You are here

Υπέβαλαν φορολογική δήλωση 40 χιλ. μισθωτοί

10/09/2021 11:27

Στις 40 χιλ. έφτασε ο συνολικός αριθμός των μισθωτών φορολογουμένων που υπέβαλαν οριστικά τη φορολογική τους δήλωση μέχρι σήμερα, σύμφωνα με επικαιροποιημένα στοιχεία του Τμήματος Φορολογίας.

Στο σύνολό τους, μέχρι σήμερα 10 Σεπτεμβρίου, έχουν επεξεργαστεί τη φορολογική τους δήλωση  περίπου 54 χιλ. φορολογούμενοι.

Όπως δήλωσε στη StockWatch ο κ. Μαρκίδης, σε οριστική υποβολή της δήλωσης εισοδήματος ατόμου 2020 έχουν προχωρήσει περίπου 40 χιλιάδες μισθωτοί και περίπου 4 χιλιάδες αυτοεργοδοτούμενοι.

Αντίστοιχα, έχουν επεξεργαστεί τη δήλωση τους και η δήλωση βρίσκεται σε προσωρινή παραλαβή, περίπου 9 χιλ. μισθωτοί και περίπου 1000 αυτοεργοδοτούμενοι.

Για το φορολογικό έτος 2019 υποβλήθηκαν στο σύνολο τους 290.390 δηλώσεις εισοδήματος ατόμου (μισθωτοί και αυτοεργοδοτούμενοι χωρίς λογαριασμούς). Έγκαιρα, μέχρι την καταληκτική ημερομηνία, υποβλήθηκαν 279.210 Δηλώσεις Ατόμου (250.450 Μισθωτών και 28.760 Αυτοεργοδοτούμενων χωρίς λογαριασμούς), ενώ εκπρόθεσμα υποβλήθηκαν 11.180 Δηλώσεις Ατόμου (7.830 Μισθωτών και 3.350 Αυτοεργοδοτούμενων).

Με πρόσφατο διάταγμα που εκδόθηκε υποχρέωση υποβολής δήλωσης εισοδήματος παραμένει και για το φορολογικό έτος 2020 στα άτομα των οποίων το ετήσιο μεικτό ολικό εισόδημα είναι πέραν των €19.500.

Απλοποιημένη η διαδικασία υποβολής δήλωσης

Από τα τέλη Ιουλίου είναι διαθέσιμη στο Σύστημα TAXISnet η δήλωση εισοδήματος ατόμου (μισθωτού και αυτοεργοδοτούμενου χωρίς λογαριασμούς) για το φορολογικό έτος 2020 την οποία καλούνται οι φορολογούμενοι που έχουν υποχρέωση να την υποβάλουν.

Με Διάταγμα από τον Υπουργό Οικονομικών η καταληκτική ημερομηνία εμπρόθεσμης υποβολής καθορίστηκε η 30η Νοεμβρίου 2021. Οι ίδιες καταληκτικές ημερομηνίες, ισχύουν και για την καταβολή του οφειλόμενου φόρου που τυχών προκύψει από τον Υπολογισμό του Φόρου, η οποία γίνεται διαδικτυακά μέσω της Φορολογικής Πύλης μόνο για εμπρόθεσμες πληρωμές. 

Ο κ. Μαρκίδης σημείωσε ότι από το φορολογικό έτος 2017 έχει καταστεί υποχρεωτική η ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ατόμων, αναφέροντας ότι χρόνο με το χρόνο η διαδικασία απλοποιείται όλο και περισσότερο με αυτοματισμούς και προ-συμπληρωμένα πεδία.

«Επιπρόσθετα λόγω του ότι είναι ο τέταρτος χρόνος όπου η ηλεκτρονική υποβολή είναι υποχρεωτική θεωρούμε ότι οι φορολογούμενοι έχουν εξοικειωθεί πλήρως με την ηλεκτρονική υποβολή των φορολογικών δηλώσεων», σημειώνει.

Οι τροποποιήσεις της φορολογικής δήλωσης

Σε ότι αφορά τις αλλαγές που παρουσιάζουν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις, σημειώνεται ότι για όλους τους φορολογούμενους που έχουν υποβάλει πέρσι τη δήλωση τους ηλεκτρονικά, τα πεδία που χρησιμοποίησαν, εκτός των αριθμητικών πεδίων, θα είναι προ-συμπληρωμένα.

«Για παράδειγμα θα εμφανίζεται ο εργοδότης ενός μισθωτού μαζί με τον ΑΦΤ του εργοδότη και θα χρειάζεται μόνο η συμπλήρωση του ποσού του μισθού και τού φόρου που αποκόπηκε».

Παράλληλα, εξακολουθούν να υπάρχουν και άλλοι αυτοματισμοί που διευκολύνουν την υποβολή της δήλωσης που αφορούν στα εξής:

  • Υπάρχουν προ-συμπληρωμένα στοιχεία συντάξεων συμπεριλαμβανομένων και των ποσών
  • Γίνεται αυτόματος υπολογισμός συνόλων
  • Μεταφέρεται η πλειοψηφία των ποσών εισοδημάτων, απαλλαγών, εκπτώσεων και αφαιρέσεων στον υπολογισμό φόρου
  • Γίνεται αυτόματος επιμερισμός ΓΕΣΥ
  • Γίνεται ο αυτόματος υπολογισμός φόρου, έκτακτης αμυντικής εισφοράς και εισφοράς ΓεΣΥ (επιστρεπτέος/οφειλόμενος)

Ο κ. Μαρκίδης υπενθύμισε ότι υπάρχει διασύνδεση του συστήματος TAXISnet με απαραίτητα στοιχεία των υπηρεσιών κοινωνικών ασφαλίσεων και στην εισαγωγή πεδίων σχετικών με την εφαρμογή του ΓεΣΥ.

«Με την εν λόγω διασύνδεση επιτυγχάνεται αυτόματη συμπλήρωση πεδίων σχετικών με τις εισφορές για ΥΚΑ και ΓεΣΥ, και τον υπολογισμό του ΓεΣΥ στο τελευταίο μέρος της Δήλωσης, χωρίς τη χρήση πιστοποιητικών για Αυτοεργοδοτούμενους και Συνταξιούχους, αποφεύγοντας έτσι καθυστερήσεις στη συμπλήρωση της Δήλωσης», είπε.

Επιπλέον, ανέφερε ότι στη φορολογική δήλωση 2020 έχει ενσωματωθεί η δυνατότητα έκπτωσης μετά από μείωση του ενοικίου λόγω της πανδημίας covid-19. «Η δήλωση έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να γίνεται αυτόματα η πίστωση του φόρου λόγω της έκπτωσης και να διευκολύνονται περεταίρω οι φορολογούμενοι», σημείωσε.

«Με τους αυτοματισμούς, τις διευκολύνσεις, καθώς και το γεγονός ότι φέτος οι φορολογούμενοι θα είναι πιο εξοικειωμένοι με το σύστημα, ο χρόνος συμπλήρωσης και υποβολής της δήλωσης θα είναι λίγος. Ειδικότερα στις περιπτώσεις ατόμων μόνο με μισθό δεν υπολογίζουμε να ξεπερνά τα 3-5 λεπτά», επεσήμανε.

«Προτρέπουμε τους φορολογουμένους να προχωρήσουν στη συμπλήρωση και οριστική υποβολή της Δήλωσης τους το συντομότερο δυνατόν. Στόχος του Τμήματος Φορολογίας είναι να επιτευχθεί και φέτος η ομαλή υποβολή των φορολογικών δηλώσεων», υπογράμμισε ο κ. Μαρκίδης.

Της Γεωργίας Χαννή