You are here

Υπ. Οικονομικών: Προωθείται νέο φορολογικό σύστημα

22/07/2022 14:15

Η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο φορολογικό σύστημα με περιβαλλοντικό προσανατολισμό, όπως επισημαίνει το Υπουργείο Οικονομικών.

Στην ετήσια έκθεσή του για το 2021, ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης σημειώνει ότι στο πλαίσιο αυτό έχει δρομολογηθεί η μεταρρύθμιση του φόρου χαρτοσήμων, ενώ προωθείται συστηματικά και η φορολογική συμμόρφωση.

«Έχουμε ήδη δρομολογήσει τη φορολογική μεταρρύθμιση με στόχο τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού πλαισίου των εταιρειών, ώστε να καταστεί πιο απλό και δίκαιο, παραμένοντας ταυτόχρονα ανταγωνιστικό και ελκυστικό. Στο πλαίσιο αυτό θα περιληφθεί και η πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία στοχεύει στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ώθηση της καινοτομίας και σε «πράσινες» επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας», επισημαίνει.

Παράλληλα, αναφέρει ότι εντός του 2021, έχουν νομοθετηθεί σημαντικά μέτρα για πάταξη του ακραίου φορολογικού σχεδιασμού στο πλαίσιο των δεσμεύσεων του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ύψιστη προτεραιότητα οι μεταρρυθμίσεις

Σύμφωνα με τον κ. Πετρίδη, η προώθηση μεταρρυθμίσεων στις δομές και διαδικασίες του κράτους και της οικονομίας παραμένει ύψιστη προτεραιότητα, και ως εκ τούτου, το Υπουργείο Οικονομικών συνεχίζει τις προσπάθειες για τη μεταρρύθμιση στη δημόσια υπηρεσία, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και τη διατήρηση ευνοϊκού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις, τη μετεξέλιξη της ΚΕΔΙΠΕΣ σε Εθνική Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (National Asset Management Company) και τη σύσταση ενός ταμείου μετοχικού κεφαλαίου για χρηματοδότηση νεοφυών και καινοτόμων επιχειρήσεων.

«Η μακροχρόνια στρατηγική για βιώσιμη ανάπτυξη της Κύπρου «Όραμα 2035» στοχεύει στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης Στρατηγικής για τη χάραξη της αναπτυξιακής πορείας της Κύπρου για τα επόμενα 15 χρόνια. Η μετάβαση σε ένα νέο, σύγχρονο οικονομικό μοντέλο, στοχεύει στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα, ανταγωνιστικότητα και ανθεκτικότητα της οικονομίας και στη μεγιστοποίηση της ευημερίας των πολιτών της Κύπρου», επισημαίνει.

Στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε το 2021 η Στρατηγική Προσέλκυσης Επενδυτών και Ταλέντου η οποία άρχισε να εφαρμόζεται τον Ιανουάριο του 2022.

Όσον αφορά τις προοπτικές, σημειώνει ότι το 2022 έχει φέρει ακόμη μια πρόκληση που η κυπριακή οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θα επηρεάσει και την Κυπριακή Οικονομία. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την κυπριακή οικονομία από την κρίση στην Ουκρανία προέρχεται από την αύξηση του πληθωρισμού, και ειδικά τις τιμές των καυσίμων και των σιτηρών. Οι συνθήκες στο διεθνές σκηνικό είναι συνεχώς μεταβαλλόμενες, και η αβεβαιότητα εξακολουθεί να υπάρχει. Προκλήσεις υπάρχουν και θα υπάρχουν. Με όραμα, με μεταρρυθμίσεις, με συνετή οικονομική διαχείριση, αλλά και με έναν προϋπολογισμό, ο οποίος είναι συνδεδεμένος πλέον με μια μακροχρόνια στρατηγική ανάπτυξης, χτίζουμε μια καλύτερη προοπτική για το αύριο», τονίζει.

Της Γεωργίας Χαννή