You are here

Στον αέρα τα φορολογικά κίνητρα για κινηματογράφο

24/11/2018 07:00

Στο αέρα βρίσκεται ο νόμος με τον οποίο ρυθμίζεται το θέμα των φορολογικών κινήτρων για τους σκοπούς της εφαρμογής του σχεδίου κινήτρων για την οπτικοακουστική βιομηχανία.

Ο νόμος ψηφίστηκε πριν από μερικές εβδομάδες, ωστόσο αναπέμφθηκε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, γεγονός που αφήνει σε εκκρεμότητα το πλαίσιο εφαρμογής του σχεδίου κινήτρων, μόλις ένα μήνα μετά την επίσκεψη μεγάλων ονομάτων παραγωγών του εξωτερικού στην Κύπρο, για διερεύνηση της προοπτικής δραστηριοποίησής τους στο νησί.

Με τον νόμο παραχωρούνται συγκεκριμένες φορολογικές πιστώσεις επί των επιλέξιμων δαπανών, που αντιστοιχούν σε ποσοστό ύψους μέχρι 50% του εισοδήματος προσώπου που δραστηριοποιείται στον τομέα παραγωγής ταινιών, σειρών και άλλων συναφών προγραμμάτων οπτικοακουστικής.

Επίσης, παραχωρείται φορολογική έκπτωση για δαπάνες που διενεργούνται από μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στην κινηματογραφική υποδομή και σε τεχνολογικό εξοπλισμό στον τομέα της οπτικοακουστικής βιομηχανίας.

Υπενθυμίζεται ότι η ολομέλεια της βουλής ψήφισε τον νόμο αφού προηγουμένως υπερψήφισε τροπολογία του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με την οποία ρυθμιζόταν το επίμαχο θέμα της δυνατότητας συμμετοχής φυσικών προσώπων στο σχέδιο κινήτρων, καθώς σύμφωνα με τις συζητήσεις στην αρμόδια επιτροπή, με βάση το σχέδιο προώθησης της οπτικοακουστικής βιομηχανίας οι παραγωγοί θα έπρεπε να συστήσουν εταιρεία, ώστε να επωφεληθούν των προτεινόμενων φορολογικών κινήτρων.

Με την τροπολογία που ψηφίστηκε, καθορίζεται ότι των φορολογικών εκπτώσεων θα μπορούν να επωφεληθούν και φυσικά πρόσωπα εκτός από εταιρείες.

Πρόβλημα η επέκταση σε φυσικά πρόσωπα

Στην επιστολή αναπομπής προς τη βουλή, ο πρόεδρος σημειώνει ότι με την εισαγωγή του φυσικού προσώπου ως δικαιούχου έκπτωσης δαπανών από το φορολογητέο εισόδημα, διευρύνεται το πεδίο εφαρμογής του νομοσχεδίου και του σχεδίου κινήτρων, κατά τρόπο που δεν συνάδει με τη βούληση της εκτελεστικής εξουσίας.

Προστίθεται ότι η απεριόριστη αναφορά στα φυσικά πρόσωπα, ξεπερνά το πεδίο εφαρμογής και την απόφαση του εφόρου ελέγχου κρατικών ενισχύσεων με την οποία είχε κρίνει ότι τα μέτρα ενισχύσεων που προβλέπονταν αποτελούσαν κρατική ενίσχυση συμβατή με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς.

«Η επέκταση του σχεδίου ως έχει ψηφιστεί από την βουλή, στα φυσικά πρόσωπα χωρίς κανένα περιορισμό ως προς το μέγεθός τους, αλλοιώνει το εγκριθέν από τον έφορο κρατικών ενισχύσεων μέτρο», αναφέρεται και επισημαίνεται ότι στην περίπτωση των νομικών προσώπων υπάρχει τέτοιος περιορισμός.

Προστίθεται ότι ως εκ τούτου, ο νόμος όπως ψηφίστηκε είναι αντίθετος με τις πρόνοιες των άρθρων 46,54 και 58 του Συντάγματος και οδηγεί σε παραβίαση της συνταγματικής επιταγής της αρχής της διάκρισης μεταξύ πολιτικής εξουσίας και διοικητικής λειτουργίας και πως είναι ασύμφωνος με την αρχή της διάκρισης των εξουσιών.

Απαλείφεται η αναδρομική ισχύς

Παράλληλα, με την επιστολή αναπομπής, καλείται η βουλή να διαγράψει το άρθρο του νόμου του νομοσχεδίου που προβλέπει για αναδρομική ισχύ.

Αναφέρεται ότι όπως ψηφίστηκε και όπως κατατέθηκε το νομοσχέδιο, προέβλεπε για αναδρομική ισχύ του νόμου από την 1/1/2018.

 «Αυτή η αναδρομικότητα όμως δεν μπορεί να ισχύσει αφού το Σχέδιο θα πρέπει να δημοσιευθεί και να εφαρμοστεί μετά την ψήφιση του νόμου για μελλοντικές δαπάνες και όχι για δαπάνες που πιθανόν έγιναν και που με την αναδρομικότητα του νόμου θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη για παροχή φορολογικής ελάφρυνσης», επισημαίνεται.

Το σχέδιο κινήτρων για την οπτικοακουστική βιομηχανία, όπως εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει κάλυψη δαπανών (Cash Rebate), φορολογικές πιστώσεις (Tax Credit), φορολογικές εκπτώσεις για επενδύσεις σε υποδομές και εξοπλισμό και επιστροφή ΦΠΑ επί των επιλέξιμων δαπανών για τρίτες χώρε και βρίσκεται σε ισχύ από τις 11 Σεπτεμβρίου.

Το κόστος των κινήτρων υπολογίζεται στο €1,5 εκ. και σχετική πρόνοια έχει περιληφθεί στον κρατικό προϋπολογισμό του 2018.

Της Μαρίας Χαμπή