You are here

Ανοίγει τρεις νέες πρεσβείες η Κύπρος

29/06/2021 16:02

Τρεις νέες πρεσβείες ετοιμάζεται να λειτουργήσει για πρώτη φορά η Κύπρος το επόμενο χρονικό διάστημα, σε αντίστοιχες χώρες του εξωτερικού.  Πρόκειται για πρεσβείες της Κύπρου στην Αργεντινή, στο Μπαχρέιν και στην Αιθιοπία.

Αυτό δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά σημερινή πρώτη συνεδρία της.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι τον τελευταίο χρόνο η Κύπρο έκλεισε την πρεσβεία της στο Μεξικό, ενώ επαναλειτούργησε διπλωματική αποστολή στην Δαμασκό της Συρίας.

Πρόσθεσε ότι «τώρα εργαζόμαστε για το άνοιγμα τριών νέων πρεσβειών, μια στο Μπαχρέιν που είναι η μόνη χώρα στην περιοχή μας όπου δεν έχουμε διπλωματική αποστολή».  Σημείωσε ότι υπάρχει αμοιβαία συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για άνοιγμα διπλωματικών αποστολών.

Όσον αφορά την πρεσβεία στην Αιθιοπία, ο υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε ότι η Κύπρος έχει ακόμα μία πρεσβεία στην Αφρική, τονίζοντας ότι θεωρείται σημαντική η ύπαρξη διπλωματικής αποστολής της Κύπρου στην περιοχή, καθώς εκεί στεγάζονται αρκετοί διεθνείς οργανισμοί.

Για την τρίτη πρεσβεία που ετοιμάζεται να ανοίξει η Κύπρος, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι είναι σημαντική η παρουσία της χώρας μας στην Αργεντινή.

Τεράστιο ενδιαφέρον για θέσεις διπλωματικών ακολούθων

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος διατηρεί πρεσβείες σε 43 χώρες και διπλωματικές αποστολές σε 53.

Σημείωσε ότι οργανικά στο υπουργείο υπάρχουν 206 θέσεις διπλωματών, προσθέτοντας ότι σήμερα υπηρετούν στο υπουργείο 149 διπλωμάτες και 12 άλλοι είναι αποσπασμένοι σε διάφορα άλλα γραφεία.

«Αυτή την στιγμή υπάρχουν 45 κενές θέσεις διπλωματών που είναι κενές λόγω αφυπηρετήσεων, για τις οποίες ξεκίνησαν διαδικασίες για να πληρωθούν», είπε ο Υπουργός.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον για 25 θέσεις διπλωματικού ακολούθου που έχουν προκηρυχθεί, καθώς οι αιτήσεις ξεπερνούν τις δύο χιλιάδες. 

Ανέφερε επίσης, στο υπουργείο συστήνεται διπλωματική ακαδημία για την εκπαίδευση των νεοεισερχομένων.

Ο υπουργός είπε ακόμα ότι πριν από δύο χρόνια έγινε κατορθωτό να αποσταλούν επικεφαλής σε διπλωματικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δύο γυναίκες και συγκεκριμένα στην Ιορδανία και στο Πακιστάν.

Σε ότι αφορά τον προϋπολογισμό του υπουργείου Εξωτερικών για τον επόμενο χρόνο, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι έχει ετοιμασθεί και ανέρχεται στα € 101 εκατ., ή στο 1% του προϋπολογισμού του κράτους. Διευκρίνισε ότι περίπου το 12% του προϋπολογισμού χρησιμοποιείται για αναπτυξιακές δαπάνες.

Ε.Χ.