You are here

Συνέρχεται εκτάκτως η Ολομέλεια για το ΦΠΑ στο ρεύμα

31/12/2021 20:00

Συνέρχεται εκτάκτως την Τρίτη, 4 Ιανουαρίου 2022, στις 11.00 η Ολομέλεια της Βουλής για να τοποθετηθεί επί της αναπομπής του νόμου για μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στο 9% για  την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας.
 
Μία ώρα νωρίτερα στις 10.00 η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών σε έκτακτη συνεδρία θα εξετάσει τους λόγους αναπομπής. Στη συνεδρία έχουν κληθεί για να παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Γενικός Εισαγγελέας Γιώργος Σαββίδης.
 
Ο αναπεμφθείς νόμος  ψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής στις 3 Δεκεμβρίου και αναπέμφθηκε στη Βουλή την 22α Δεκεμβρίου.
 
Στους λόγους της αναπομπής,  ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρει ότι ο νόμος που ανέπεμψε παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ και παράλληλα την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών.
 
Προσθέτει οι λόγοι αναπομπής είναι οικονομικοί και δημοσιονομικοί, αφού θεωρείται ότι η ψήφιση του νόμου θα επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και θα εκτροχιάσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχους του κράτους καθότι πρόκειται για ένα μέτρο με οριζόντια εφαρμογή για το οποίο δεν έχει καθοριστεί χρονικό πλαίσιο εφαρμογής. Όπως αναφέρεται, η απώλεια αναμένεται να ανέλθει στα 75 εκ. ευρώ περίπου για περίοδο ενός έτους με βάση τις εισπράξεις της ΑΗΚ για το ΦΠΑ.
 
Αναφέρει επίσης ότι επί της ουσίας ο αναπεμθείς Νόμος παρεμβαίνει και τροποποιεί τη δημοσιονομική πολιτική, η οποία υπόκειται στις δεσμεύσεις του ενωσιακού δικαίου και αντίκειται στις σχετικές διατάξεις του Συντάγματος, ήτοι του Άρθρου 167.
 
Διατυπώνει τη θέση ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, μέσα από τη ψήφιση νόμων που επηρεάζουν ουσιαστικά το σχεδιασμό της δημοσιονομικής πολιτικής, παρεμβαίνει στην προσπάθεια της εκτελεστικής εξουσίας να εκπληρώσει τις δημοσιονομικές τις υποχρεώσεις, σύμφωνα με το ενωσιακό δίκαιο και εισηγείται στη Βουλή να μην εμμείνει στην απόφασή της, αποδεχόμενη την Αναπομπή.