You are here

Επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα

26/03/2019 15:28

Επιδείνωση παρουσίασε το οικονομικό κλίμα τον Μάρτιο για τρίτο συνεχή μήνα, σύμφωνα με νέα στοιχεία που ανακοίνωσε το Κέντρο Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Τον Μάρτιο του 2019, το οικονομικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση 2 ποσοστιαίων μονάδων με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να υποχωρεί στις 110,3 μονάδες από 112,3 μονάδες τον Φεβρουάριο.

Όπως τονίζει το ΚΟΕ, αν και ο δείκτης τον Μάρτιο κατέγραψε τη χαμηλότερη τιμή των τελευταίων έξι μηνών, παραμένει πάνω από τον μακροχρόνιο μέσο όρο του (δηλ. τις 100 μονάδες), παρέχοντας ενδείξεις συνέχισης των θετικών προοπτικών για την οικονομική δραστηριότητα τα επόμενα τρίμηνα.

Η επιδείνωση τον Μάρτιο οφείλεται κυρίως σε επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στον τομέα των υπηρεσιών.

Η υποχώρηση του κλίματος στις υπηρεσίες προήλθε από δυσμενέστερες αξιολογήσεις της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης και ζήτησης των επιχειρήσεων και, σε μικρότερο βαθμό, σε πιο συγκρατημένες εκτιμήσεις για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Τον Μάρτιο οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την οικονομική τους κατάσταση και τη ζήτησή τους το τελευταίο τρίμηνο ήταν λιγότερο θετικές συγκριτικά με τον περασμένο μήνα και παράλληλα οι εκτιμήσεις τους για τον κύκλο εργασιών το επόμενο τρίμηνο υποχώρησαν περαιτέρω.

Οι αξιολογήσεις των επιχειρήσεων για την απασχόλησή τους το τελευταίο τρίμηνο ήταν θετικότερες και οι προσδοκίες για τον αριθμό των εργαζομένων τους το επόμενο τρίμηνο παρέμειναν περίπου στα θετικά επίπεδα του Φεβρουαρίου. Οι προσδοκίες των επιχειρήσεων για τις τιμές πώλησης των υπηρεσιών τους αναθεωρήθηκαν ελαφρώς προς τα κάτω.

Το επιχειρηματικό κλίμα στο λιανικό εμπόριο και στις κατασκευές κατέγραψε οριακή βελτίωση λόγω ευνοϊκότερων απαντήσεων για τις μελλοντικές πωλήσεις και για τα υπό εξέλιξη έργα, αντίστοιχα. Το κλίμα στον τομέα της μεταποίησης σημείωσε άνοδο λόγω ευνοϊκότερων αξιολογήσεων του επιπέδου των αποθεμάτων τελικών προϊόντων.

Η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε οριακά ως αποτέλεσμα προς τα κάτω αναθεώρησης των προσδοκιών για τη γενική οικονομική κατάσταση στην Κύπρο και αποδυνάμωσης των προθέσεων των καταναλωτών για μεγάλες αγορές κατά τους επόμενους 12 μήνες.

Της Γεωργίας Χαννή