You are here

ΥΠΕΣ: Κανένας Ουκρανός δεν θα περιμένει για βοήθεια

17/03/2022 16:51

«Κανένας απολύτως Ουκρανός που βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο, και χρήζει βοήθειας, δεν θα περιμένει», δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, λέγοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία αντιδρά άμεσα για να παρέχει όποια βοήθεια ζητηθεί, είτε στέγασης, είτε σίτισης, είτε οποιασδήποτε άλλης βοήθειας.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, κατά τη διάρκεια διυπουργικής και διυπηρεσιακής σύσκεψης που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών συζητήθηκαν συγκεκριμένα θέματα που άπτονται της αναγκαιότητας εναρμόνισης της Κύπρου με την ευρωπαϊκή οδηγία αναφορικά με τη διαχείριση των Ουκρανών προσφύγων που έχουν αφιχθεί στα κράτη μέλη μετά την 24η Φεβρουαρίου. «Το πρώτο αφορά τις διαδικασίες εγγραφής των Ουκρανών στη χώρα μας, ώστε να τους παραχωρηθεί η διεθνής προστασία, το δεύτερο αφορά τα θέματα στέγασης και κοινωνικής προστασίας, το τρίτο την πρόσβαση στην εργασία, την πρόσβαση στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το θέμα της εκπαίδευσης», ανέφερε.

Όπως σημείωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, υπήρξε κατάληξη και απόφαση ως προς συγκεκριμένη διαδικασία για τους Ουκρανούς που έχουν αφιχθεί στη Δημοκρατία μετά την 24η Φεβρουαρίου «οι οποίοι αριθμούν σήμερα 6.024, ενώ άλλοι 2.300 είναι ήδη στην Κύπρο είτε ως τουρίστες ή για κάποιους άλλους λόγους και προφανώς έχουν εγκλωβιστεί. Άρα μιλούμε για έναν αριθμό που σήμερα αριθμεί στη Δημοκρατία γύρω στους 8.000, για τους οποίους θα υποβάλουμε συγκεκριμένες προτάσεις στο ερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο για τη διαχείριση αυτών των ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Νουρής.
 
Ο Υπουργός ανέφερε πως θα υπάρξουν ανακοινώσεις με ηλεκτρονική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εσωτερικών και της Υπηρεσίας Ασύλου στην οποία θα μπορούν να εγγράφονται οι συγκεκριμένοι Ουκρανοί, «οι οποίοι αυθημερόν θα παίρνουν έγκριση με ηλεκτρονικό τρόπο από το Υπουργείο Εσωτερικών για τη συγκεκριμένη άδεια και από εκεί και έπειτα θα πρέπει να προχωρούν στα επαρχιακά κλιμάκια της Υπηρεσίας Αλλοδαπών και Μετανάστευσης για τη λήψη βιομετρικών στοιχείων ώστε να τους εκδίδεται μια πλαστική κάρτα, η οποία θα είναι διάρκειας μέχρι 12 μήνες, μέχρι τον Μάρτιο 2023, και η οποία θα τους παραχωρεί όλα τα  δικαιώματα αυτή η κάρτα και σε θέματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και σε θέματα εργασίας και σε θέματα επιδοματικής ή στεγαστικής πολιτικής».
 
Σε ό,τι αφορά τη στέγαση, ο κ. Νουρής ανέφερε πως «το Υφυπουργείο Τουρισμού έχει ήδη δεσμεύσει γύρω στις 3.000 δωμάτια για να μπορεί να υποδεχτεί αυτούς τους ανθρώπους. Θα υπάρξει συντονισμός με το αρμόδιο Υφυπουργείο Πρόνοιας για να κατευθύνονται ανάλογα με την φυσιογνωμία της οικογένειας σε αυτά τα καταλύματα και βεβαίως το Υφυπουργείο Πρόνοιας θα ανακοινώσει τον τρόπο της επιδοματικής πολιτικής την οποία θα καταθέσει και προς έγκριση στο ερχόμενο Υπουργικό Συμβούλιο».
 
Σχετικά με το δικαίωμα εργασίας, ο Υπουργός δήλωσε πως «παραμένει και δίνεται σε όλους ανεξαίρετα, με την παρουσίαση της συγκεκριμένης κάρτας. Ο κάθε εργοδότης θα μπορεί και να δηλώσει πρόθεση σε συγκεκριμένη πλατφόρμα του Υπουργείου Εργασίας εάν επιθυμεί και σε ποια επαγγέλματα επιθυμεί να εργοδοτήσει Ουκρανούς και οι Ουκρανοί με την προσκόμιση και την παρουσίαση  της συγκεκριμένης κάρτας θα έχουν το δικαίωμα αυτό να πράξουν, δηλαδή να εργοδοτηθούν όπως εργοδοτούνται οι κοινοτικοί και Κύπριοι ή και υπήκοοι τρίτων χωρών».

Ο κ. Νουρής σημείωσε επίσης πως τα δικαιώματα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης παρέχονται «χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα» από το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας, ενώ για το θέμα της εκπαίδευσης, το οποίο χαρακτήρισε ως πάρα πολύ σοβαρό, ανέφερε πως χρειάζεται μια ειδική ρύθμιση όσον αφορά τις δυνατότητες των σχολείων να υποδεχτούν συγκεκριμένους αριθμούς. «Είναι κάτι το οποίο ανέλαβε βεβαίως το αρμόδιο Υπουργείο και θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ρυθμίσεις ώστε στην περίπτωση εκδήλωσης πρόθεσης ενδιαφέροντος να μπορούν να ταξινομηθούν τα παιδιά κάτω των 18 ετών, που είναι η υποχρέωσή μας, στα διάφορα σχολεία», είπε.
 
Ερωτηθείς για το αν υπάρχει κάποιο χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση αυτών των αποφάσεων, ο κ. Νουρής απάντησε ο χρονοδιάγραμμα τρέχει από αυτή τη στιγμή. «Η απόφαση της σύσκεψης είναι ότι κανένας απολύτως Ουκρανός που βρίσκεται σήμερα στην Κύπρο και χρήζει βοήθειας δεν θα περιμένει ούτε καν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της ερχομένης βδομάδας για την επισημοποίηση», ανέφερε.
 
«Για όσους ανθρώπους ενδεχόμενα αποταθούν και έχουν σήμερα είτε ανάγκη στέγασης, είτε ανάγκη σίτισης, είτε οποιασδήποτε άλλης βοήθειας, αυτή θα παρασχεθεί κατ΄εξαίρεση. Και βεβαίως από τη στιγμή που θα προχωρήσει η εγγραφή των ανθρώπων στο σύστημα που έχω προαναγγείλει, τότε θα ξέρουμε τη φυσιογνωμία των ροών», είπε.

Με αυτόν τον τρόπο, πρόσθεσε, «σημαίνει ότι θα ξέρουμε και ποιοι είναι μονήρεις, ποιοι είναι οικογένειες, πόσα είναι τα παιδιά, πόσοι είναι οι άνδρες και οι γυναίκες». «Και βεβαίως κατ΄ αναλογία θα ληφθούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις», συμπλήρωσε, καταλήγοντας πως «είναι επάναγκες να ξέρουμε ακριβώς τη φυσιογνωμία αυτών των ανθρώπων που βρίσκονται σήμερα είναι στη χωρά μας. Αυτή την ώρα δεν την ξέρουμε. Θα την ξέρουμε τις επόμενες λίγες ώρες».