You are here

Νέο σχέδιο προνοεί αύξηση 40% στα διαβατήρια επενδυτών

21/05/2018 15:05

Στα επτακόσια διαβατήρια ανεβάζει το ετήσιο όριο πολιτογραφήσεων η κυβέρνηση, θέτοντας χρονικό όριο στην εξέταση αιτήσεων και υιοθετώντας κώδικα δεοντολογίας για αποφυγή καταχρήσεων.

Η αλλαγή στην πολιτική γίνεται εν μέσω των έντονων επικρίσεων που δέχεται η Κύπρος για το υφιστάμενο πλαίσιο, βάσει του οποίου έχουν πολιτογραφηθεί άτομα που διώκονται από τις δικές τους χώρες για ποινικά αδικήματα.  Στα νέα κριτήρια γίνεται σήμερα αναφορά σε duediligence που πρέπει να γίνεται, χωρίς να διευκρινίζονται τα κριτήρια.

Με βάση την υφιστάμενη πρακτική, παραχωρούνται επίσης διαβατήρια σε άτομα από χώρες, όπως η Σαουδική Αραβία, που έχουν αυστηρές ρυθμίσεις για παραχώρηση διπλής υπηκοότητας.  Ούτε και σε αυτό το ζήτημα φαίνεται να αλλάζει η πολιτική.

Η πολιτική πολιτογραφήσεων έχει συμβάλει στην απότομη μεγέθυνση του κλάδου κατασκευών, κυρίως μέσω της χορήγησης πολεοδομικών αδειών για ανέγερση πολυώροφων κτιρίων.

Με βάση το νέο σχέδιο το όριο των πολιτογραφήσεων μπαίνει στα 700, γύρω στο 40% πάνω από τα 500 διαβατήρια που εκδόθηκαν το 2017.

Το 2013, πριν ξεκινήσει η απότομη άνοδος στη χορήγηση διαβατηρίων έναντι επενδύσεων, είχαν εκδοθεί μόλις 55 διαβατήρια.

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι το Υπουργικό Συμβούλιο κατά τη σημερινή του συνεδρία, στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, μετά από πρόταση των Υπουργείων Εσωτερικών και Οικονομικών, αποφάσισε ότι το Σχέδιο για την κατ΄ εξαίρεση πολιτογράφηση επενδυτών στην Κύπρο, μετονομάζεται σε Κυπριακό Επενδυτικό Σχέδιο, αναθεωρώντας το με σκοπό την ενίσχυση των ασφαλιστικών δικλείδων ως εξής:

1.    Καθορισμός ορίου στην αποδοχή υποβολής αιτήσεων στις 700 ανά έτος με έναρξη εφαρμογής από το 2018.

2.    Καθορισμός του αναμενόμενου χρόνου εξέτασης της αίτησης που υποβάλλεται στα πλαίσια του Σχεδίου, στους έξι μήνες.

3.    Υιοθετείται κώδικας δεοντολογίας με σαφείς πρόνοιες για να αποφεύγονται υπερβολές και καταχρηστικές πρακτικές στη διαχείριση του Σχεδίου.

4.    Κάθε αίτηση υποβάλλεται σε ενισχυμένο έλεγχο διακρίβωσης των πραγματικών στοιχείων και δεδομένων (duediligence) με επιβάρυνση του αιτητή για το κόστος.

5.    Προσδιορίζεται ότι η χρονική περίοδος των τριών ετών διατήρησης της επένδυσης, στην περίπτωση που αφορά αγορά ακινήτου, θα ξεκινά μετά από την έκδοση πολεοδομικής άδειας.

Συνολικά δημιουργείται ένα αρκούντως αυστηρό πλαίσιο ελέγχου και διαχείρισης, αναφέρει σχετική ανακοίνωση.