You are here

Ανήσυχη ηρεμία για κυπριακό χρέος

18/01/2011 11:44
Ανήσυχη ηρεμία επικρατεί στα ανώτερα δώματα του υπουργείου Οικονομικών μετά το μπαράζ προειδοποιήσεων από τους ξένους οίκους για υποβάθμιση της κυπριακής οικονομίας. Η επόμενη μέρα των σχεδόν απανωτών προειδοποιήσεων από τους Moody’s και τους Fitch βρίσκει το υπουργείο προβληματισμένο για τις συνθήκες που θα αντιμετωπίσει η Κύπρος την επόμενη φορά που θα προσφύγει στις διεθνείς αγορές για δανεισμό.

Προς το παρόν, πάντως, η προαγγελία πιθανών υποβαθμίσεων δεν φαίνεται να έχει αντίκτυπο στις αποδόσεις του κυπριακού δεκαετούς ομολόγου που έχουν «κολλήσει» τις τελευταίες μέρες στο 5,83%, εν μέρει λόγω του ιδιαίτερα ρηχού συναλλακτικού ενδιαφέροντος.

Το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας παρουσιάζει μεγάλη αύξηση από το Νοέμβριο μετά την υποβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s και μετά την επιδείνωση των συνθηκών στις διεθνείς αγορές ομολόγων.

Η αύξηση της απόδοσης του κυπριακού ομολόγου συνεπάγεται αύξηση στο κόστος δανεισμού της Κύπρου την επόμενη φορά που θα εκδώσει χρέος στις διεθνείς αγορές.

Το δεκαετές ομόλογο εκδόθηκε πριν ένα χρόνο με επιτόκιο 4,70% και με βάση την αύξηση των 113 μονάδων βάσης που παρατηρείται, η Κύπρος θα κατέβαλλε γύρω στα €11 εκ. περισσότερα για κάθε δισεκατομμύριο ευρώ που δανειζόταν σήμερα.

Η απόδοση του κυπριακού ομολόγου ξεπερνά αυτό της Ισπανίας, που θεωρείται ως
μια από τις επόμενες χώρες που θα αναγκαστούν να προσφύγουν στο μηχανισμό στήριξης των χωρών της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10-ετούς Ισπανικού ομολόγου ανέρχεται σήμερα στο 5,346%.

Ψηλή παραμένει και η απόδοση του 10-ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας, λίγες μέρες μετά την άντληση κεφαλαίων από τη χώρα και φθάνει το 6,781%.

Η απόδοση του Ιταλικού 10-ετούς ομολόγου ανέρχεται στο 4,594%.

Οι αποδόσεις των 10-ετών ομολόγων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, χώρες που προσέφυγαν στο μηχανισμό στήριξης της ΕΕ φθάνουν το 11,058% και το 8,345%, αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το Διευθυντή Διαχείρισης Κεφαλαίων της Marfin CLR, Χρίστο Καλογέρη, «το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέβηκε μετά την υποβάθμιση της οικονομίας από τον οίκο Standard and Poor’s και μετά την προειδοποίηση του οίκου Moody’s για υποβάθμιση των ratings των κυπριακών ομολόγων.

«Αν η Κύπρος», τόνισε, «προχωρήσει σε νέο δανεισμό θα κληθεί να καταβάλει περίπου €10 εκ. ετησίως για κάθε €1 δισ. που δανείζεται σε σχέση με τον προηγούμενο δανεισμό της».

Το υπουργείο απαντά πάντως ότι οι προειδοποιήσεις ξένων οίκων δεν επηρεάζουν άμεσα το κόστος δανεισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δεν σκοπεύει να προσφύγει στις διεθνείς αγορές κεφαλαίων πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2011. Μέχρι τότε, το υπουργείο στοχεύει να συνεχίσει να δανείζεται από την εγχώρια αγορά.

Υπολογίζεται ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Κύπρου πλησιάζουν τα €2 δισ., εκ των οποίων τα €1300 εκ. αφορούν αναχρηματοδότηση υφιστάμενων δανείων που λήγουν το 2011.

Της Γεωργίας Χαννή