You are here

Υποδείξεις για συμμόρφωση προς 8.300 φορολογούμενους

24/07/2021 06:01

Κατά το 2020 το Τμήμα Φορολογίας έχει προβεί σε εκστρατείες φορολογικής συμμόρφωσης και έχει επικοινωνήσει με περίπου 8.300 φορολογούμενους.

Όπως αναφέρεται στην ετήσια έκθεση του τμήματος για το 2020, η συμμόρφωση αφορά ως προς την ενημέρωση ύπαρξης εκκρεμοντων οφειλών ΦΠΑ ενόψει έναρξης ποινικής διαδικασίας καθώς και για προσκόμιση υποστηρικτικών στοιχείων διεκδίκησης συγκεκριμένης έκπτωσης στις δηλώσεις εισοδήματος.

Σημειώνεται ότι το Τμήμα Φορολογίας, με τη σύσταση του, έχει θέσει ως στόχο την αύξηση της εθελούσιας φορολογικής συμμόρφωσης. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω πρακτικών ενημέρωσης των φορολογουμένων, εκστρατειών συμμόρφωσης και επιβολής προβλεπόμενων ποινών εκεί όπου η συμμόρφωση δεν επιτυγχάνεται.

Οι εκστρατείες του τμήματος το 2020 ήταν:

Ιανουάριος  2020: Ενημέρωση για ύπαρξη εκκρεμούντων Οφειλών ΦΠΑ και κάλεσμα για διευθέτηση στα αρμόδια Επαρχιακά Γραφεία με υπόδειξη ατόμου επικοινωνίας σε χρονικό διάστημα 30 ημερών ενόψει έναρξης ποινικής διαδικασίας

Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2020:Υποθέσεις που επιλέγηκαν για έναρξη ποινικής διαδικασίας σε συνέχεια των εκστρατειών 2017-2019

 Ιανουάριος-Δεκέμβριος 2020:Εκστρατεία εκκαθάρισης του μητρώου ΦΠΑ από αφανή επιτηδευματίες (missing traders) εγγεγραμμένα πρόσωπα

 Οκτώβριος-Δεκέμβριος 2020:Εκστρατεία εκτελώνισης αυτοκινήτων από Ηνωμένο Βασίλειο

Οκτώβριος 2020: Επιλογή φορολογουμένων που διεκδίκησαν συγκεκριμένη έκπτωση στις Δηλώσεις Εισοδήματος 2014-2018 (σε συνδυασμό με τουλάχιστον απουσία μιας Δήλωσης Εισοδήματος) για προσκόμιση υποστηρικτικών στοιχείων και συμμόρφωση Πρόσθετα με τις εκστρατείες φορολογικής συμμόρφωσης μέσω υπενθυμητικών επιστολών και λήψης νομικών μέτρων, οι οποίες τυγχάνουν διαχείρισης σε κεντρικό επίπεδο, οι Μονάδες πραγματοποιούν: • ενδελεχείς ελέγχους στις περιπτώσεις όπου χρειάζεται για την επιβολή φορολογιών˙ και • εκστρατείες επιβολής και απόσυρσης ένστασης για εταιρείες που δημοσιεύονται από το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη με κύριο μέλημα τη διατήρηση επικαιροποιημένου φορολογικού μητρώου.

Κατά το 2020 συνεχίστηκε η ανάλυση και διαχείριση χρεωστών σε Παγκύπρια βάση ενώ πραγματοποιήθηκαν προκαταρτικές εργασίες για την οργάνωση των ομάδων φορολογικών ελέγχων.

Λόγω της ύπαρξης της καθυστερημένης εργασίας και εν αναμονή συγκεκριμένων μηχανογραφικών προγραμμάτων να μπουν σε εφαρμογή, δεν έχουν συσταθεί κατά το 2020 οι ομάδες σε Παγκύπρια βάση. Λειτουργούν όμως, σε Παγκύπρια βάση, ομάδες από το Γραφείο Μεγάλων Φορολογουμένων, οι οποίες σπεύδουν για την διενέργεια ελέγχων είτε για μεμονωμένο είδος φόρου είτε για πέραν του ενός φόρου.

Της Γεωργίας Χαννή