You are here

Τεραστίων διαστάσεων η φοροδιαφυγή από εταιρείες και μετόχους

24/07/2002 16:36
Η Διερευνητική στοιχειοθετεί υποθέσεις για τη Δικαιοσύνη

Αποκαλυπτικές δηλώσεις Παπαπέτρου, Προδρόμου και Ευαγόρου


Σοβαρότατες ενδείξεις/υπόνοιες ότι η εγκληματική φοροδιαφυγή από κέρδη στο ΧΑΚ την περίοδο του 1999 διεπράχθη σε ευρύτατη κλίμακα από μετόχους εισηγμένων εταιρειών και από εταιρείες, έχει η Διερευνητική Επιτροπή την οποία διόρισε το Υπουργικό Συμβούλιο για να ερευνήσει τα αίτια και αιτιατά του χρηματιστηριακού κραχ.

Αυτό δηλώνουν οι βουλευτές μέλη της επιτροπής Οικονομικών Πρόδρομος Προδρόμου και Σταύρος Ευαγόρου, με αφορμή τις χθεσινές αποκαλύψεις ενώπιον της επιτροπής από τον αντιπρόεδρο της ΔΕ Ανδρέα Σκορδή ότι οικογένεια που σύστησε δύο εταιρείες στο εξωτερικό, πραγματοποίησε κέρδη που ανέρχονται στο αστρονομικό ποσό των 23 εκ. λιρών μέσα σε μία εβδομάδα, χωρίς να καταβάλει φόρο ούτε ένα σεντ.

Οι δύο βουλευτές δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο η περίπτωση αυτή να οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης, ενώ επί της συγκεκριμένης περίπτωσης παρενέβη σήμερα και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μιχάλης Παπαπέτρου ο οποίος υπέδειξε ότι «μέχρις ότου ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο σε ένα Κράτος δικαίου, ενάντια σε οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα καμία, μα καμία εταιρεία δεν τελεί υπό απαγόρευση ή περιορισμό της επιχειρηματικής της δράσης».

Ο κ. Παπαπέτρου κλήθηκε να σχολιάσει κατά πόσον η εργοληπτική εταιρεία CYPARCO σχετίζεται με την εν λόγω οικογένεια και κατά πόσον η συγκεκριμένη εταιρεία θα παραμείνει η κατασκευάστρια εταιρεία της πρεσβείας της Κύπρου στην Αθήνα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πρόσθεσε μάλιστα, ότι «δεν γνωρίζω να υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα με την οικονομική δραστηριότητα της εταιρείας CYPARCO».

Από την πλευρά του, ο Πρόδρομος Προδρόμου μιλώντας στο «Πρωινό δρομολόγιο» του Γ’ ραδιοφωνικού προγράμματος του ΡΙΚ τόνισε ότι «μέσα από τον τεράστιο αυτό όγκο στοιχείων που έχει συγκεντρώσει (σ.σ. η Διερευνητική Επιτροπή) έχει πολύ σοβαρές υπόνοιες για εγκληματική φοροδιαφυγή μεγάλης κλίμακας από μετόχους εισηγμένων εταιριών και από εταιρείες», διευκρινίζοντας ότι αφορούν φοροδιαφυγή ως προς τον ειδικό φόρο 5% που επιβλήθηκε για τα κέρδη στο ΧΑΚ το έτος 1999 και τον οποίο ψήφισε η βουλή τέλη Δεκεμβρίου του ιδίου έτους.

«Από την ενημέρωση που έγινε φαίνεται να επιβεβαιώνονται αυτές οι υποψίες, δεν είναι μόνο αυτή η κραυγαλέα περίπτωση» τόνισε με νόημα, προσθέτοντας ότι ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι μόνο 2500 άτομα δήλωσαν κέρδη από το ΧΑΚ το 1999 τα οποία υπερβαίνουν τις 35 χιλιάδες λίρες και κατέβαλαν φόρο, σαφής ένδειξη ότι υπήρξε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, είπε ότι οι χθεσινές αποκαλύψεις στην επιτροπή Οικονομικών δεν προκάλεσαν καμία έκπληξη, σημειώνοντας ότι από την περίπτωση της συγκεκριμένης εταιρείας είναι δυνατόν να προκύψουν στοιχεία για αξιόποινες πράξεις.

Ο κ. Ευαγόρου επεσήμανε μάλιστα, ότι «αυτό το φαινόμενο προσπαθούν να το παρουσιάσουν, αν μπορέσουν, ενώπιον του δικαστηρίου είτε για φοροδιαφυγή, είτε για φυγάδευση χρημάτων στο εξωτερικό, είτε και για εξαπάτηση του κράτους λόγω του ότι επωλούσαν ή ξεφόρτωναν μετοχές σε βάρος ανυποψίαστων επενδυτών, την ώρα που καλούσαν παράλληλα τον κόσμο... την ώρα που μέτοχοι τους δεν είχαν τίτλους».

Του Κυριάκου Κυριακίδη