You are here

Κοινή πρωτοβουλία Κύπρου, Ελλάδας για μεταναστευτικό

23/07/2019 17:43

Την πρωτοβουλία Κύπρου και Ελλάδας για ενίσχυση της πολιτικής των επιστροφών μεταναστών ανακοίνωσαν σε δηλώσεις τους ο Κύπριος Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης και ο Έλληνας Αναπληρωτής Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιώργος Κουμουτσάκος. 

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση που είχαν στην Αθήνα, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι οι επιστροφές είναι ένα μεγάλο θέμα που ταλανίζει την ΕΕ. 

«Θα δουλέψουμε με συγκεκριμένες προτάσεις, ούτως ώστε η ίδια η ΕΕ, ο ίδιος ο ευρωπαϊκός μηχανισμός να είναι πιο αποτελεσματικός, ώστε να μπορέσουμε πιο αποτελεσματικά να αντιμετωπίσουμε αυτό τον πολύ σημαντικό πυλώνα του μεταναστευτικού», υπογράμμισε. 

Ο κ. Πετρίδης χαρακτήρισε, επίσης, το προσφυγικό - μεταναστευτικό «ένα εθνικό θέμα και για την Κύπρο και για την Ελλάδα» και πρόσθεσε ότι Κύπρος και Ελλάδα οφείλουν να συνεργάζονται, να έχουν κοινές θέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να προτείνουν κοινές πολιτικές στην Ευρώπη. 

«Είναι η στιγμή σε αυτό το κρίσιμο ζήτημα να υπάρξουν συντονισμένες ενέργειες όλων των κρατών - μελών της ΕΕ», είπε από την πλευρά του ο κ. Κουμουτσάκος.

Από την ανταλλαγή απόψεων που είχαμε, πρόσθεσε, «καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι αυτή θα είναι μια πρωτοβουλία που θα ήταν και σε ενδιαφέρον όλων των μελών της ΕΕ να τη στηρίξουν», εξηγώντας ότι λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν το επόμενο διάστημα. 

Μετά τη διμερή συνάντηση ακολούθησε επίσκεψη στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την ενημέρωση των δύο Υπουργών, από την Υπηρεσία Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης και το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού, Έρευνας και Διάσωσης σχετικά με τα συστήματα επιτήρησης και τα επιχειρησιακά μέσα στην περιοχή.