You are here

Τι θα προβλέπει η Φορολογική μεταρρύθμιση

02/10/2001 12:18
Περί τα τέλη Οκτωβρίου θα είναι έτοιμο το πακέτο της φορολογικής μεταρρύθμισης το οποίο ετοιμάζει το Υπουργείο Οικονομικών και θα κατατεθεί προς συζήτηση και έγκριση από τη Βουλή των αντιπροσώπων.

Τα δύο μεγάλα κεφάλαια που αφορούν τη μεταρρύθμιση είναι η αύξηση των νέων έμμεσων φόρων και η αύξηση του αφορολόγητου ετήσιου εισοδήματος για να τονώσει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η νέα φορολογική μεταρρύθμιση θα προβλέπει αύξηση του αφορολόγητου συντελεστή μέχρι και 9000 λίρες, ενώ θα απαλειφθούν διάφοροι φόροι ακίνητης περιουσίας και κληρονομιάς.

Το σημαντικό κεφάλαιο όμως θα είναι η διαφοροποίηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου. Και στο κεφάλαιο αυτό ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης δήλωσε πρόσφατα ότι ο εταιρικός φόρος θα μειωθεί για τις κυπριακές επιχειρήσεις από το 20%-25% στο 12%, ενώ θα αυξηθεί σταδιακά ο εταιρικός φόρος των διεθνών εταιριών από το 4,5% στο 12%.

Ο υπουργός οικονομικών δήλωσε ακόμη ότι η φορολογική μεταρρύθμιση είναι στην πραγματικότητα μία πλήρης αναδιάρθρωση ολόκληρου του φορολογικού συστήματος και δεν θα αφορά μόνο αλλαγή των φορολογικών συντελεστών. Θα επηρεασθούν οι έμμεσοι αλλά και οι άμεσοι φόροι και γενικά θα είναι ένα απλούστερο και πιο αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, το οποίο, όπως λέει, προωθεί την κοινωνική δικαιοσύνη.