You are here

ΤΚΑ: Δεκάδες επιχειρήσεις με οφειλές πέραν των €50 χιλ.

25/04/2023 18:08

Εκατό επτά μεγάλες επιχειρήσεις έχουν ληξιπρόθεσμες κοινωνικές οφειλές πέραν των €50 χιλ. η κάθε μία στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.  

Μέσω των δύο σχεδίων ρύθμισης ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, έχει ήδη εισπραχθεί ποσό ύψους €76 εκατ., ενώ υπολογίζεται να μπουν στον κρατικό κορβανά ακόμα €31 εκατ. περίπου, τα επόμενα τρία χρόνια.

Αυτά ανέφερε η προϊστάμενη του κλάδου ληξιπρόθεσμων οφειλών του Υπουργείου Εργασίας, Γιάννα Παντελίδου, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, που συζήτησε προτάσεις για την αύξηση του αριθμού μηνιαίων δόσεων για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, από εργοδότες και αυτοτελώς εργαζόμενους από 54 στις 120.

Η Επιτροπή εξέτασε συγκεκριμένα, δύο προτάσεις νόμου για τροποποίηση του περί Ρύθμισης Ληξιπρόθεσμων Κοινωνικών Εισφορών Νόμου, ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των ισόποσων μηνιαίων δόσεων για εξόφληση των ληξιπρόθεσμων κοινωνικών εισφορών, από 54 στις 120.

Σημειώνεται ότι με βάση τη δεύτερη πρόταση, η αύξηση του ανώτατου αριθμού των ισόποσων μηνιαίων δόσεων από 54 στις 120, θα δίδεται όταν οι οφειλές υπερβαίνουν το ποσό των €50 χιλ.

Η κ. Παντελίδου δήλωσε ότι λόγω των συνθηκών τα προηγούμενα χρόνια, το υπουργείο Εργασίας ήταν και είναι ελαστικό με όσους συμμετείχαν στα δύο σχέδια, που προκηρύχθηκαν το 2016 και το 2021.

Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι υπάρχουν 13 περιπτώσεις που δεν έχουν εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις τους με βάση το πρώτο σχέδιο, παρότι αυτό προνοούσε ότι σε ενδεχόμενο καθυστέρησης καταβολής δόσεων, θα τερματιζόταν η συμμετοχή τους στο σχέδιο.

Ερωτηθείσα σχετικά, είπε ότι στο σχέδιο του 2016 υποβλήθηκαν 9592 αιτήσεις από φυσικά και νομικά πρόσωπα, από τις οποίες εγκρίθηκαν οι 9114.

Στο δεύτερο σχέδιο που ήταν σε ισχύ μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου 2022 δήλωσε ότι υποβληθήκαν 5861 αιτήσεις και εγκριθήκαν 4710.

Η κ. Παντελίδου ανέφερε περαιτέρω, πως εξακολουθούν να συμμετέχουν στα δύο σχέδια 13 νομικά και φυσικά πρόσωπα στο πρώτο σχέδιο και 1187 στο δεύτερο σχέδιο.  

Εισπράχθηκαν €76 εκατ., εκκρεμούν €31 εκατ.

Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι τις αρχές του τρέχοντος μήνα εισπράχθηκαν συνολικά €76 εκατ. και εκκρεμεί ακόμα η είσπραξη ποσού ύψους €31 εκατ. περίπου.

Συγκεκριμένα, δήλωσε πως εισπράχθηκαν μέσω του πρώτου σχεδίου πέραν των €58.4 εκατ. και €17,6 εκατ. μέσω του δεύτερου.

Πρόσθεσε ότι το ποσό που υπολογίζεται να εισπραχθεί ακόμα, ανέρχεται από το πρώτο σχέδιο στις €65 χιλ. και από το δεύτερο στα €30.3 εκατ. περίπου.

Μέλη της επιτροπής ζήτησαν περαιτέρω στοιχεία για τα πρόσωπα που εξόφλησαν εφάπαξ τις οφειλές τους, με λίγες δόσεις, αλλά και για αυτούς που σταμάτησαν να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους.

Εισηγήσεις κομμάτων

Ο εκ των εισηγητών της μίας πρότασης βουλευτής ΕΛΑΜ, Σωτήρης Ιωάννου, μιλώντας ενώπιον της επιτροπής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της προτεινόμενης ρύθμισης, τονίζοντας ότι είναι μια πρακτική που εφαρμόσθηκε με επιτυχία σε άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα.

Δήλωσε ότι ο λόγος που δεν ενσωμάτωσαν στην πρόταση του ύψος οφειλών είναι για να δοθεί η δυνατότητα σε αυτοεργοδοτούμενους και μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ρυθμίσουν τις οφειλές τους.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρία Κουλίας εκ των εισηγητών της δεύτερης πρότασης επεσήμανε ότι αυτή αφορά επιχειρήσεις που πλήγηκαν από την οικονομική κρίση και την πανδημία του κορονοιού και οφείλουν μεγάλα ποσά  στο Ταμείο και δεν είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν σε 54 δόσεις που προβλέπει το δεύτερο σχέδιο.

Σημείωσε ότι η πρόταση είναι στοχευμένη για εξυπηρετήσει τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι ο στόχος είναι να εισπραχθούν οι οφειλές τους προς το κράτος και όχι να οδηγηθούν στην φυλακή επιχειρηματίες που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις τους.

Ανησυχίες για παρακράτηση εισφορών

Λειτουργός του υπουργείου Εργασίας επεσήμανε εξάλλου, ότι επιχειρήσεις παρακρατούν για χρόνια τις εισφορές εργαζόμενων και τις αξιοποιούν προς όφελος τους, χωρίς να έχουν καμία επίπτωση, ενώ την ίδια ώρα οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους.

Την επιτροπή απασχόλησε το ενδεχόμενο επέκτασης των δόσεων στα υφιστάμενα σχέδια, αλλά και η δημιουργία νέου σχεδίου.

Εκπρόσωπος της Νομικής Υπηρεσίας ανέφερε ότι τα δύο προηγούμενα ήταν συνυφασμένα με συγκεκριμένες ανάγκες, (οικονομική κρίση, πανδημία) και πως το ενδεχόμενο τρίτου σχεδίου θα πρέπει να δικαιολογηθεί αναλόγως.

Εντάλματα για μη καταβολή εισφορών

Εκ μέρους συνδικαλιστικών οργανώσεων εκφράστηκαν επιφυλάξεις, καθώς με την νέα ρύθμιση που προωθείται, εργοδότες μπορούν να παρακρατούν τις εισφορές εργαζόμενων τους μέχρι και δέκα χρόνια.

Ο εκπρόσωπος της συντεχνίας Ισότητας και πρόεδρος του κλάδου αστυνομικού σώματος, Νίκος Λοϊζίδης αναφέρθηκε σε σημαντικό αριθμό ενταλμάτων που έχει ενώπιον της η αστυνομία, για καθυστερήσεις στην καταβολή των κοινωνικών εισφορών.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Αντρέας Καυκαλιάς δήλωσε ότι θα αναμένεται ενημέρωση από το αρμόδιο υπουργείο σε τρεις εβδομάδες, ώστε να ληφθούν αποφάσεις, εάν θα προχωρήσουν με νέο σχέδιο, ή αν θα δοθεί επέκταση στο υφιστάμενο.

Της Ελένης Χαραλάμπους