You are here

Τ. Κληρίδης: Η φορολογική μεταρρύθμιση μπορεί να υλοποιηθεί μέσα από την ενταξιακή μας πορεία

27/08/2001 18:16
Οι αποφάσεις για την κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση αναφορικά με τη φορολογική μεταρρύθμιση έχουν ήδη ληφθεί μέσα στη διήμερη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα το Σαββατοκύριακο. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης μετά το πέρας της μεγάλης σύσκεψης τεχνοκρατών και εμπειρογνωμόνων, ενώ εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι στόχοι που είχαν τεθεί από την κυβέρνηση για την φορολογική μεταρρύθμιση από τον περασμένο Δεκέμβρη μπορούν να υλοποιηθούν και μέσα από την ενταξιακή μας πορεία. Παράλληλα ο κ. Κληρίδης ανέφερε ότι πιστεύει ότι οι τελικές λύσεις θα είναι τέτοιες ώστε να διατηρήσουν την Κύπρο ως ένα ελκυστικό κέντρο για τις εταιρείες ξένων δραστηριοτήτων αλλά ταυτόχρονα θα βοηθήσουν το φορολογικό σύστημά μας να γίνει απλούστερο αλλά και δικαιότερο.

Κληθείς να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Κυπριανού προειδοποίησε ότι θα είναι πολύ δύσκολο η φορολογική μεταρρύθμιση να περάσει τόσο εύκολα από τη Βουλή και θα χριεαστεί κάποιο χρόνο, ο κ. Κληρίδης επεσήμανε ότι σίγουρα το θέμα δεν είναι απλό και θα πρέπει να εξεταστεί εις βάθος από το Νομοθετικό Σώμα ενώ σημείωσε ότι ο ίδιος αναμένει από τη Βουλή ότι «η ίδια θα πεισθεί για το σωστό των εισηγήσεων της κυβέρνησης».

Ως δύο μέρες πολύ παραγωγικής και ουσιαστικής ανταλλαγής απόψεων χαρακτήρισε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση Γιώργος Βασιλείου τη συνάντηση για μελέτη και διαμόρφωση της νέας πολιτικής για φορολόγηση των επιχειρήσεων με βάση το Ευρωπαίκό κεκτημένο.

Ο κ. Βασιλείου εξέφρασε την αισιοδοξία του αναφορικά με την εξεύρεση λύσεων για το θέμα της φορολογίας του υπεράκτιου τομέα στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής μας εναρμόνισης αλλά και για την επίτευξη μιας ουσιαστικής φορολογικής μεταρρύθμισης.

«Η απόφαση της κυβέρνησης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βασιλείου, «να μην χρησιμοποιήσει τις αλλαγές αυτές σαν αφορμή για αύξηση της φορολογίας, μας δίνει την ευκαιρία να απλοποιήσουμε το φορολογικό σύστημα, ενώ δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση να κάνει την κυπριακή οικονομία πιο ανταγωνιστική αλλά πάνω από όλα και πιο σημαντικό να κάνει το φορολογικό σύστημα πιο δίκαιο με το να προχωρήσει μεταξύ άλλων και σε παροχές που θα βοηθήσουν όλες τις ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη.»

Ο κ. Βασιλείου δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει ότι τα περιθώρια χρόνου που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφορικά με την έγκριση και λειτουργία της φορολογικής μεταρρύθμισης δεν είναι απεριόριστα και στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να έχει τεθεί σε εφαρμογή μέχρι την 1/1/2003.