You are here

Θα διευκολύνει χιλιάδες η φορολογική συμφωνία με Βρετανία

19/12/2018 12:31

Στις σχέσεις Κύπρου - Ηνωμένου Βασιλείου σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αναφέρθηκε ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, κατά την υπογραφή του τροποποιητικού πρωτοκόλλου της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας, διαμηνύοντας ότι η συμφωνία θα διευκολύνει πολλούς.

Η σύμβαση για την εξάλειψη της διπλής φορολογίας αφορά στους φόρους πάνω στο εισόδημα και στα κεφαλαιουχικά κέρδη για την παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι η πρώτη συμφωνία υπογράφηκε το 1974 και αναθεωρήθηκε για πρώτη φορά το 1980 ενώ αρχές του 2018 έγινε ξανά αναθεώρηση της συμφωνίας.

Πρόσθεσε ότι «με αυτή την τελευταία αναθεώρηση δημιουργούμε ένα πλαίσιο που επιτρέπει την οικονομική συνεργασία, τη φορολογική σταθερότητα και διαφάνεια στις σχέσεις των δυο χωρών».

Ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε παράλληλα ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν και παραμένει για εμάς μεγάλος στρατηγικός εταίρος, μια χώρα με την οποία έχουμε σχέσεις που δεν θα μπορούσαν να γίνουν πιο στενές», προσθέτοντας ότι ισχύει και στον τομέα της οικονομίας και μια τέτοια συμφωνία η οποία συνεχώς πρέπει να προσαρμόζεται και να εκσυγχρονίζεται, υπηρετεί την περαιτέρω διεύρυνση των ήδη πολύ στενών οικονομικών και πολιτικών σχέσεων.

 

Σημείωσε ότι «είναι πολύ καλά γνωστό ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη κυπριακή κοινότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και εξίσου μεγάλη κοινότητα από το Ηνωμένο Βασίλειο  στην Κύπρο, οι οποίοι θα διευκολυνθούν από αυτή τη συμφωνία».

Ο ύπατος αρμοστής στην Κύπρο της Βρετανίας Stephen Lillie συμφώνησε με τον υπουργό οικονομικών ότι «οι σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου και Κυπριακής Δημοκρατίας είναι πολύ στενές και ότι η συγκεκριμένη συμφωνία θα χαιρετιστεί από τους βρετανούς που ζουν στην Κύπρο οι οποίοι ανέρχονται περίπου στις 70.000.

Το πρωτόκολλο εισάγει περίοδο χάριτος για τα ημερολογιακά έτη που λήγουν στις ή πριν την 31 Δεκεμβρίου 2024 (grandfathering period) έτσι ώστε άτομα που η σύνταξη τους υπόκειτο σε φορολογία στην Κύπρο σύμφωνα με τις πρόνοιες του Άρθρου 19(1) της Σύμβασης του 1974, θα έχουν το δικαίωμα επιλογής (election) για τα ημερολογιακά έτη που λήγουν στις ή πριν την 31 Δεκεμβρίου 2024, να συνεχίσουν να φορολογούνται με την προηγούμενη σύμβαση και να μην εμπίπτουν στις πρόνοιες του Άρθρου 18(2) της νέας Σύμβασης του 2018.

Της Ηρώς Ευθυμίου