You are here

Αναζητούν περιουσίες Ρώσων στην ΕΕ

18/03/2022 07:27

Στο στόχαστρο της ανεξάρτητης δεξαμενής σκέψης Eu Tax Observatory ως προορισμός για ρωσικό χρήμα μπαίνει η Κύπρος, ανάμεσα σε άλλες χώρες, καθώς αναζητούνται οι περιουσίες ρώσων στην ΕΕ.

Ο οργανισμός προτείνει τη δημιουργία βάσης δεδομένων που θα συμβάλει στον εντοπισμό ιδιοκτητών περιουσιακών στοιχείων εταιρειών κέλυφος, καθιστώντας πιο αποτελεσματικές τις ευρωπαϊκές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και θα ανοίξει το δρόμο για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μητρώου Περιουσιακών Στοιχείων.

Σύμφωνα με τη δεξαμενή σκέψης, μέρος του πλούτου αυτών που υπόκεινται στις κυρώσεις, είναι δύσκολο να εντοπιστεί, λόγω της χρηματοοικονομικής μυστικότητας και της έλλειψης στοιχείων τελικών δικαιούχων εταιρειών κέλυφος, που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη των πραγματικών δικαιούχων.

Όπως υπολογίζεται, περίπου ο μισός του πλούτου των ρωσικών νοικοκυριών, διατηρείται στο εξωτερικό.

«Υπάρχει τόσος χρηματοοικονομικός πλούτος που διατηρούν ρώσοι στο εξωτερικό – στο Ην. Βασίλειο, την Ελβετία, την Κύπρο και παρόμοια υπεράκτια κέντρα – όσος διατηρείται από το σύνολο του ρωσικού πληθυσμού στην ίδια τη Ρωσία», εκτιμάται.

Σημειώνεται ότι οι ρώσοι χρησιμοποιούν αλυσίδες εταιρειών κέλυφος μέσω των Βρετανικών Παρθένων Νήσων και της Κύπρου, για να κάνουν επενδύσεις ή να αγοράζουν ευρωπαϊκά ακίνητα, καθώς επίσης, ότι ρώσοι πολίτες χρησιμοποίησαν σχέδια «χρυσών διαβατηρίων» που προσφέρονται από συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες, για την εξασφάλιση κατοικίας ή υπηκοότητας, ως αντάλλαγμα για επενδύσεις.

«Μια συνολική βάση δεδομένων που θα εντοπίζει πού και από ποιόν διατηρούνται περιουσιακά στοιχεία, μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα στοχευμένων κυρώσεων», υποστηρίζουν οι συγγραφείς του σχετικού εγγράφου.

Υποδεικνύουν ότι μια ευρωπαϊκή ομάδα εργασίας θα μπορούσε να συλλέγει, διασταυρώνει και αναλύει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για τον πλούτο και τα περιουσιακά στοιχεία πλουσίων σε ευρωπαϊκές χώρες, πέραν ενός ορίου, εκτιμώντας ότι αυτό μπορεί να ανοίξει το δρόμο για ένα μόνιμο Ευρωπαϊκό Μητρώο Περιουσιακών Στοιχείων, που θα συλλέγει πληροφορίες για όλους τους τύπους περιουσιακών στοιχείων και θα χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση του χρηματοοικονομικού εγκλήματος.

Κυρώσεις εναντίον 877 προσώπων

Σημειώνεται ότι τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ, έχουν επιβάλει μέχρι σήμερα περιορισμούς σε 877 πρόσωπα, περιλαμβανομένων πλούσιων ρώσων ολιγαρχών και άλλων επιφανών επιχειρηματικών, λόγω της ρωσικής επιθετικότητας εναντίον της Ουκρανίας.

Με το πιο πρόσφατο, τέταρτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ προστέθηκαν στη λίστα των κυρώσεων 15 πρόσωπα και 9 οντότητες,

Οι κυρώσεις, η ισχύς των οποίων επεκτάθηκε προ ημερών μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου 2022, περιλαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση διάθεσης κεφαλαίων ή άλλων χρηματοοικονομικών πόρων στα εν λόγω πρόσωπα και οντότητες.

Στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ, περιλαμβάνονται άτομα και οντότητες που θεωρείται ότι η δράση τους υπονομεύει ή απειλεί την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ανεξαρτησία της Ουκρανίας, ολιγάρχες και επιχειρηματίες που εμπλέκονται σε βασικούς οικονομικούς τομείς που παρέχουν σημαντικά έσοδα στη Ρωσία, καθώς και μέλη της Ρωσικής Δούμας, καλύπτοντας τον ίδιο τον ρώσο πρόεδρο Βλαδίμιρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.

Μ.Χ.