You are here

Τμ. Φορολογίας: Στο 91% η συμμόρφωση, πέφτουν πρόστιμα από αύριο

06/12/2021 13:10

Περίπου ένας στους δέκα φορολογούμενους κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με το διοικητικό πρόστιμο των €100 για μη έγκαιρη υποβολή της φορολογικής του δήλωσης στο τμήμα Φορολογίας.

Η προθεσμία υποβολής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος έληξε στις 30 Νοεμβρίου, με τον υπουργό Οικονομικών να παραχωρεί πρόσθετο περιθώριο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου, για υποβολή της δήλωσης από όσους δεν πρόλαβαν να το πράξουν, χωρίς την επιβολή του προβλεπόμενου διοικητικού προστίμου ύψους €100.

Με βάση στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε η Ειρήνη Ιωάννου, λειτουργός Α’ του τμήματος φορολογίας, μιλώντας στο κρατικό κανάλι, το ποσοστό των φορολογούμενων που υπέβαλαν τη φορολογική τους δήλωση, σε σύγκριση με πέρσι, ανερχόταν μέχρι σήμερα το πρωί στο 91%.

Η κ. Ιωάννου επεσήμανε ωστόσο, ότι τα στοιχεία διαφέρουν ανά έτος, επομένως το συγκεκριμένο ποσοστό «δεν σημαίνει τίποτα», κατά την έκφρασή της. Εξήγησε ότι άτομα που πέρσι δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν δήλωση φέτος μπορεί να υπέβαλαν και αντίθετα, άτομα που υπέβαλαν πέρσι να μην έχουν φέτος την υποχρέωση να το πράξουν.

Διευκρίνισε παράλληλα, ότι στο φορολογικό έτος 2020 περιλαμβάνονται τα επιδόματα που παραχωρήθηκαν στο πλαίσιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων της πανδημίας, τα οποία αποτελούν μη φορολογητέο εισόδημα και επομένως, ενδεχομένως να κατέβασαν το εισόδημα φορολογουμένων κάτω του ορίου των €19,5 χιλ. με αποτέλεσμα κάποιοι να μην θέλουν να υποβάλουν δήλωση.

Σύμφωνα με την κ. Ιωάννου, «δεν είναι μεγάλος ο αριθμός των ατόμων που υπέβαλαν τη δήλωσή τους μεταξύ 30 Νοεμβρίου και σήμερα», κάτι που αντανακλάται και στη μείωση των σχετικών ερωτημάτων που υποβάλλονται στο τμήμα από φορολογούμενους, όπως είπε.

Παρατήρησε μάλιστα, ότι «η κουλτούρα μας δεν μας βοηθά να υποβάλλουμε έγκαιρα. Αν και δόθηκε πολύς χρόνος, γύρω στους τεσσεράμιση μήνες, πολύς κόσμος έμεινε την τελευταία στιγμή να υποβάλει την δήλωσή του».

Υπέδειξε ότι εάν υποβάλλεται έγκαιρα η δήλωση, τότε δίνεται η δυνατότητα στον ίδιο τον φορολογούμενο να επεξεργαστεί στοιχεία και υπάρχει το περιθώριο διορθώσεων.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με τη δυσκολία μεταγενέστερης εξασφάλισης εγγράφων σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, η κ. Ιωάννου, ανέφερε ότι δεν προκύπτει κάτι τέτοιο για όσους δεν είχαν την υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση.

Εξήγησε πως εάν χρειαστούν κάποιο έγγραφο που απαιτεί την υποβολή δήλωσης θα μπορούν να την υποβάλουν σε οποιοδήποτε χρονικό σημείο, χωρίς διοικητικό πρόστιμο.

Της Μαρίας Χαμπή