2-3 χρόνια το κράτος επιβάρυνε με δεκάδες εκατομμύρια τους καταναλωτές λόγω του πρόστιμου των ρύπων και των απροσδόκητων κερδών».

Οι επτά κατηγορίες βασικών αγαθών

Υπενθυμίζεται ότι οι επτά κατηγορίες των προϊόντων με μηδενικό ΦΠΑ είναι: Ψωμί: Όλα τα είδη ψωμιού φρέσκο ή κατεψυγμένο με ή χωρίς προζύμι (π.χ. λευκό, μαύρο, ολικής αλέσεως, πολύσπορο, χωριάτικο, σικάλεως, καλαμποκόψωμο, μπαγκέτα, τσιαπάτα, ψωμί σε φέτες, φραντζολάκια, πίττες).

Το γάλα: Φρέσκο γάλα (π.χ. αγελαδινό, κατσικίσιο, προβάτου), ζαχαρούχο, συμπυκνωμένο, μακράς διάρκειας, γάλα με γεύση (π.χ. σοκολάτα, μπανάνα), φυτικό γάλα (π.χ. αμυγδάλου, σόγιας, ρυζιού).

Τα αυγά και οι παιδικές τροφές, σε σκόνη, ξηρή ή και υγρή μορφή οι οποίες προορίζονται για κατανάλωση από παιδιά. Οι παιδικές πάνες.

Καθώς επίσης προϊόντα για τη γυναικεία υγιεινή προστασία και πάνες ενηλίκων.

Της Ηρώς Ευθυμίου