You are here

Επαναδιορίστηκαν Πουλλικάς και Φιλίππου στη ΡΑΕΚ

15/10/2021 20:54

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Αναστασιάδη, η τελετή διαβεβαίωσης του Προέδρου της ΡΑΕΚ κ. Ανδρέα Πουλλικκά καιτου Αντιπροέδρου κ. Άλκη Φιλίππου.

Μιλώντας κατά την τελετή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «ενασκώντας τις εξουσίες που μου παρέχει το Σύνταγμα, προχωρώ στον επαναδιορισμό του κ. Ανδρέα Πουλλικκά και κ. Άλκη Φιλίππου για τα επόμενα 7 έτη στις θέσεις του Προέδρου και Αντιπροέδρου της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου αντιστοίχως.

Σημείωσε ότι η αξιόλογη δράση της Αρχής, συνέβαλε τα μέγιστα στην προώθηση της στοχευμένης ενεργειακής στρατηγικής που υιοθέτησε η κυβέρνηση, η οποία εδράζεται σε έναν ολοκληρωμένο  σχεδιασμό, αποσκοπώντας:

-Στη δημιουργία συνθηκών ανταγωνισμού στην εσωτερική αγορά ηλεκτρισμού, σύμφωνα με τα όσα οι υποχρεώσεις, αλλά και οι ανάγκες απεξάρτησης από τις συμβατικές μορφές ενέργειας επιτάσσουν.

-Στην άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου, μέσω της αμοιβαία επωφελούς συνεργασίας με χώρες της ευρύτερης γειτονικής περιοχής, αλλά και της έλευσης φυσικού αερίου.

 

Αναφέρθηκε στην υιοθέτηση νομοθεσιών που ρυθμίζουν θέματα προστασίας των ευάλωτων καταναλωτών, υπνθυμίζοντας ότι υπάρχουν δικαιούχοι εκπτώσεων, που μέχρι σήμερα φαίνεται να έχουν αμελήσει να το πράξουν. Παρακάλεσε όσοι εμπίπτουν στην κατηγορία των ευάλωτων ομάδων να αναζητήσουν αλλά και να ενδιαφερθούν για τη σημαντική έκπτωση που φτάνει το 20%.

Σημείωσε ότι η Κύπρος έχει ήδη από το 2018, υπερκαλύψει τους υποχρεωτικούς στόχους για το 2020 σε σχέση με την ακαθάριστη τελική κατανάλωση ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Την ίδια στιγμή, όσον αφορά την ενεργειακή απόδοση και διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, μέσω του Εθνικού Σχεδίου «Κύπρος – το Αύριο» θα διατεθούν 269 εκατομμύρια ευρώ για την υλοποίηση σχετικών μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και σχεδίων χορηγιών και αναφέρθηκε σε ενέργειες της κυβέρνησης για την άρση της ενεργειακής απομόνωσης της Κύπρου και την έλευση φυσικού αερίου.

Αναφέρθηκε σε τρια συγκεκριμένα έργα, τα οποία αφορούν:

(α)  Την ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ, Κύπρου και Ελλάδας, γνωστής ως EuroAsia Interconnector. Ένα έργο το οποίο θα λάβει και χρηματοδότηση ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ από το Σχέδιο «Κύπρος – Το Αύριο».

(β)  Τον αγωγό φυσικού αερίου EastMed, που αποσκοπεί στη μεταφορά του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου στην ηπειρωτική Ευρώπη.

(γ)  Την ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου – Αιγύπτου - Ελλάδας, γνωστής ως  EuroAfrica Interconnector, όπου είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω πως η σχετική συμφωνία υλοποίησης του έργου θα πραγματοποιηθεί αύριο κατά τη διάρκεια τελετής μεταξύ των καθ’ ύλην αρμοδίων Υπουργών Αιγύπτου και Κύπρου.

Παράλληλα, σημείωσε ότι προχωρά η δημιουργία των υποδομών έλευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Κύπρο, στην περιοχή Βασιλικού, συνολικής αξίας 289 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων τα 101 εκατομμύρια αφορούν χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί  από τον μηχανισμό «Συνδέοντας την Ευρώπη» (Connecting Europe Facility).

Πρόσθεσε ότι θα συνεχίσουν οι πρωτοβουλίες αναβάθμισης των ενεργειακών συμπράξεων με χώρες της Ανατολικής Μεσογείου και της Ευρώπης, αλλά και η υλοποίηση των ιδιαίτερα σημαντικών συμφωνιών που έχουμε συνάψει είτε με τρίτες χώρες είτε με εταιρείες.

Πάγια πεποίθηση όπως είπε, είναι πως η ενέργεια μπορεί να καταστεί καταλύτης περιφερειακής συνεργασίας, στη βάση πάντοτε του διεθνούς δικαίου, του δικαίου της θαλάσσης και τις αρχές της καλής γειτονίας, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στις προσπάθειες επίτευξης σταθερότητας και ασφάλειας.

Ως ιστορικό ορόσημο προς αυτήν την κατεύθυνση χαρακτήρισε την ίδρυση του περιφερειακού διακυβερνητικού οργανισμού «East Mediterranean Gas Forum», στο οποίο η Κύπρος συμμετέχει ως ιδρυτικό μέλος μαζί με την Αίγυπτο, την Ελλάδα, το Ισραήλ, την Ιταλία, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη και τη Γαλλία, στοχεύοντας τη δημιουργία μιας βιώσιμης και αειφόρου αγοράς φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο.

Από την πλευρά του ο Πουλλικκάς εξέφρασε ευχαριστίες για τον επαναδιορισμό του ιδίου και του κ. Φιλίππου και πρόσθεσε ότι τώρα είναι μια περίοδος με πολλές εξελίξεις στον τομέα ηλεκτρισμού, της ενέργειας και του φυσικού αερίου στη χώρα μας.

Τέλος, διαβεβαίωσε ότι «όλα τα θέματα θα συνεχίσουμε να τα προσεγγίζουμε με επιστημονικότητα στο πλαίσιο των νόμων και των ευρωπαϊκών κανονισμών», τονίζοντας ότι ύψιστη προτεραιότητα της ΡΑΕΚ είναι η συνεχής παροχή ενέργειας προς όλους τους πολίτες