You are here

Τι αλλάζει με τη φορολογική συμφωνία Κύπρου – Ην. Βασιλείου

20/12/2018 06:55

Στην ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται ότι θα συνδράμει η χθεσινή υπογραφή της τροποποιητικής σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογίας μεταξύ των δύο χωρών.

Η σύμβαση που υπογράφηκε από τον υπουργό οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη και τον ύπατο αρμοστή της Βρετανίας στην Κύπρο Stephen Lillie για εξάλειψη της διπλής φορολογίας, αφορά στους φόρους πάνω στο εισόδημα και στα κεφαλαιουχικά κέρδη για την παρεμπόδιση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής.

Οι αρμόδιοι τονίζουν τη σημασία της συμφωνίας και τα οφέλη που θα επιφέρει, εξηγώντας τις βασικές πτυχές που αλλάζουν με την υπογραφή της σύμβασης που τροποποιεί και ανανεώνει υφιστάμενη συμφωνία με το Ην. Βασίλειο και συμφωνούν στην αξία της σε ότι αφορά την συνεργασία μεταξύ των επιχειρήσεων των δύο χωρών.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, Μάριος Σκανδάλης μιλώντας στη StockWatch, σημείωσε ότι πρόκειται για ανανέωση συμφωνίας με σημαντικές προσθήκες που θα συνδράμουν στην ενδυνάμωση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών και που είναι σημαντικές τόσο για τις βρετανικές όσο και για τις κυπριακές επιχειρήσεις.

 Όπως ανέφερε, η πιο σημαντική προσθήκη αφορά τις μεταβατικές διατάξεις σε σχέση με τους κατόχους διπλής υπηκοότητας (dual nationals) που επιλέγουν τον τρόπο φορολόγησης των συντάξεών τους.

Εξήγησε ότι οι βρετανοί υπήκοοι που έρχονται στην Κύπρο, έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν όπως η σύνταξη τους φορολογείται μόνο με 5% όπως γίνεται για τους αφυπηρετήσαντες στην Κύπρο, αντί με συντελεστή 45% όπως γίνεται στο Ην. Βασίλειο.

Επίσης, με τη συμφωνία, όπως ανέφερε, καθορίζεται μηδενικός συντελεστής σε ότι αφορά την παρακράτηση φόρου στην πηγή για μερίσματα, φόρους και δικαιώματα ενώ, σε ότι αφορά τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών η Κύπρος διατηρεί το δικαίωμα φορολόγησης πράξεων.

Ο κ. Σκανδάλης τόνισε ότι η συμφωνία που υπογράφηκε χθες δεν έχει καμία σχέση με τις εξελίξεις γύρω από το Brexit και ούτε επηρεάζεται από αυτές καθώς, όπως είπε, αποτελεί μια απλή διμερή συμφωνία.

Το σημαντικό επεσήμανε, είναι ότι θα ενδυναμωθεί περαιτέρω η περαιτέρω συνεργασία βρετανικών και κυπριακών επιχειρήσεων.

Ο συνέταιρος και επικεφαλής διεθνών αγορών και φορολογικών υπηρεσιών στην PwC Μάριος Ανδρέου, υπογράμμισε τη σημασία της διασφάλισης μέσω της συμφωνίας, της μηδενικής φορολογίας για τόκους, δικαιώματα και μερίσματα, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Σκανδάλη, υφίστατο στην ήδη υπάρχουσα συμφωνία μεταξύ των δύο κρατών.

Ο κ. Ανδρέου επεσήμανε ότι πρόκειται για μια σημαντική συμφωνία για τη διασφάλιση του φορολογικού χειρισμού, σε περιπτώσεις συναλλαγών μεταξύ φορολογικών κατοίκων των δύο χωρών και για τη διασφάλιση του ότι δεν θα επιβάλλεται κατακράτηση φόρου στο Ην. Βασίλειο πάνω σε τόκους, δικαιώματα και στα περισσότερα μερίσματα.

Σημείωσε ότι μετά το Brexit υπήρχε το ενδεχόμενο οι σχετικές ευρωπαϊκές οδηγίες να πάψουν να ισχύουν και πρόσθεσε ότι είναι επιτυχία το γεγονός ότι γίνεται η συγκεκριμένη συμφωνία πριν από το Brexit.

 «Ουσιαστικά η συμφωνία δημιουργεί θετικές προϋποθέσεις για αύξηση των επενδύσεων μεταξύ των δύο χωρών έχοντας υπόψη τα όσα μπορούν να ακολουθήσουν του Βrexit», σημείωσε.

Σύμφωνα με τον βρετανό ύπατο αρμοστή κ. Lillie, η συγκεκριμένη συμφωνία θα χαιρετιστεί από τους βρετανούς που ζουν στην Κύπρο οι οποίοι ανέρχονται περίπου στις 70.000, ενώ ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε ότι υπάρχει μια πολύ μεγάλη κυπριακή κοινότητα στο Ηνωμένο  Βασίλειο και εξίσου μεγάλη κοινότητα από το Ηνωμένο Βασίλειο στην Κύπρο, οι οποίοι θα διευκολυνθούν από αυτή τη συμφωνία.

Της Μαρίας Χαμπή