You are here

Τ. Κληρίδης: Δεν υπάρχει αύξηση λαθραίας εξαγωγής συναλλάγματος λόγω ΧΑΚ

24/05/2001 17:40
- Απελευθεροποίηση των συναλλαγματικών περιορισμών, φορολογική μεταρρύθμιση ενόψει εναρμόνισης με την Ευρώπη, επιβεβαίωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών

Δεν υπάρχει αύξηση στην προσπάθεια λαθραίας εξαγωγής συναλλάγματος με αιτία την έξαρση του Χρηματιστηρίου, επεσήμανε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο κ. Κληρίδης, ανέφερε ότι " θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και το γεγονός ότι οι συναλλαγματικοί περιορισμοί, σε ένα χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί από την Κεντρική Τράπεζα, ελευθερώνονται", άρα δεν υπάρχει αυτή η μεγάλη ανάγκη που υπήρχε στο παρελθόν για λαθραία εξαγωγή συναλλάγματος.

Ο Υπουργός Οικονομικών αναφερόμενος στις αλλαγές που θα επέλθουν στο θέμα της φορολογίας, ενόψει ένταξης της Κύπρου στην Ευρώπη, είπε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να μειώσουμε σε ορισμένα προϊόντα τους σημερινούς δασμούς και το φόρο κατανάλωσης. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε, έχει κάνει κάποιες παρατηρήσεις όσον αφορά τον τρόπο φορολόγησης των μηχανοκινήτων οχημάτων στην Κύπρο και εμείς έχουμε κάνει εισηγήσεις μέσα από τη φορολογική μεταρρύθμιση για απλούστευση της φορολόγησης αυτοκινήτων. Αυτό που θα συνεχίσει όμως να υπάρχει είναι η ωφέλεια εκείνων που αγοράζουν αυτοκίνητα χαμηλότερης ιπποδύναμης και αξίας.

Καταλήγοντας ο κ. Κληρίδης, αναφέρθηκε στο μέσο όρο φορολογίας σε σχέση με το ΑΕΠ. Επεσήμανε ότι ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 32% του ΑΕΠ ενώ στην Κύπρο 19% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος.