You are here

Πληρώνουμε €1 εκατ. για συρματόπλεγμα στην πράσινη γραμμή

23/12/2021 07:19

Πέραν του ενός εκατ. υπολογίζεται ότι θα φτάσει το ποσό που θα πληρώσει η Κυπριακή Κυβέρνηση για τοποθέτηση συρματοπλέγματος κατά μήκος της πράσινης γραμμής ώστε να αποτρέπεται η παράνομη διέλευση από υπηκόους τρίτων χωρών που δεν διαθέτουν άδεια παραμονής ή έγκυρο ταξιδιωτικό έγγραφο.

Συγκεκριμένα, πιστώσεις ύψους €794.849, περιλαμβάνονται στον Προϋπολογισμό του 2022 για τη σύναψη νέας σύμβασης για την τοποθέτηση συρματοπλέγματος, η οποία αναμένεται ότι θα υπογραφεί σύντομα.

Περαιτέρω, για τον σκοπό αυτό αξιοποιήθηκαν €90.106, από τον προϋπολογισμό του 2020 και €188.345 από τον προϋπολογισμό του 2021, που περιλαμβάνονται στις πιστώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών όσο αφορά αναπτυξιακά έργα και προγράμματα.

Αυτό αναφέρει σε επιστολή στη βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου, ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, αναφορικά με το κόστος τοποθέτησης συρματοπλέγματος κατά μήκος της πράσινης γραμμής, στο πλαίσιο της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2022.

Σχετικά με τις περιοχές που θα τοποθετηθεί ο φράχτης από συρματόπλεγμα, ο υπουργός Εσωτερικών αναφέρει στην επιστολή ότι θα γίνεται στα σημεία, που σύμφωνα με τα στοιχεία που συλλέγονται από τις Αρχές Ασφαλείας της Δημοκρατίας γίνεται διακίνηση παράτυπων μεταναστών δια μέσου της πράσινης γραμμής και μετά από σχετικές αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου.

Μεταστέγαση Υπηρεσίας Ασύλου

Όσον αφορά τη μεταστέγαση της Υπηρεσίας Ασύλου με πόρους από την ΕΕ για τους αιτητές ασύλου, ο κ. Νουρής αναφέρει στην επιστολή ότι η Υπηρεσία Ασύλου έχει μεταστεγαστεί από το 2006, από τα κτήρια του Υπουργείου Εσωτερικών, σε υφιστάμενο ενοικιαζόμενο κτήριο, ενώ τα παλαιά γραφεία της είχαν κριθεί ακατάλληλα και κατεδαφίστηκαν.

Το ετήσιο κόστος ενοικίασης του εν λόγω κτηρίου (πέντε ορόφους) ανέρχεται σε €130.560 και τα ενοίκια καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Μέρος του ενοικίου και συγκεκριμένα ποσό €8.704 για το 2021 καταβλήθηκε από συγχρηματοδοτούμενο έργο από τα ευρωπαϊκά ταμεία και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης για την Ενίσχυση της Υπηρεσίας Ασύλου, που αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη.

Σημειώνει ότι η δυνατότητα της συγκεκριμένης χρηματοδότησής έχει εξαντληθεί, στο παρόν στάδιο και προσθέτει ότι από τον Απρίλιο 2021, η Υπηρεσία Ασύλου λειτούργησε νέο Εξεταστικό Κέντρο, πλησίον του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) Πουρνάρα, όπου στεγάζονται λειτουργοί της Υπηρεσίας αλλά και του Ευρωπαϊκού Γραφείου Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO), οι οποίοι εξετάζουν αιτήματα διεθνούς προστασίας.

«Το Εξεταστικό Κέντρο κατασκευάστηκε για σκοπούς επίσπευσης των διαδικασιών ασύλου, στα πλαίσια συγχρηματοδοτούμενου έργου από τα ευρωπαϊκά ταμεία και συγκεκριμένα από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη», προσθέτει.

Σημειώνει επίσης, πως ο συνολικός Προϋπολογισμός της Υπηρεσίας Ασύλου για το 2022 ανέρχεται σε €15,4 εκατ., εκ των οποίων στο παρόν στάδιο μόνο €2,6 εκατ. αφορούν Ευρωπαϊκούς πόρους.

Της Ελένης Χαραλάμπους