You are here

Τι προβλέπει η φορολογική μεταρρύθμιση

04/11/2001 13:07
Σε τολμηρές διαρθρωτικές αλλαγές προχωρεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του φορολογικού συστήματος. Σύμφωνα με πληροφορίες μας οι βασικές πρόνοιες του φορολογικού πακέτου, όπως αυτό κατατίθεται αύριο από τον υπουργό οικονομικών Τάκη Κληρίδη στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνέρχεται εκτάκτως, προβλέπει τα εξής:

*Ο αφορολόγητος συντελεστής για τα φυσικά πρόσωπα επεκτείνεται στις 9000 λίρες.

*Ο εταιρικός φόρος θα είναι ενιαίος πλέον ενιαίος για τις κυπριακές και τις διεθνείς εταιρίες
και θα κυμαίνεται τώρα μεταξύ 10% και 12%.

* Μείωση του φόρου επί των μερισμάτων. Σε πρώτη φάση η μείωση θα είναι και μέχρι το 20%.

*Ο αφορολόγητος συντελεστής για τα εισοδήματα πέραν των 12 χιλιάδων λιρών θα μειωθεί από το 40% στο 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας, το πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης θα προβλέπει επίσης την κατάργηση της εισφοράς για την άμυνα, του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και κληρονομιάς.

Αντίδοτο ως προς στις κοινωνικές παροχές η κυβέρνηση προβλέπει και υψηλές αποδόσεις στα κρατικά έσοδα. Ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας θα αυξηθεί από το 10% που είναι σήμερα στο 15% σταδιακά και τούτο θα γίνει ταυτόχρονα με την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε πρώτο στάδιο ο υπουργός οικονομικών εισηγείται όπως ο ΦΠΑ αυξηθεί στο 13%. Επίσης, το υπουργείο οικονομικών προτείνει στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης αυξήσεις στους φόρους κατανάλωσης κυρίως στο πετρέλαιο, στα τσιγάρα και στα οινοπνευματώδη ποτά. Υπάρχει όμως και πρόνοια αναφορικά με τα εισοδηματικά στρώματα του λαού που απολαμβάνουν εισοδήματος χαμηλότερου των 9000 λιρών. Η κυβέρνηση προτείνει την παροχή αντισταθμιστικών μέτρων όπως η αύξηση των συντάξεων, αύξηση των βοηθημάτων και άλλων επιδομάτων σε άπορες οικογένειες.

Το πακέτο της νέας φορολογικής μεταρρύθμισης θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα.