You are here

Τι λένε τα δύο νομοσχέδια για ΧΑΚ

02/04/2002 08:18
Ενδοιασμοί της κυβέρνησης για τη φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών

Δύο νομοσχέδια που αφορούν την φορολογία των κεφαλαιουχικών κερδών και την παράταση της επιβολής ειδικού τέλους επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών έχει εγκρίνει το Υπουργικό Συμβούλιο. Το υπουργείο οικονομικών κατέθεσε την περασμένη Παρασκευή και τα δύο νομοσχέδια στη βουλή προς έγκριση. Αναφορικά με την τροποποίηση των περί επιβολής ειδικού τέλους των χρηματιστηριακών συναλλαγών η κυβέρνηση ζητά από τη βουλή παράταση του νόμου αυτού μέχρι που το νομοθετικό σώμα θα συζητήσει και θα αποφασίσει για το νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αφορά στη φορολογία των κερδών από τη διάθεση κινητών αξιών που έχουν εισαχθεί στο ΧΑΚ.

Ωστόσο, η κυβέρνηση εκφράζει ενδοιασμούς αναφορικά με τη αποτελεσματικότητα επιβολής φορολογίας κεφαλαιουχικών κερδών σε κινητές αξίες. Τα επιχειρήματα της κυβέρνησης εστιάζονται ως εξής.

Με τη φιλελευθεροποίηση στις επενδύσεις οι επενδυτές θα προτιμούν να κάνουν πράξεις σε άλλα χρηματιστήρια τα οποία δεν παρέχουν πληροφορίες σε φορολογικές αρχές με στόχο την επιβολή φορολογίας, γεγονός που θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για το ΧΑΚ.

Επίσης η κυβέρνηση παρατηρεί ότι η επιβολή φορολογίας επι των κερδών που πραγματοποιούνται από τη διάθεση κινητών αξιών εισηγμένων στο ΧΑΚ θα αυξήσει το κόστος επένδυσης σε κινητές αξίες. Η εισαγωγή φορολογίας θα επί των κεφαλαιουχικών κερδών θα δημιουργήσει την ανάγκη για την εισαγωγή περίπλοκων συστημάτων και χρονοβόρων διαδικασιών.
Η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πιο αποτελεσματική μέθοδος φορολόγησης των επενδυτικών δραστηριοτήτων στο ΧΑΚ είναι το υφιστάμενο τέλος.

Σημειώνεται ότι η βουλή αποφάσισε τον Δεκέμβριο του 1999 να φοροαπαλλάξει τα υπερκέρδη από το ΧΑΚ.