You are here

Στον γενικό εισαγγελέα οι καταγγελίες για στελέχη ΟΚΥΠΥ

06/12/2018 12:41

Τη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα σε σχέση με ζητήματα ενδεχόμενης φορολογικής απάτης εκ μέρους του διορισθέντος εκτελεστικού διευθυντή του οργανισμού κρατικών υπηρεσιών υγείας (ΟΚΥΠΥ) Νικόλαου Πολύζου αναμένει ο οργανισμός.

Στον γενικό εισαγγελέα αναμένεται να παραπεμφθούν επίσης, εκ μέρους του γενικού ελεγκτή, ζητήματα που αφορούν τόσο στη διαδικασία διορισμού του κ. Πολύζου, όσο και ζητήματα ενδεχόμενης σύγκρουσης συμφερόντων του προέδρου του ΟΚΥΠΥ Ντέιβιντ Νικολσον.

Ο γενικός ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μιλώντας μετά το πέρας της συνεδρίασης της επιτροπής ελέγχου κατά την οποία συζητήθηκαν οι καταγγελίες εις βάρος του κ. Πολύζου, σημείωσε ότι η ελεγκτική υπηρεσία θα αποστείλει όλα τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της προς το τμήμα φορολογίας για να εξετάσει το θέμα από την πλευρά του.

Αιχμές για τον υπουργό υγείας

Τόσο με τις αναφορές του κατά τη συζήτηση όσο και με δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ο γενικός ελεγκτής κατήγγειλε ότι διαδικτυακή εφημερίδα η οποία ελέγχεται από εταιρεία στην οποία έχει συμφέρον ο υπουργός υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, εξαπέλυσε επίθεση στον ίδιο για τα θέματα του ΓεΣΥ.

Έκανε λόγο για απαράδεκτους και άκρως καταδικαστέους ισχυρισμούς και διερωτήθηκε «πως μπορεί η ελεγκτική υπηρεσία να παρουσιάζεται από τους νυν και τέως υπουργούς υγείας ως εχθρός και πολέμιος του ΓεΣΥ».

Δεν μπορεί, σημείωσε, η άσκηση ελέγχου να θεωρείται ότι ναρκοθετεί ένα γενικό σχέδιο.

Την αναφορά σχολίασε ο πρόεδρος της επιτροπής ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας κάνοντας λόγο γα απαράδεκτες και αναληθείς αναφορές. Σημείωσε ότι πρόκειται για «νέα ήθη» και κάλεσε τον υπουργό να αναλάβει τις ευθύνες του.

Ασυμβίβαστο εντοπίζει ο ελεγκτής

Ο κ. Μιχαηλίδης, παρουσίασε ενώπιον της επιτροπής σχετική έκθεση που ετοίμασε, επισημαίνοντας ότι προκύπτει σύγκρουση συμφέροντος και ασυμβίβαστο στην περίπτωση του κ. Νίκολσον καθώς ο ίδιος διαχειρίζεται τρία νοσοκομεία στην Βρετανία, ενώ η σύζυγος του διαχειρίζεται άλλα δύο.

Σημείωσε ακόμη, ότι ο κ. Νίκολσον είχε συνεργασία επί πληρωμή με τον οίκο KPMG ο οποίος παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες στον ΟΚΥΠΙ που είναι υπεύθυνος για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων ενόψει εφαρμογής του ΓεΣΥ. 

«Εάν και ο γενικός εισαγγελέας διαπιστώσει ασυμβίβαστο τότε το υπουργικό συμβούλιο θα πρέπει να λάβει μέτρα», σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία διορισμού του εκτελεστικού διευθυντή του ΟΚΥΠΙ κ. Πολύζου, ο κ.Μιχαηλίδης ανέφερε ότι δεν πληροί το κριτήριο της 15ετούς πείρας και πρόσθεσε ότι ο οίκος KPMG που προσλήφθηκε για να συμβουλεύσει το διοικητικό συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ, για αυτό τον λόγο δεν τον περιέλαβε στο short list των υποψηφίων προς διορισμό.

Ο πρόεδρος του ΟΚΥΠΙ Ντέιβιντ Νίκολσον ο οποίος συμμετείχε στη συνεδρίαση, ανέφερε ότι είχε δηλώσει τις συνεργασίες του με την KPMG και ήταν γνωστές όταν αποφασίζετο η πρόσληψη του.

Δεν είχε ωστόσο δηλώσει τη διασύνδεση του με τρία νοσοκομεία στης Βρετανίας η οποία, όμως όπως ανέφερε, μπορεί να εντοπιστεί στο διαδίκτυο.

Για την πρόσληψη Πολύζου, ο κ. Νίκολσον ανέφερε ότι το συμβούλιο του ΟΚΥΠΥ δεν ήταν υποχρεωμένο να ακολουθήσει την εισήγηση του οίκου και να επιλέξει ένα υποψήφιο από τους προτεινόμενους στο short list και επεσήμανε ότι ο οίκος δεν προβαίνει σε διορισμούς αλλά συμβουλεύει.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι κατά τη γνώμη του ο κ. Πολύζος πληρούσε τα κριτήρια και σημείωσε ότι η απόφαση για τον διορισμό του, ήταν ομόφωνη εκ μέρους του συμβουλίου του ΟΚΥΠΥ.

Όπως αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση, η αμοιβή του οίκου KPMG για την παροχή των εν λόγω συμβουλευτικών υπηρεσιών σε σχέση με την αξιολόγηση των υποψηφίων ανήλθε στις €90 χιλ.

Η γενική διευθύντρια του υπουργείου υγείας Χριστίνα Γιαννάκη και ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης, ανέφεραν στην επιτροπή ότι για τα ζητήματα που έχουν προκύψει, ζητήθηκαν γνωματεύσεις από τον γενικό εισαγγελέα.

Ο κ. Πατσαλίδης σημείωσε ότι το συμβούλιο θεωρεί πως ο κ. Πολύζος πληροί τα σχέδια υπηρεσίας για το διορισμό του, συμπληρώνοντας ότι ο διορισμός αναμένεται να κριθεί και από το ανώτατο δικαστήριο κατά την εξέταση προσφυγών των ανθυποψηφίων του.

Παράλληλα, απέδωσε τις επιλογές που έγιναν στους διορισμούς, στο ότι όπως είπε, δεν υπήρχαν κύπριοι που να πληρούν τα σχέδια υπηρεσίας και να έχουν την απαραίτητη εμπειρία.

Σχολιάζοντας την εν λόγω αναφορά, ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, αναφέρθηκε σε φωτογραφικές διατάξεις των σχεδίων υπηρεσίας λόγω σκοπιμοτήτων.

Κατά τη συζήτηση στην επιτροπή, αναφέρθηκε επίσης ότι προηγούμενες αποφάσεις και διοικητικές πράξεις του γενικού διευθυντή δεν θα επηρεαστούν από την όποια απόφαση λάβει το ανώτατο δικαστήριο σε σχέση με το διορισμό του.

Της Μαρίας Χαμπή