You are here

Διευρύνεται ο FTSE Med?

12/03/2002 20:19
Βολιδοσκοπούνται Ιταλία- Ισπανία.

Στην αποκάλυψη ότι θα ακολουθήσουν επαφές με τα χρηματιστήρια της Ιταλίας και της Ισπανίας, για την συμπερίληψη τους στο κοινό Δείκτη FTSE, MED Index, προέβη το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΧΑΑ Παναγιώτης Αλεξάκης.

Μιλώντας στο περιθώριο της υπογραφής του Μνημονίου Συνεργασίας ΧΑΑ- ΧΑΚ και του Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών, αναφέρθηκε στην πρόσφατη συνεργασία των χρηματιστηρίων Λευκωσίας, Αθηνών και Τελ-Αβίβ για τη δημιουργία του κοινού Δείκτη FTSE, MED Index 100, o κ. Αλεξάκης είπε ότι η συνεργασία αυτή δεν θα περιοριστεί μόνο στα τρία συγκεκριμένα χρηματιστήρια. "Υπάρχουν πλάνα να έρθουμε σε επαφή και με άλλες μεσογειακές χώρες της ΕΕ για να για να εντάξουμε και άλλες μετοχές σε αυτό το Δείκτη και να δημιουργήσουμε και άλλους δείκτες", είπε, εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι «στους μήνες και στα χρόνια που θα έρθουν θα έχουμε χειροπιαστά αποτελέσματα από τη συνεργασία των δύο χρηματιστηρίων".

Πρόσθεσε ακόμη ότι το τουρκικό χρηματιστήριο, «δεν απάντησε μέχρι τώρα, όπως δεν απάντησαν και άλλα χρηματιστήρια της περιοχής» στην πρόσκληση για συμμετοχή στη δημιουργία του κοινού Δείκτη FTSE, MED Index.

Αναφερόμενος ειδικότερα, στο μνημόνιο συνεργασίας Σοφοκλέους – Κάμπου και Χρηματιστηρίου Παραγώγων Αθηνών, ο Παναγιώτης Αλεξάκης ανέφερε ότι αποβλέπει στην προώθηση της συνεργασίας ανάμεσα στα τρία χρηματιστήρια, σε μια «ισότιμη και ανοικτή βάση» σε πολλά επίπεδα και πτυχές της χρηματιστηριακής αγοράς.

Εξέφρασε παράλληλα, την ετοιμότητα των δύο χρηματιστηρίων να προχωρήσουν αυτή τη συνεργασία μέχρι την πλήρη ολοκλήρωση της, η οποία όπως τόνισε, "θα συνδέεται με την πλήρη εναρμόνιση του θεσμικού πλαισίου ΧΑΚ και ΧΑΑ, σύμφωνα και με τις επιταγές της ΕΕ", αλλά και την ετοιμότητα των δύο χρηματιστηρίων να προχωρήσουν σε συνεργασία με άλλα χρηματιστήρια της ευρύτερης περιοχής.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας των τριών χρηματιστηρίων αφορά κοινές πρωτοβουλίες
και ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε θέματα νομοθεσίας, διαπραγμάτευσης και
εκκαθάρισης συναλλαγών, αξιών, παράγωγων προϊόντων, προώθησης των
χρηματαγορών, καθώς επίσης παρουσίαση ολοκληρωμένης μελέτης στο ΧΑΚ από
μέρους του ΧΑΑ, ΧΠΑ και την ΑΣΥΚ με σκοπό τη σύσταση αγοράς παραγώγων
προϊόντων στην Κύπρο.

Επίσης προνοεί τη σύσταση ομάδας εργασίας από στελέχη του ΧΑΑ και του ΧΑΚ με
σκοπό την ολοκλήρωση της εργασίας που απαιτείται για την εισαγωγή εταιρειών
και στα δύο χρηματιστήρια, για το θέμα της κατάρτισης κοινού βιβλίου εντολών
μεταξύ των δύο αγορών και της αμοιβαίας αναγνώρισης των Μελών των δύο
χρηματιστηρίων.

Ο κ. Αλεξάκης είπε ότι η ισότιμη και ανοικτή βάση συνεργασίας μεταξύ ΧΑΑ και ΧΑΚ αφορά, μεταξύ άλλων, και το επίκαιρα πολύ σημαντικό θέμα της τεχνολογίας,
στην οποία τα χρηματιστήρια "βασίζονται για τη διεξαγωγή και την εκκαθάριση
των συναλλαγών", καθώς επίσης και στο "πολύ ουσιαστικό" θέμα του θεσμικού πλαισίου. Προσθέτοντας, ότι ένα επαρκές και αποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο αποτελεί προϋπόθεση, για να υπάρχουν επενδυτές και εταιρείες στην αγορά, στο θέμα εκπαίδευσης των επενδυτών και στελεχών της αγοράς αλλά και στο θέμα της διεξαγωγής και εκκαθάρισης των συναλλαγών και την αγορά των Παραγώγων.