You are here

Moody’s: Οφέλη από ψηφιακή τεχνολογία

11/12/2018 06:17

Τα οφέλη που προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία τονίζει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s σε γενική του έκθεση για ευρωπαϊκές χώρες.

Η έκθεση, που δημοσιεύεται λίγες μόλις μέρες μετά την ανακοίνωση της πρόθεσης της κυβέρνησης να προωθήσει ακόμα περισσότερο τις ηλεκτρονικές πληρωμές, σημειώνει ότι η ψηφιακή τεχνολογία έχει τη δυνατότητα βελτίωσης της θεσμικής ισχύος των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, προσφέροντας παράλληλα εξοικονόμηση κόστους και αύξηση των φορολογικών εσόδων.

Ο οίκος επισημαίνει ότι τα τρέχοντα επίπεδα ψηφιοποίησης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών είναι άνισα και η μετατόπιση σε μεγαλύτερη χρήση της τεχνολογίας θα είναι δαπανηρή.

«Η ψηφιοποίηση θα αποτελέσει σημαντική κινητήρια δύναμη μεταρρυθμίσεων τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Olivier Chemla, αντιπρόεδρος των Moody’s και εκ των συντακτών της έκθεσης.

«Η τάση προσφέρει ευκαιρίες και προκλήσεις στα ευρωπαϊκά κράτη, με τις μεγάλες οικονομίες της Γερμανίας και της Ιταλίας να επιδιώκουν να κερδίσουν το μεγαλύτερο μέρος, δεδομένων των σχετικά χαμηλών επιπέδων ψηφιοποίησης», σημειώνεται.

Τις τάσεις ψηφιοποίησης και τα οφέλη που προσπαθεί να επιφέρει ακολουθεί και η Κύπρος, αν και με σημαντική χρονική υστέρηση σε σχέση με άλλες – κυρίως βόρειες – ευρωπαϊκές χώρες.

Ο υπουργός οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης μιλώντας στην ολομέλεια της βουλής ανακοίνωσε την Παρασκευή την προώθηση υποχρεωτική απόκτησης τερματικού ηλεκτρονικών πληρωμών από όλους τους παρόχους προϊόντων και υπηρεσιών.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κύπρος είναι από τις χώρες με τη μεγαλύτερη χρήση επιταγών και μετρητών.

Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης πόρων στη δημόσια υπηρεσία, παρέχοντας παράλληλα την ευκαιρία για πιο διαφανείς ρυθμίσεις.

Ποικίλλει η πρόοδος

Σύμφωνα με τον οίκο, αν και η ψηφιοποίηση αποτελεί πολιτική προτεραιότητα στην Ευρώπη, η πρόοδος ποικίλλει σε όλη την ήπειρο.

Η Εσθονία, χώρες της Βόρειας Ευρώπης και η Ισπανία έχουν θετικές επιδόσεις ιδιαίτερα στο δείκτη ψηφιακής οικονομίας και κοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Αντίθετα, οι χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς και η Γερμανία και η Ιταλία, έχουν ιδιαίτερα χαμηλές βαθμολογίες. Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται επίσης κάτω από το μέσο όρο της ΕΕ.

Η μετακίνηση δημόσιων υπηρεσιών σε ψηφιακές πλατφόρμες έχει τη δυνατότητα βελτίωσης των θεσμικών δυνατοτήτων των χωρών, έναν από τους τέσσερις παράγοντες που εξετάζει ο οίκος για την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας των κρατών. Βελτιώσεις παρατηρήθηκαν στη διαφάνεια, λογοδοσία, παροχή υπηρεσιών και διακυβέρνηση.

Η ψηφιοποίηση έχει επίσης τη δυνατότητα να ενισχύσει τη λειτουργική ικανότητα των φορολογικών αρχών, συμπεριλαμβανομένης της παρακολούθησης της συλλογής των εσόδων σε πραγματικό χρόνο, διασταύρωση των πληροφοριών, ελέγχων και ανάλυση μεγάλων δεδομένων.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα δείχνουν αυξημένη είσπραξη φόρων και ενίσχυση της αποτελεσματικότητας μεταξύ των χωρών και τα επίπεδα ανάπτυξης.

Η ψηφιοποίηση μπορεί να συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου και στη μείωση των δαπανών μακροπρόθεσμα, αν και είναι δύσκολο να εκτιμηθεί με ακρίβεια το μέγεθος της πιθανής εξοικονόμησης και του κόστους.

Στο πλαίσιο του ψηλού δημόσιου χρέους και της ανάγκης ανασυγκρότησης του φορολογικού συστήματος μετά την οικονομική κρίση, η ψηφιοποίηση προσφέρει στις κυβερνήσεις
μοναδικό εργαλείο για την εφαρμογή αυστηρότερων ελέγχων κόστους και την επίτευξη σημαντικών εξοικονομήσεων του προϋπολογισμού.

Ωστόσο, η μετάβαση από ένα παραδοσιακό μοντέλο σε ένα ψηφιακό απαιτεί σημαντικές επενδύσεις και επαναλαμβανόμενες πηγές συντήρησης. Οι κυβερνήσεις θα επωμιστούν το κόστος που σχετίζεται με τη μετατόπιση.

Επιπλέον, ο αντίκτυπός της στην αγορά εργασίας και τις κρατικές κοινωνικές δαπάνες θα μπορούσε να είναι ουσιαστικός.

Η σύνθεση της δημόσιας διοίκησης πιθανότατα θα εξελιχθεί προς τα πάνω με θέσεις εργασίας με προστιθέμενη αξία.

Της Γεωργίας Χαννή